Avrupa Finans Sektörünün Yıldızı Artık İngiltere Değil Mi?

Ayşegül Gedik
Türkçe Yayın
Published in
2 min readOct 3, 2020
İngiltere, Londra, finans

Yeni bir ankete göre, Brexit için hazırlık yapan bankalar ve firmalar, 7.500'den fazla finans işini ve bir trilyon Pound’dan fazla varlıklarını, İngiltere’den Avrupa’ya taşıdı.

Dünyanın en büyük denetim firmalarından Ernst&Young, İngiltere’de personel ve operasyonel duyurularda daha fazla telaş yaşanabileceğini söyledi.

İngiltere’nin 31 Aralık’ta Avrupa Birliği’nden çekilmesi öncesinde, Ernst&Young’ın Britanya sorumlusu, İngiltere genelinde 400den fazla açık iş pozisyonunun duyurulduğunu açıkladı.

İngiliz Gazetesi The Times’a göre; Brexit süreci sona ererken, firmalar “Brexit çıkışını” hızlandırmaya hazırlanıyor. Brexit’in Birleşik Krallık’ın finansal hizmetler sektörü üzerindeki etkisine ilişkin tahminler önemli ölçüde değişti. Gazetedeki makale, öngörülen iş kayıplarının uzun vadede en kötü durum senaryosunda 75.000'e kadar çıkacağını ekliyor.

Ernst&Young’nin Birleşik Krallık’taki finansal hizmetler yönetici ortağı Omar Ali, önümüzdeki haftalarda daha ​​fazla personel ve operasyonel kayıp ve telaş yaşanabileceğini söylüyor.

Omar Ali’ye göre, zaman azalıyor ve ayrılış döneminin son üç ayında olası bir ikinci Covid-19 tehdidi olasılığına karşı, firmaların 1 Ocak 2021’e kadar operasyonel işlerde ve müşteriye hizmette asgaride kalmaları gerektiğini vurguluyor.

İngiltere’nin en büyük finans şirketlerinin bilançolarını görüntüleyen EY’nin Brexit Sorumlusu, İngiltere’nin 2016’da Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldığından beri Avrupa’daki şirketlerin, 2.800’den fazla yeni pozisyon için işe alım yaptıklarını söylüyor. (Reuters)

Bu arada, Avrupa Birliği üyelerine ait 1,2 trilyon GBP’dan fazla değere sahip varlıklar da Londra’dan Avrupa’ya taşındı.

Brexit sürecinin sonuna yaklaşırken, Sky News yayın organı; bankalar, sigortacılar ve varlık yöneticileri de dahil olmak üzere finans şirketlerinin, Avrupa’da yeni merkezler açtıklarını ve mevcut işleyen yapıları büyüttüklerini bildirdi.

Ernst&Young’a göre, Avrupa’nın parlayan yeni finansal rotası ‘Dublin’ ve ardından Lüksemburg, Frankfurt ve Paris geliyor.

Reuters’a göre; bankalar Ocak ayına Brexit için tam gaz hazırlanırken, Avrupa’nın finansal sektörünün işlem sayısı ve varlık hacimlerinin önemli bir kısmını hala İngiltere elinde tutuyor.

Brexit sonrası, Avrupa ve İngiltere’nin finansal açıdan nasıl yol alacağı merak konusu. İngiltere’nin para birimini Avrupa Birliği’nden ayrı tutması ile başlayan yolculuk tümüyle birlikten çıkmak istemesi, dünya üzerindeki etkisinde tek kalem olmak istemesinden, bir diğer deyişle birlikte hareket etmenin gücünü zayıflatacağını düşünmesinden mi kaynaklanıyor?

--

--