Bali Gezi Notları: Balayı Yolculuğu

E.Hilal Ceylan
Türkçe Yayın
Published in
9 min readFeb 2, 2024
Pertiwi Bisma 1

Uzun süre sonra bir gezi yazısıyla buralara dönüşümü kutlayabilirim. Benim için büyük, insanlık için küçük bu adımda sizlere bugüne kadar seyahatlerim arasında beni en çok etkileyen, hayal dünyamın sınırlarını zorlayan bir yerden bahsetmek istiyorum. Hello Bali!

Balayı İçin Neden Bali?

Bali fikri, balayı için bizi tatmin edecek bir lokasyon ararken aklımıza düştü. Çevremden, hanginiz Bali’ye gitmek istedi, nasıl karar verdiniz gibi sorular almışken ilk olarak bu kısımdan bahsetmek istedim. Balayı için dünyada gidilecek onlarca güzel lokasyon var. Kısa bir Google araması sonucu bu lokasyonlara rahatça ulaşabilirsiniz. Ama balayı deyince standart bir kalıbın akla geliyor olmasını pek de doğru bulmuyorum. Zira kişilerin bir balayından beklentisi nedir, neler yapmaktan keyif alırlar soruları burada önemli oluyor. Biz hiçbir zaman otelde yiyip içip yatarak bir tatil hayalini kendimiz için cazip bulmadık. Baktığımız lokasyonlarda ya doğanın içinde full otel tatili yada doğadan uzak şehir turu içeren tatiller vardı.

Gate of Heaven Lempuyang Temple

Buna ek olarak düğünden hemen sonra kendimizi vize alma prosedürü stresine sokmak istemedik. Bu sebeple vizesiz/kapıda vize uygulaması olan ülkeleri önceliklendirerek beğendiğimiz yerlerin yarısını en baştan eledik.

Tekrar zevkler kısmına gelecek olursak, uzun bir süre yeterince tatmin olamayacağımızı düşünerek balayı konusu netleştiremedik. Fakat Bali’ye dair yaptığımız kısa bir araştırma bir gecede “tamamdır burası bizim için ideal” dememize sebep oldu. Ve bu karardan asla pişman olmadık.

Balayında Bali’yi kimler tercih etmeli derseniz, hem doğal güzellikler açısından zengin, hem kültürel olarak dolu bir tatil yapmak isteyenler, farklı kültürlere ve lezzetlere meraklı olanlar, vize derdimiz olmasın diyenler ve hem romantik hem de eğlenceli bir balayı geçirmek isteyenler için Bali’nin harika bir lokasyon olduğunu söyleyebilirim.

Bali’ye Ulaşım

Endonezya’nın bir adası olan Bali, konum olarak Türkiye’den bir hayli uzak. Bir çok farklı uçak yolculuğu kombinasyonları ile adaya gidilebiliyor. Yaptığım araştırmalar göre Katar veya Singapur üzerinden aktarma yaparak Bali’ye daha uygun fiyatlı şekilde uçmak mümkün.

Benim ulaşım maceramda fiyat konusunun önüne bir takım korkularım geçti. Seyahat etmeye aşık biri olsam da uçak konusunda ciddi korkuları olan ve bu korkuları yenmek için her yolu deneyen biriyim. Hal böyle olunca aktarmalı ve uzun saatli bir yolculuğun beni daha çok korkutacağına inandım ve İstanbul’dan Bali’ye Türk Hava Yolları ile direkt olarak uçmaya karar verdik. (Burada Gökhan’ın manipülasyonuna da gelmiş olabilirim. Aktarmalı uçuştan çekinirken kendimi 13 saatlik bir uçuşun içinde buldum.) Merak duygumun ağır basması ile korkumu geri plana atarak kendimi bu uzun yolculuğun kollarına bıraktım.

Bali uçak bilet fiyatları ile ilgili burada faydalı bir bilgi paylaşamayacağım. İstemeden de olsa biletleri almamız son dakikaya kaldı; bu sebeple avantajlı bir bilet aldığımızı söyleyemem.

THY ile direkt uçuş tecrübemden bahsetmek gerekirse ilk kez bu kadar uzun bir uçak yolcuğu yapmış olduğumu göz önünde bulundurarak kesinlikle 5 yıldızı hak eden bir yolculuktu. Konforlu bir uçak, harika bir hizmet ile bu yolculuğa büyük ön yargılar ile çıkan ben bile keyifli bir uçuş gerçekleştirdim.

Bali’de Kaç Gün Kalınmalı?

Monkey Forest — Ubud

Biz içinde bulunduğumuz şartların avantajlarından da faydalanarak balayımızı biraz uzun tuttuk. Toplamda 19 günü Bali’de geçirdik. Akıllara ilk gelen soru 19 günde çok da büyük olmayan bir adada sıkılmadınız mı olabilir? Cevabım açık ve net: Asla. Daha 1 ay gönül rahatlığıyla Bali’de kalmaya devam edebilirdik.

Bizim için uzun olan bu seyahatte gezdiğim gördüğüm yerleri de göz önünde bulundurarak söyleyebilirim ki iyi bir Bali gezi haritası (bu kısımdan ayrı bir yazımda bahsedeceğim) çıkarırsanız 1 hafta gibi bir sürede Bali’de pek çok önemli yeri görebilir, güzel tecrübeleri yaşayabilirsiniz. (Bunu yazarken 1 hafta size de yetmeyecek demek istiyorum ama gerçekçilik 1 haftanın gayet yeterli olduğunu söylüyor!)

Bali’de Konaklama

Adi Dharma — Kuta

Bali konaklama imkanları olarak çok çeşitlilik barındıran bir ada. Öncelikle hangi bölgede ne kadar kalmanız gerektiğini belirlemenizi şiddetle öneririm. Zira daha önce yaptığımız seyahatlerde genelde tek yerde konaklamayı tercih ederdik. Fakat Bali için kalacağınız gün sayısını bölerek en azından Kuta ve Ubud’da iki ayrı konaklama tercih etmenizi öneririm.

Farklı lokasyonlarda kalmayı tercih etmemizin en büyük sebebi bölgelere göre yaşam şartlarının, şehrin bir turist olarak size sunabilecekleri büyük değişiklikler gösteriyor. Biri iyi diğeri kötü olarak asla nitelendirilemez. Bu sebeple biz hem okyanus kenarında bulunmak, gece hayatını deneyimlemek, yakın çevredeki doğal güzellikleri görmek istediğimiz için ilk olarak Kuta’da, daha sakin akşamlar geçirmek, şehir hayatını deneyimlemek, lokal insanların bulunduğu yerlerde vakit geçirebilmek ve adanın daha orta ve kuzey kesimlerindeki görülecek yerlere rahatça ulaşım sağlayabilmek için Ubud’da konaklamayı tercih ettik.

Bali’de balayı düşünenler için lüks oteller bulunsa da bizim seyahatimizin 16 günlük kısmı daha çok standart sayılabilecek otellerde geçti. Standart deyince de yüzümde bir tebessüm beliriyor çünkü Bali’nin standartları ile Türkiye’de aklımızda beliren standart oteller asla uyuşmuyor. Ben her kaldığımız otelin farklı özelliklerine şaşkınlık ve hayranlıkla bakakaldım.

Şunu açıkça söyleyebilirim ki Bali’de seçtiğimiz otellerin hiçbiri bizim için standart bir uyuma/uyanma mekanı değildi. Her otelde seyahatin bir parçası gibi farklı deneyimler, güzellikler yaşadık. Örneğin Bali’de yüksek katlı oteller bekliyorsanız çok yanılırsınız. Gittiğimiz ve çevrede gördüğümüz tüm oteller maksimum iki katlı, doğaya ve doğanın sunduğu coğrafi yapıya uyumlu olarak inşa edilmiş durumda. Bu benim çok sevdiğim bir şey oldu. Kat sayısı sadece otellerde değil şehrin genelinde hakim. Ve bir yerde gökyüzünü bu denli rahat görebilmek, çevredeki yemyeşil ormanların, çeşit çeşit ağaçları yok edilmediği için doğanın içerisinde bu denli bulunmak muhteşemdi.

Konaklama fiyatlarına gelecek olursak tabi ki her yerde olduğu gibi lüks otel fiyatlarını geçerek genel bir değerlendirme yapmam gerekirse, fiyat performans olarak uygun olduğunu söyleyebilirim. Uygunluk kişiden kişiye göre değişse de bu yıl Kaş, Alanya, Datça gibi yerlerde yaptığım tatilleri göz önünde bulundurarak daha uygun fiyata çok daha güzel yerlerde konakladığımı rahatça söyleyebilirim.

Otel önerilerimi sizlerle bir diğer yazımda ayrıntılı şekilde paylaşacağım.

Bali’de Yeme İçme

Geldik en sevdiğim bir diğer konuya; mutfak. Farklı ülkelerin mutfaklarını denemeyi her daim severiz. Özellikle Asya mutfağı Gökhan için benden çok daha ilgi çekici. Bugüne kadar gittiğim yerlerin mutfaklarını az çok Türkiye’de denemiş kendi damak tadımdan çok farklı bulmadığım için normal karşılamıştım. Fakat iş Bali’ye gelince tam bir sürpriz yumurta!

Endonezya Mutfağı’nı kısaca özetlemem gerekirse tropikal tatlar, baharat ve pirinç üzerine kurulu. Hint mutfağıyla yarışacak derecede çeşitli baharatları yöresel yemeklerde görmek mümkün. Yeni lezzetler denemeyi sevenler için bir cennet.

Bali’de ilk olarak beni cezbeden tropik meyveler ve bunların her yerde satılması oldu. Birbirinden farklı taptaze meyveleri genellikle seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Kendimi durduramayıp birçok meyve aldığımda hepsini soyup doğrayıp o şekilde paketleyen satıcı gönlüme ilk akşamdan taht kurmuştu. Ek olarak taze hindistan cevizinin bu denli lezzetli olabileceğini hayal etmezdim. Bali’ye gittiğinizde sokak satıcılarında sular seller gibi taze hindistan cevizi satışıyla karşılaşacaksınız. Tereddüt etmeyin, bu güzelliğin kaldığınız günler boyunca tadını çıkarın derim.

Yemeklere gelecek olursak Bali yerel mutfağını denemek istiyorsanız Warung denilen küçük yöresel yemek restaurantlarını tercih edebilirsiniz. Tüm et çeşitleri(tavuk, dana, domuz,ördek, deniz ürünleri) farklı pişirme yöntemleri ve bol baharatlarla bu restaurantlarda sizleri bekliyor. Her yemeğin yanında muhakkak pirinçle veya kızarmış pirinçle karşılaşacaksınız. Pilav demem maalesef bizim kültürümüzde yer alan pilava ayıp etmek olur.

Deniz ürünlerini seviyorsanız binbir türlüsünü taze taze yemek Bali’de mümkün. Fiyatlar da gayet makul. Bu sebeple deniz ürünü restaurantlarını denemenizi şiddetle öneririm.

Bali’de her gün farklı birkaç yeme içme mekanı denerken son yıllarda epey popüler olan smoothie bowl acaba bu topraklardan mı çıktı diye düşündüm. Sadece smoothie bowl değil vegan/vejeteryanlar ve sağlıklı beslenme konusuna dikkat edenler için çok çeşitli ve taptaze alternatifleri Bali’de kolayca bulmak mümkün. Benimki elbet saydığım sebeplerden değil ama maksat denemek olsun, meyve karışımı deyip geçmeyin hayatımda yediğim en lezzetli smoothie bowlu Ubud’ta yeme fırsatı buldum.

Bali’de Masaj

Bali’de ilk masaj tecrübemiz

Bu başlığı okurken yüzümde sebepsiz bir tebessüm beliriyor. Bali tam olarak bir masaj cenneti. Bali sokaklarına adım atar atmaz esnaf dükkanları şeklinde sizleri masaj salonları karşılıyor. Buralarda çok uygun fiyata çeşitli masaj türleri denemek mümkün.

Ben bu dükkanları görür görmez aklıma hijyen konusu geldi. 19 gün boyunca her gün başka yerde masaj yaptıran biri olarak söyleyebilirim ki, en kötü görünen masaj dükkanında bile hijyen kurallarına dikkat ediyorlar. O sebeple gerek ara sokaklarda gördüğünüz bir masaj salonunu, gerek bir otelin içerisinde havuz başında yer alan masaj alanını rahatça seçebilirsiniz. Bundan sonrası sizin seçeceğiniz auraya, göz estetiğinize kalmış.

Eğer masaj yaptırmayı seviyorsanız bu konuda Bali’ye hayran kalacağınızı söyleyebilirim.

Bali Dini İnanışlar

Endonezya, dünyanın en yüksek Müslüman nüfusuna sahip ülke. Ülkenin yaklaşık %87'si Müslüman. Hal böyle olunca Bali’de de benzer durumun olacağını düşünmüştüm. Fakat çok yanılmıştım.

Bali’ye adım atar atmaz bizi her evin, dükkanın içinde tapınaklar, her sokakta, köşe başında adaklar karşıladı. Hinduizmin etkisi her yerde derinden hissediliyordu. Hal böyle olunca biz de inanışlarını, bunun hayatlarına yansımasını epey merak ettik. Karşılaştığımız ve konuşma fırsatı bulduğumuz herkes din üzerine konuşmayı seviyordu. Bu konuşmalardan öğrendiğimize göre klasik Hinduizmle yerel ve geleneksel adet ve kültürlerinin birleşimi bir dini hayatları olduğunu öğrendik. Halkın genelinin inançlarına sıkı sıkıya bağlı olduğu da gözümüzden kaçmadı.

Adım attığımız her yerde yukarıda fotoğrafını paylaştığım küçük sepetler bu konuda en çok dikkatimizi çeken ibadetleri oldu. Bu sepetleri her sabah yollara, evlere, dükkan girişlerine, aklınıza gelebilecek her yere hazırlayıp koyuyorlar. Tanrı’ya verdiği nimetler için bir teşekkür olduğunu da yine kendilerine sorarak öğrendik. (Bu sepetler o kadar her yerde ki, basmamak için yoğun çaba sarfettiğimizi de belirtmek isterim)

Yine dikkatimizi çeken Bali halkının dost canlısı ve yardımsever yapısının da temelinin dine dayandığı oldu. Tanıştığımız herkesten ihtiyacımız doğrultusunda destek gördüğümüzü söylemeden geçemeyeceğim. Bali yerel halkından biri ile bu konuyu konuştuğumuzda inanışlarının temelinde dost canlısı ve yardımseverlik olduğunu açıkça bizimle paylaştı.

Bali’de Ulaşım

Birçok açıdan bayıldığım Bali’de mevzu ulaşım olunca çığlık atmak istiyorum. Trafiği gördüğüm ilk an büyük bir kalp çarpıntısı geçirmiştim. Hindistan’dan aşina olunan trafik görüntülerinin çok benzeri Bali’de diyebilirim. Bali trafiğinin büyük çoğunluğunu motorlar oluşturuyor. Ama öyle böyle değil yüzlerce motor dar sokakları doldurup taşırıyor. Araya bir de arabalar girdiğinde felç bir trafik. Yolda yürürken kesinlikle motorlar konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Bali içerisinde ulaşım için biz Grab uygulamasını tercih ettik. Bali’nin Uber’i gibi çalışan bu uygulama üzerinden motor, araba çağırabilir, bulunduğunuz yere yemek siparişi verebilirsiniz. Uygulamayı indirmek için tabi bir adet Bali hattına ihtiyacınız olacak. Onu da havaalanından kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.

Açıkçası uzak mesafe olmadığı sürece Grab üzerinden araba çağırmak çok da akıl karı değil. Biz genelde bulunduğumuz şehir içinde ulaşım için motor kullandık. Hayatımın en heyecanlı ve keyifli motor yolculuklarımı Balili motorculara borçluyum :)

Bunların yanında maalesef ki toplu taşımanın çok da gelişmiş olduğunu söyleyemeyeceğim. En kolay ve keyifli şekilde turistik yerleri nasıl gezebiliriz araştırması yaparken günlük şoför ve araç kiralamanın makul olduğuna karar verdik. Biz üç gün bu şekilde ulaşım sağlayarak istediğimiz turistik yerleri gezme fırsatı sağladık. Araç kiralamayı da internet üzerinden yapmamanızı tavsiye ederim. Küçük araç kiralama ofislerinden daha uygun fiyatla bu konuyu çözebilirsiniz.

Araç kiralama kısmında genelde belli güzergahlar var. Bu güzergahlara ekleme çıkarma yapabiliyor, gittiğiniz lokasyonlarda kalma sürenizi de ortalama olarak kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Şoförler de genelde bir nevi tur rehberi gibi sizi yönlendirip, yerlere dair bilgilendirmeler verebiliyor. Bizim araç kiralayıp gezdiğimiz kısımlar gayet keyifli geçti.

Bali’ye Dair Özet

  • Bali hayatımın en egzotik yolculuklarından biri oldu. Bu kadar doğa ile iç içe keyifli vakit geçirmek muhteşemdi. Kendimi bir daha keşfettiğim yolculuklardan biriydi.
  • Bali deyince yüzümde tebessüm yaratan bir diğer konu, insanları. İstisnasız gördüğüm, konuştuğum, alışverişte bulunduğum her insan güler yüzlü, pozitif, dost canlısı ve oldukça yardımseverdi. Yaşadığım küçük problemlerde dahi sakinliklerini bozmadan çözüm odaklı yaklaşmaları beni oldukça etkiledi.
  • Ulaşım için önerdiğim Grab uygulamasına dair küçük bir uyarı, motor yada arabaya binmeden önce muhakkak fiyatı netleştirmeniz ve ödemeyi yaparken parayı dikkatli bir şekilde sayarak vermeniz olacak. Aksi taktirde küçük çakallıklar yapıp can sıkabiliyorlar. (fifty-fifteen gibi kelime oyunları :)
  • Hediyelik eşya ve kıyafet alışverişlerinde beni şaşırtan bir konuyu da sizlerle paylaşmak isterim. Muhakkak pazarlık yapın. Pazarlık konusu beni başta utandıran sonra çok güldüren bir konu oldu. Fakat 500K dedikleri bir objeyi rahatlıkla 100K ya sattıklarına şahit oldum. Tüm alışveriş sürecinde dakikalar süren pazarlıklar buranın olmazsa olmazı.
  • Yeme içme konusunda hassasiyetiniz veya çekinceniz varsa rahat olun. Yöresel tatların yanında uluslararası lezzetlere ulaşmak gayet kolay. Sadece kahvaltıda peynir zeytin arayan biriyseniz bu konuda maalesef yeterli bir şey yok. Atıştırmalık ve hızlı yemekler içinse küçük oturma yerleri de mevcut olan marketler oldukça keyifli.
  • Turistik yer ziyaretleri için araç kiralama işlemlerinizi internet üzerinden yapmamanızı da şiddetle öneririm. Zira yüz yüze yapacağınız anlaşmada ufak pazarlıklarla çok daha uygun fiyatlı hizmet satın alabilirsiniz.
  • Bu yazımda sizlerle Bali’ye dair genel bilgileri paylaşmak istedim. Konaklama, yeme içme mekanları, gezi güzergahları hakkında ayrıntıları diğer yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

--

--