Bilgiç — Bilgin — Bilge

Bu bir bilinç devrimidir. Elveda materyalizm.

Bilginlik ve bilgelik arasındaki ilişki, bilim felsefesinde hâlâ tartışılan bir konudur. Bilginliğin amacı, kesin ve ölçülebilir bilgilere ulaşmaktır. Modern bilim budur. Tekrarlanabilir, ölçümlenebilir, kesin. Ancak bu bilgi, bir şeyin görünüşüne mi yoksa özüne mi dayanmaktadır. Bilim insanları, doğayı ve toplumu anlamak için bilimsel yöntemler kullanarak bu bilgilere ulaşmaya çalışırlar. Bununla birlikte, bilgelik kavramı bilgiye farklı bir bakış açısı getirir. Bilgeler, bilginler gibi görünmezler, daha çok bilgiçlere benzerler. Hatta birçoğunun akademik kariyeri yoktur.

Bu bir paradoks gibi görünebilir ama bilgelik, bilgine kıyasla daha üst bir kavram olarak kabul edilir. Modern dünyada Bilginler kimlerdir, Bir sosyolog. Bir kimyacı. Bir fizikçi. Bir Psikolog. Bir biyolog. Bir Psikiyatr. Ve genellikle sol beyindir saymış olduklarım. Genellemeler için beni şimdilik affedin.. Peki bilge olanlar kimlerdir, Bir Derviş. Bir Arif. Bir Alim. Bir Medyum. Bir Peygamber. Ve aslında Carl Gustav Jung, kırmızı kitapta metafiziği rasyonel zekaya bile oturtmuştu. Ezoterizm önemlidir. Newton ve Nikola tesla ömrünü okült bilimlerle, simya ve maji ile harcadı.
Kabala ve Teozofi de önemlidir, Gnostisizm de. Paganizm de. Spiritüelizmi umarım egonuz çok fazla harap olmadan yaşarsınız.

Buda Heykeli · Ücretsiz Stok Fotoğraf (pexels.com)

Bilgelik, bilginin elde etmeye çalıştığı bilgiye kıyasla daha çok özün bilgisine de yöneliktir. Ancak, bu durum bilgelerin, bilginler tarafından bilgiç gibi görülmesine neden olabilir. Bilgisi eksiksizdir. Bilge teoriyi bile bilgine bırakmaz. O da aslında hem teoriktir hem de pratiktir. Bilgin olmadan Bilge de olunabilir. Örneğin, Mevlana, İbnül arabi ve Yunus Emre gibi.

Bilgin olmak için biraz zeka, biraz yetenek ve çaba gereklidir. Ancak, bilgelik için bu yeterli olmayabilir. Akıl burada devreye girer. Önceki derslerde bahsettiğimiz, yani bu onun tinsel alanı. Metafizik bedenlerinin gelişmişlik seviyesi. Farkında olan bir bilgin de bunları geliştirebilir. Hep bilgin kalacak diye bir şey yok. Ama insanların hayatlarını inançları yönetir. Bilginler Bilgeleri küçümsediği için farkındalıkları bilginlik seviyesinde kalır. Bilginin elindeki bilgi, kanıtlanmış bilgi olarak kabul edilirken, bilgiçin elindeki bilgi ikna etme amacı güder. Kanıtlanmış bilimsel bilgiler bile yani bilginin üretmiş olduğu da yanlışlanabilir. Pozitif bilim insanları buna bilimde yanlışlanabilirlik ilkesi der. Zaten Kuantum fiziğinin felsefesinde Çift yarık deneyi ve Kopenhag yorumu bizi gerçekten sarsmadı mı ? Günümüz dünyasında uzman cahilliğinin vermiş olduğu paradoksu gören de yok mu ? Affola…

Parapsikolojinin bilimselleşeceği günler yakındır, Yapay zekanın gerisinde kalmak istemeyenlere buradan açık bir çağrıdır. Bilinçaltı fiziksel bilinci inşa eder. Aristoteles metafizikten yola çıkarak yapmıştı. Metafizik, mistik tecrübeye dayanır. Deneyim vardır. Soyut olan şeylerin gündelik yaşamda somutlaşmasıdır. Şuanda modern bilimlerin zirvelere yaklaştığı dönemdeyiz lakin HERMETİK bilgiler daha önemlidir. Teolojiye farklı bir perspektiften bakmanın zamanı gelmiştir. Antik mısır sırları önemlidir.

Şuanda astrologlar bile ezoterik-okült astroloji ile çoğu ilgilenmiyor. Onlarda bilgin sınıfına girer Astronomi ile ilgilenen bir pozitif bilim insanı da. Arkadaki bilgelikte uğraşmıyorlar. Sufilerin cennet cehennem tasviri farklıdır. Tasavvuf şirk değil. Dinlerin gizli tarihi vardır, Tıbbın bile gizli tarihi ve felsefesi vardır. İnsanın 5 tane bedeni vardır. Eterik beden, Astral beden , Mental beden vs.. Hatta astral beden ve mental beden bile kendi içinde ikiye ayrılır. Platon haklıydı. Diyaloglar kitabı aslında ezoteriktir.

Bir garip Tekamül. Aslında çok çeşit kitap okumakla , doğru kitapları çok fazla okumak arasında ciddi bir dünya görüşü farklı vardır. Bilgelik ve Bilginlik ayrımı burada. Tümel olan , tümden gelim yöntemi önemlidir. Entelektüel soyutlamaları yapabilmek önemlidir. Mantık eğitimi almadan felsefeye başlanmazdı. Metafizik fizikten ve sosyolojiden bile tümel. İrfan önemlidir. Bilim, din, felsefe ve tarihin sentezi METAFİZİKTİR!

Modern dünya yapay zekanın gelişimi ile birlikte artık METAFİZİĞE yani bilgelik eğitimiyle ilerlemeli. Modern bilim ile İrfan arasında ciddi dünya görüşü farkları vardır. İlim-bilim anlamına gelir. İlim irfanın karşıtıdır. İlim bilginliktir. Bilgelik değildir. Bilge kişi metafiziği gündelik yaşamında deneyimler, ariftir. Bilge bilginlik bilgisini bile alır. Yunus emre ilim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir derken , ilim ilmi bilmektir diyor. yoksa ilim bilmektir derdi. dikkat edin ilim ilim bilmektir diyor. yani ilim ilmi bilmektir. O da İrfana çıkıyor. Kendini bilmek, kendini tanımakta kendini bilmenin EZOTERİK yönleri ile alakalıdır. (Ezoterizm) Yoksa bu nice okumaktır, yani boşuna okumaktır… Bilim felsefenin değerli özeti irfandır. Bilgeliktir. Bilginlik değildir.

Sokrates ve Aristoteles’in bilgisi sofistlerden farklıdır yani onlar aslında bilgeydi. İnisiyeydi. Paracelsus bile bir inisiyeydi. Bilgiçlik en alt bilgi seviyesidir. Kim milyoner olmak ister yarışması bilgiçlere yöneliktir. Matbaanın icadı ve internetin yaygınlaşması bilgiçliği ve bilginliği ön plana çıkardı. Günümüzde bilginlerine yani sofistlere örnek vermek gerekirse Celal şengör, Caner taslaman, Ahmet arslan ve İlber ortaylı gibi isimler. Dücane cündüoğlu gerçek bir entelektüel gerçek bir bilgedir. Mahmud erol kılıç da öyle. Halkın bilginlere sofistlere de ihtiyacı vardır, yani bilginin daha alt katmandaki insanlara ulaşabilmesi için. Bilgelerin sayısı çok az ama en değerli bilgi hep onlarda olacaktır. Hazreti insan.

--

--

www.metafizikvekuantum.com/en On My YouTube Chanel
Türkçe Yayın

Hello, my name is Abdullah Aktaş. I blog on METAPHYSICS-PARAPSYCHOLOGY-ESOTERISM-OCCULTISM and I am active on my Youtube Channel. www.metafizikvekuantum.com/en