Bireysel Psikoloji: İnsan

Ssemihersoy
Türkçe Yayın
Published in
2 min readNov 6, 2022

Yazacak olduğum bu yazımın büyük bir bölümünü öznel yargılar içermektedir. Sizlerin takdirine bıraktığım bu yazımın cümleleri, insanların insanlar üzerinde bıraktığı izlenimler ile oluştuğunu bilmenizi isterim.

Sosyal psikolojinin en büyük çözümlemelerinden olan bireysel psikoloji, insan doğasını çevresel, sosyal, ruhsal ve de kişilik bütünlemesi olarak bizlere aktarmaktadır. Bireysel psikolojinin günümüze birçok yeni tanımlar kazandırdığı ve insanı tanıma noktasında öncülük ettiği görülmektedir. İnsanoğlunu DNA-RNA gibi birbirinden ayıran özelliklerinin olduğunu, ayrıca bilinenin dışında her bir insanın birbirine benzer birçok ortak noktası olduğunu da vurgulamaktadır.

“Kendime yakın arkadaş bulamıyorum, insanlar beni anlamıyor, kimse ben gibi değil, ben farklıyım ya da onlar farklı.” Gibi düşüncelerin yanlış olduğunu görmek aslında pek zor olmamalı. 19.yüzyılın sonlarında araştırılmaya başlanan ve günümüzde alt dallara ayrılan psikoloji bilimi, insanın aslında aynı bir düzen içerisinde olduğunu bizlere göstermektedir. Bunu anlayabilmemiz için onlarca kitaplar okumamıza ya da geceler boyu araştırmalar yapmamıza gerek yoktur. En basit örneğinden yola çıkılacak olursa, çevrenizdeki insanlara psikolojik olarak bakmayı öğrenmeniz gerekmektedir. İnce detayların, ipuçların ve de düşüncelerin öznel yapısını öğrenmeyi bilebilirseniz, insanı tanıma noktasında bir yerlere varırsınız. Böylelikle aslında çevrenizdeki insanların birçok ortak noktası olduğunu ve bu ortak noktaların geçmişte yaşadıkları yaşantılara bağlandığını görürsünüz. Çünkü insanın bugünkü kimliği geçmişinin kim olduğunda saklıdır. Karakterimizi oluştururken geleceğin hiçbir etkisi bulunmaz. Anın ve geçmişin doğurduğu sonuçlar bizim gelecekteki karakterimizi meydana getirir. Bu yüzdendir ki psikologlar kişinin çocukluğuna iner ve orada bir şeyler arar. Çocukluk dönemi insanın mayasını belirleyen evredir. Nasıl bir çocukluk geçirdiğiniz, aslında sizin gelecekte nasıl bir yol izleyeceğinizi belirler.

Tüm bu ortak yaşantıların ardından, karakterleri oluşturan ve insanları sınıflandıran en büyük etkinin de “hayaller” olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir insanın geçmişine bakılmaksızın hayallerine olan bağlılığı ve gayreti, o insanın gelecekteki yaşantısına doğrudan etki eder. Geleceğin bugünde saklı olduğunu bilmek, insanın hedeflerine olan ihtirasını artırır. Böylelikle insan gelecekteki benliğini bugünden inşa eder. Fakat; aynı insan hayallerini gerçekleştiremeyecek bir düşünce yapısını benimserse, bırakın geleceğini inşa etmesini, bugününü zehir eder ve hayatını karamsar bir şekilde sürdürür.

Peki bu noktada yapılması gereken ne olmalıdır? Psikolojiye bilimiyle açıklamak yerine yalın ve basit dillerle o insanı tatmin etmeniz gerekmektedir. En önemli ve can alıcı vurgulamaları inandırarak ve örnekler vererek yapmalısınız. Eğer o insanı bir şeylere kabullendirebilirseniz ve ruhsal eğilimini kırarsanız, hayata olan inancını geri kazandırırsınız.

--

--