Boşa Geçen Vakitler! Teknolojiyi Kullanırken Dikkat Et! Kendini Kontrol Altına Alman İçin İlk Adımlar

eersinakcann
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJul 16, 2020

Doksanlı yılların sonundan günümüze kadar olan zamanda doğmuş kişiler Z kuşağına dahil ediliyor. Teknolojinin hızla yükselmesiyle birlikte doğan bu nesil ‘internet kuşağı’ olarak da adlandırılıyor. Son derece iyimser olmalarının yanı sıra pek hırslı değiller. 21. yüzyılın ilk nesli olan Z kuşağının, teknolojinin büyümesi ile diğer kuşaklara göre daha uzun yaşamaları bekleniyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler tüm bu teknolojik cihazlar Z kuşağını sosyal ve bilimsel açıdan etkiliyor.

“Teknosa tarafından yapılan bir araştırmada, 7–16 yaş aralığındaki çocukların sosyal platformlarda paylaştıkları 1 milyon 600 bin veri incelenmiş. Yapılan araştırma sonucunda internet çocuklarının en çok zaman geçirdiği platform, %97 ile Youtube olmuş. Akranlarının günlük hayatını yakından takip eden Z kuşağı, günün trendlerini yakalamayı başararak eğlenceli içerikler üreten kanallara abone oluyor, sevdikleri oyun videolarını seyrediyor.

İnternet çocuklarının en çok konuştuğu konuların başında %38 ile bilgisayar veya konsol oyunları geliyor. Bu oran, Z kuşağının oynadıkları oyunlardan ve oyun içerisinde yer alan karakterlerden ne kadar etkilendiğini de doğruluyor. Bu neslin takip ettiği diğer konu başlıkları ise %34 ile trendlere ve gündeme yer verilen video üretenler (Vlogger), %19 ile akranlarının gündelik yaşamları, %6 ile oyuncaklar, %3 ile de çocuk kanalları.”

Çocuklarımız sussunlar diye onların ellerine daha anaokulu seviyesinde telefon, tablet verir hale geldik. Bir haber, reklam yada birinin paylaştığı bir şeye bakarken vaktin nasıl geçtiğini anlayamayan bizler ise neler yapabiliriz.

Tüm dünyanın ufak bir cihaza sığdıran biziz, bu telefonu ise 5 yaşındaki bir çocuğun cebine koyan yine bizleriz.

Kendinizi sınırlamadan korkmayın!

Sosyal medya kullanmadan önce alarm kurmayı unutmayın! Çoğu zaman vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Bu yüzden girmeden önce alarm kurmak bir alternatif olacaktır. Çocuklarınız içinde zaman kısıtlaması yapın.

Kendinize zaman belirleyin!

Bir süre sosyal hesabını kullanma. 2–3 gün kullanmadıktan sonra, geriye bakarak o vakitlerde ne yaptığınızı bir düşünün!

Hayatın sonu düşüncesine kapılmayın!

Başkalarının neler yaptığını düşünür halden uzak durun. Hiç oturup düşündünüz mü daha önce bu davranışları sergilediğinizde geçip giden vakitleri…

Beğendiyseniz yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın. Dilerseniz aşağıda bulunan linklerden diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Hepinize teknolojinin de içinde bulunduğu sağlıklı ve huzurlu bir hayat dilerim. Okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim…

--

--

eersinakcann
Türkçe Yayın

Marmara University Computer Programming 2018/ Web Designer/ Writer