Boston Dynamics ve Robotik Teknoloji Sektörünün Geleceği

Batuhan Bayraktar
Türkçe Yayın
Published in
3 min readNov 29, 2019

Robotik Teknoloji sektörü ve adından söz ettirmeyi başarmış Boston Dynamics firmasını inceleyeceğiz. Önce Robotik sektörünü kısaca tanıyalım.

Robotik Teknolojileri Nedir ?

Selamlar millet bugün hemen hemen herkesin duyduğu ama bir o kadarda kimsenin çok fikir sahip olmadığı bir konuya değineceğiz. Robotik Teknoloji sektörü ve adından söz ettirmeyi başarmış Boston Dynamics firmasını inceleyeceğiz. Önce Robotik sektörünü kısaca tanıyalım.

Robotik Teknolojileri sektörü, Endüstri 4.0’ın beraberinde getirdiği bir teknolojidir.Ve her yıl daha hızlı bir şekilde büyümektedir. Dünya üretim merkezinin ağırlığının gittikçe doğuya kayması sonucunda özellikle Çin’de ciddi sermaye birikimleri oluşmaya başladı. Ve bu sektöre parayı akıtmaya başladılar. Robot teknolojileri alanında son yıllarda özellikle Avrupa ve ABD’de çok dikkat çeken başka bir trend var. Minimal, fonksiyonel, butik robot üreten firmaların sayısı hızla çoğalıyor. Bu firmaların büyük çoğunluğu yalnızca ev hizmetleri gibi alanlara hitap etmeye çalışıyor. Örneğin bir Japon firması terliğe uygun robotik araç tasarlayarak onun hareket etmesini ve sahibinin önüne gelmesini sağladı. Ayrıca Dünyada kullanılan endüstriyel robotların %65’i şu an Avrupa Birliği ülkelerinde çalışıyor. IFR’nin ‘2016 Dünya Robotu Raporu’ araştırmasına göre AB’deki robotların yaklaşık yarısı otomotiv endüstrisinde görev yapıyor. Çin Hükümeti’nin yayınladığı “Made in China 2025” ekonomi planında robot yatırımlara büyük önem vereceğini vurguluyor. Sadece 2015 yılında dünya genelinde 254.000 robot satıldı. Bu rakamın %20’den fazlası olan 68.600 adet Çin’de satıldı. Aynı yıl AB ülkeleri toplamında satış rakamının 50.100 olduğu göz önünde bulundurulursa Çin pazarının ne kadar büyük olduğu anlaşılır. Geleceğin sektörlerinin lokomotifi Asya ülkeleri olacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Boston Dynamics ise bunlardan ayrılıyor çünkü işin içine yapay zeka da giriyor. Biraz da onları tanıyalım. Boston Dynamics 1992 yılından bu zamana dinamik robot,yazılımların tasarım ve inşasında uzmanlaşmış bir mühendislik şirketidir. Şirketin 18 yıl önce tasarladığı BigDog isimli robot, halen ilk asker robotu olma özelliğine sahip.

Ve karşınızda şirketin ürettiği en hızlı robot ise adından da anlaşılacağı üzere, 28.3 mph hıza sahip Cheetah

SpotMini adı verilen köpek benzeri robot, bu yıl satışa sunuldu. Ve rahatlıkla kapı açabiliyor gezebiliyor ve köpekmişçesine davranabiliyor.

Dünyada ki En atletik Robot da bu şirkete aittir.

Sektörün durumu az çok bu şekilde arkadaşlar. Peki ”Ben iş olarak değil de sadece amatör olarak ilgilenmek istiyorum diyorsanız ”size birkaç tavsiyemiz var

Robotik Ve Yapay Zeka Hakkında Çalışmalarınız Olabilir, Nasıl Mı?

Yaşınız küçükse veyahut küçük bir adım atmak istiyorsanız Robotik Kodlama Sertifika Programlarına kaydolabilirsiniz. Bu küçük bir adım da olsa da bir başlangıçtır. Robotik kodlama eğitmeni olarak da bunu özellikle küçük yaştakilere tavsiye etmekteyim. Kodlamaya ve yazılıma ön giriş açısından oldukça faydalı.Sadece yaşı küçük kişilere değil yetişkin insanlarda öğrenebilir ve öğrenmeli.Bunu özel eğitim kurumlarında iş olarak yapabilirler.(Ev3 Robotik kodlama, Arduino ve benzeri şekilde aratabilirsiniz)

”Bunlar beni tatmin etmez” diyecek kadar meraklı iseniz ne mutlu size :). Yazılım dili öğrenme zamanınız gelmiştir.Bizim tavsiyemiz Python’dır. Şuan bu alanda lider dildir. Elbette başa tercihleriniz mevcut. Orası size kalmıştır. Gerekli alanlarda bilgi sahibi olduktan sonra OpenAI gibi ücretsiz yerlerden yararlanabilir ve işe koyulabilirsiniz. Kaggle veya GitHub gibi yerlerde Dünyaya paylaşabilirsiniz.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

print(‘İyi Günler’)

--

--

Batuhan Bayraktar
Türkçe Yayın

Üniversite öğrencisi, bilim ve sanat düşkünü, yazılım meraklısı ve amatör girişimci