Buşido: Japon Samurayların Felsefesine Kısa Bir Bakış

Cansel Ok
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 12, 2020

--

Tasarım: Cansel OK

Ödeme Duvarına Takılmadan Yazımı Okumak İsterseniz buraya tıklayınız. Teşekkür ederim.

Japon tarihinde savaşçı sınıfını samuraylar oluşturmaktadır. Samuraylar, yaşamın her yönüne ve etik sorunlara dair cevaplarını Buşido’da bulmuşlardır.

Buşido sözcüğünü oluşturan karakterlere etimolojik olarak bakıldığında; Bu, “durdurmak” ve “mızrak” şeklinde iki kısımdan gelmektedir. Sözcük “savaşa dair”, “askeri” anlamlarını vermektedir ancak özünde “gerilimi durdurmak” anlamı vardır. Şi, “samuray”, “beyefendi” ya da “âlim” anlamına gelmektedir. Do, “baş” ve “hareket” kısımlarından oluşmaktadır ve orijinal olarak düşünceli bir eylem yolunu temsil etmektedir. Bir yol ve mecra anlamı taşımaktadır (Wilson, 2010; akt. Akman, 2010).

Buşido, çevirideki “savaşçının yolu” anlamından ziyade, temel ilke olarak öz-disiplini gerektiren, etik ve savaşçı yönü olan bir yaşam yolu olarak kabul edilmektedir. Öz-disiplin savaşçının toplum içindeki yerini, etik değerleri kavramasını ve savaş sanatları içinde olgunlaştırmasını gerektirmektedir. Bu sayede savaşçı asıl düşmanın kendi bilgisizliği ve tutkuları olduğunu görmektedir. Bu yönüyle Buşido, salt bir savaşçılık metodolojisi olmanın ötesinde, kişisel gelişim, olgunlaşma ve aydınlanma yoludur (Wilson, 2010; akt. Akman, 2010).

Inazo Nitobé, yaptığı

--

--