Bu Bir ‘Kutu’ Meselesi Olamaz

Basak Erik
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMay 3, 2020

Google’a diş macunu kutusu yazdığınızda ilk sıralarda sanal marketler, sonrasında da diş macunu firmaları çıkıveriyor. Hatta sayfada aşağıya doğru devam edince diş macunu sıkıcılar, diş macunu ve diş fırçası düzenleyici kutular gibi ‘Bunlara gerçekten ihtiyaç duyuyor muyuz?’ diye düşündüren ürünler listeleniyor.

Ben o yüzden yazmamıştım..Diş macunu kutularını başka kimler mesele haline getirmiş ona bakacaktım. Elbette, bu ‘bir kutu’ meselesi olamaz.

Photo by Bas Emmen on Unsplash

Alan Wurman, Youtube kanalı için çektiği bir videoda sorunu ortaya koyacak ana soruyu soruyor :

“Diş macunlarını neden kutu içine koyarlar? Bu ürün dünyada, insanların 3’te 2’si tarafından her gün kullanılıyor. Kutu da, hem satan hem alan için ürünü daha maliyetli yapıyor. Üstelik kutuyu çöpe atıyoruz. Peki buradaki amaç ne?”

Market rafları artık sanal marketler de buna dahil, bize görsel şölen sunmanın ötesinde bembeyaz dişler, hatta sağlıklı gülüşler gibi eşsiz hazlar vadediyor. Tüketici de bu vaatlere kayıtsız kalamıyor. Peki tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmenin başka bir yolu yok mudur? Biz insanoğlu bu kadar vazgeçilmez olabilir miyiz?

İzlanda’da diğer ülkelerde kutu ile satılan diş macunları kutusuz olarak raflarda yer alıyor. Bu bilince sahip olabilirsek, buradaki israfı önlemek apaçık bizim elimizde.

Photo by Nathália Rosa on Unsplash

Kutusuz diş macunu kullanımından bir adım öteye giderek, kendi diş macunumuzu kendimiz yapabilir miyiz? sorusuna cevap aradığım zamanlardan takip ettiğim Lauren Singer’la tanıştırmak istiyorum sizi. Blogunda sıfır atık uygulamaları hakkında paylaşımlar yapan Lauren Singer’ın sıfır atık diş macunu tarifini paylaşacağım. Çünkü plastik tüpleri kullanıp doğaya bırakma hakkımızı çoktan kullandık ve bitti!

İşte tarif:

-2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı

-1 yemek kaşığı karbonat

-15–20 damla istediğiniz içerikteki esansiyel yağ

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile 1 yemek kaşığı karbonatı birleştirdikten sonra içeriğini sizin belirleyebileceğiniz örneğin nane gibi esansiyel yağı damlatıp iyice karıştırdıktan sonra homojen karışım diş macununu elde edebilirsiniz.

Malzemeleri temin etmem zor ya da vaktim yok derseniz de plastik tüpler içinde satılmayan, cam kavanozlar içinde muhafaza edilen florid, tatlandırıcı, şeker, köpürtücü maddeler içermeyen diş macunları satın alabilirsiniz. Ürün araştırması yaparken bir üreticiye diş macununun içindeki maddelere ve kullanım şekline dair birkaç soru sormuştum. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra çöpe tükürün çünkü yağlar atık sulara karışmamalı diye mesaj atarak ayrıca beni bilgilendirmişti. Bunu da hatırlatmakta fayda var. Kullanacağımız bu ürünlerle petrokimyevi içeriklerden sakınmış, yerli lavanta, susam, badem, defne, adaçayı gibi bitkilerle içerikler hazırlayan kandırmacalardan uzak duran küçük üreticilerle tanışacaksınız. Ve sürdürülebilir kalkınma da böyle başlayacak..

Sürdürülebilirlik kavramını doğrudan bu yazıda açıklamadım, ama aslında ne olduğunu ‘bir kutu’ meselesi üzerinden somut bir hikaye ile paylaşmış oldum. Çünkü dedim ki sağlık, çevre ve ekonomi! Özetle sürdürülebilirliğin 3 ayağı..

--

--

Basak Erik
Türkçe Yayın

Interior Architect/Sustainable and Healthy Spaces/Materials