Herkesin Yeni Gözdesi, Microsoft Fabric Veride Devrim Yaratabilir mi?

Serhat Aslan
Türkçe Yayın
Published in
5 min readDec 18, 2023

Microsoft Fabrics resmi tanımına göre “all-in-one analytics solution for enterprises that covers everything from data movement to data science, Real-Time Analytics, and business intelligence”. Kısaca veri depolama, işleme ve analiz araçlarını kullanımı kolay tek bir platformda birleştiren Microsoft’un Azure üzerinde veriyle ilgili tüm servislerini hepsini bir çatı altında toplamayı amaçlayan bir SaaS (Software as a Service) yapısı.

Microsoft Fabricks ile veriye dayalı işleriniz için bağımsız çalışan farklı araçlar kullanmanıza gerek kalmamak ile birlikte veri analitiği sürecini kolaylaştıran, entegre bir deneyim elde etmeyi amaçlamaktadır.

Microsoft Fabricks ile Gelen Yenilikler

1. OneLake:

Microsoft Fabricks ile birlikte gelen en göze çarpan yenilik OneLake kavramıdır. OneLake ADLS (Azure Data Lake Storage) Gen2 üzerine kurulmuş olan ve hem profesyonel hem de iş birimlerine hizmet veren tek bir SaaS deneyimi ve tenant çapında bir veri depolamayı sağlamaktadır. Günümüzün yaygın ve kaotik veri ambarlarını ortadan kaldırarak tüm geliştiriciler için analiz ve veri paylaşımının daha kolay ve güvenli bir şekilde tek bir noktadan kontrol edilen birleşik bir depolama sistemi sağlar. Onelake için aslında kısaca tüm kurumsal veri yapıtlarınız için OneDrive olarak düşünülebilir ve temelinde Synapse Dedicated Pool’un biraz farklı bir versiyonu olarak görülebilir.

2. DirectLake:

Belki de bir çok profesyonel kullanıcı tarafından en çok merak edilen özellik olan DirectLake sayesinde Power BI’a OneLake’de depolanan ve analize hazır veri DirectLake moduyla performanslı biçimde çekilebilecek. Bu sayede verileri farklı bir ortama kopyalamadan doğrudan kaynak sistem üzerinden canlı bir şekilde veriye bağlanma ve iş birimlerinin rapor veya altyapı hakkındaki sorularına ve ek taleplerine verilecek dönütler konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.

3. Low Code:

Fabrics ile amaçlanan iş birimlerinin veriden sorumlu IT birimlerini beklemeden ilerlemelerini sağlamaktır. Bu, veri analizi sürecinde işin engellenmediği bir kazan-kazan senaryosudur bu sayede profesyonel geliştiriciler ise arka planda “zor” daha fazla kod gerektiren işleri yapmak için daha fazla zaman harcayabilir.

4. Microsoft 365 Uygulamalarıyla Tam Entegrasyon:

Fabricks ile veri odaklı kültürü desteklemek için Microsoft 365 uygulamalarıyla derinlemesine entegre çalışıp. Fabric’in temel bir parçası olan Power BI, Excel, Teams, PowerPoint ve SharePoint gibi popüler uygulamalarla sorunsuz bir şekilde tümleştirilmektedir. Kullanıcılar, Microsoft 365'teki OneLake’teki ilgili verileri kolayca keşfedip bunlara erişebilir, böylece verilerinden daha fazla değer elde edebilirler.

Ayrıca iş birimleri Excel’de OneLake verilerini analiz edebilir ve Power BI raporlarını zahmetsizce oluşturabilir. Canlı Power BI raporlarını doğrudan PowerPoint sunumlarına dahil edebilir, SharePoint iç görülerin paylaşılması ve dağıtılması için kusursuz entegrasyon sağlar. Ek olarak Microsoft Graph data connect ile müşteriler, müşteri ilişkileri, güvenlik, uyumluluk ve çalışan verimliliği dahil olmak üzere kuruluşlarının çeşitli yönlerine ilişkin içgörülerin keşfetme şansı tanımaktadır.

5. Düşük Maliyet:

Fabric, analitik sistemlerde kaynakların satın alınmasını ve yönetimini basitleştirir. Müşteriler, birden fazla sistemde bilgi işlem kapasitesi sağlamak yerine, tüm Fabric iş yüklerini destekleyen tek bir bilgi işlem gücü havuzu satın alabilir. Bu yaklaşım israfı ortadan kaldırır ve farklı iş yüklerinde bilgi işlem kapasitesinin verimli şekilde kullanılmasına olanak tanır. Müşteriler, evrensel bilgi işlem kapasitelerinden yararlanarak, kullanılmayan kapasiteyi bir iş yükünden diğer iş yükünde serbestçe kullanabilir ve bu da önemli maliyet düşüşlerine yol açar.

6. Uçtan Uca Analiz Deneyimleri:

Fabrics ile veri mühendisliği, veri bilimi, veri ambarı, gerçek zamanlı analiz ve iş zekası için kapsamlı bir araç paketi sunarak tek bir platform üzerinde tüm veriye dayalı sürecinizi yönetmenizi sağlar.

7. Dinamik Veri Maskeleme:

Fabrics ile gelen bir diğer yenik ise dinamik veri maskeleme özelliği. Hassas verilerin açığa çıkmasını ayrıcalıklı olmayan kullanıcılara maskeleyerek sınırlar. Yöneticilerin, uygulama katmanı üzerinde minimum etkiyle ne kadar hassas verinin açığa çıkarılacağını belirlemesine olanak tanıyarak, hassas verilerin izinsiz görüntülenmesini önlemeye yardımcı olur.

8. Veri Çoğaltma’nın Ortadan Kaldırılması:

Microsoft Fabric, gereksiz veri çoğaltma sorununu ele alarak cesur bir adım atıyor. Microsoft, Delta Parquet formatını kullanarak merkezi bir gölde (OneLake) depolanan verilerin tek bir kopyasını bulundurarak, veri depolamayı ve erişimi standartlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, verilerin tüm Microsoft araçları tarafından tutarlı bir biçimde erişilebilir olmasını sağlayarak verimliliği artırır ve fazlalığı azaltır.

9. Birleşik Veri Mühendisliği Süreci:

Microsoft Fabric ile kuruluşlar daha verimli ve akıcı bir veri mühendisliği süreci oluşturabilir. Farklı teknolojiler için veri çoğaltma ihtiyacı ortadan kaldırılarak veri yönetimi basitleştirilir ve analiz ve karar alma için gerçek tek veri kaynağı desteklenir.

10. Copilot:

Microsoft’un en yeni yapay zeka destekli asistanı diğer ürünlerinde de olduğu gibi Fabrics içerisinde de aynı şekilde Copilot özelliği veri mühendislerine, veri bilimcilerine ve iş analistlerine akıllı rehberlik ve öneriler sunarak veri hazırlama, modelleme ve analiz görevlerini optimize etmelerine yardımcı olmak için bulunacaktır.

Sonuç:

Sonuç olarak OneLake ve DirectLake gibi yenilikler Fabrics ekosistemi içindeki veri yönetimini yeniden tanımlayarak kuruluşların verilerini işleme biçimini önemli ölçüde kolaylaştıracak bir düzeyde entegrasyon ve kullanım kolaylığı sunuyor. Kısayol özelliği platformun verimliliğini artırırken kullanıcı dostu tasarımı mevcut veri kaynaklarının geçiş zahmeti olmadan kullanılmasını sağlarken aynı zamanda benzeri görülmemiş düzeyde işbirliği ve erişilebilirlik sağlamaktadır. Verilerin hacmi, çeşitliliği ve önemi artmaya devam ederken OneLake gibi çözümler kullanıcıların verinin tüm potansiyelini minimum sorun ve maksimum faydayla kullanmalarına olanak sağlama konusunda hayati önem taşıyor. Microsoft Fabricks yenilikçi OneLake özelliğiyle yalnızca gelişen veri ortamına ayak uydurmakla kalmıyor aynı zamanda bulut çağında verilerin yönetilme, paylaşılma ve kullanılma şeklinin geleceğini aktif olarak şekillendiriyor.

Referanslar:

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/introducing-microsoft-fabric-data-analytics-for-the-era-of-ai/
https://data-mozart.com/microsoft-fabric-beyond-hype-and-marketing/
https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-fabric

--

--