Charlie Munger: Başarılı Bir Hayatın Temel Algoritması

Hayat doğru algoritmayı uygulayanları ödüllendirir…

Hüseyin GÜZEL
Türkçe Yayın
4 min readDec 14, 2022

--

“Charlie Munger: The Fundamental Algorithm of a Successful Life” by Thomas Oppong

Charlie Munger, neredeyse tüm kariyeri boyunca çalıştığı Berkshire Hathaway şirketinin başkan yardımcısıdır. Aynı zamanda Warren Buffett’ın ortağı ve arkadaşıdır. Yatırım dünyasındaki en etkili insanlardan biridir.

Akıllı bir yatırımcı olmasının yanı sıra, Charlie Munger mükemmel bir konuşmacıdır. Çeşitli röportaj ve konuşmalarda Bay Munger, bugün olduğu kişi olmasına yardımcı olan birçok hayat dersini paylaşıyor.

Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger adlı kitabında Charlie Munger, karar verme, akılcılık ve başarı modellerini ortaya koyuyor.

Munger doymak bilmez bir okuyucudur. “Oburca okuma yoluyla hayat boyu kendi kendine öğrenen biri haline gelin; merak uyandırın ve her gün biraz daha akıllı olmaya çalışın” demişti bir keresinde.

Ayrıca, karmaşık yatırım dünyasını sadece birkaç cümle ile dikkat çekici bir şekilde basitleştirebilir. Yöntemleri, karmaşıklığı ortadan kaldırmak ve bir şeyleri gerçekte oldukları gibi görmek için basit ama güçlü araçlardır.

Munger, öncelikle zihinsel modelleri kullanarak çalışır; ki önemli olana odaklanıp geri kalanını göz ardı ederek karmaşıklığı ortadan kaldıran bir dünyayı görme yoludur bu.

Zihinsel modeller farklı amaçlar için kullanılır: fikirleri organize etmek, karmaşık bir şeyi basitleştirmek, düşünceyi netleştirmek, sorunları çözmeye yardımcı olmak veya başkasına bir şey açıklamak gibi. Diğer bir deyişle, zihinsel modeller hayatı kolaylaştıran kısayollardır.

Daha iyi bir hayat için Munger’in algoritması

“Hayatın temel algoritması: sizin için işe yarayanı tekrarlamaktır.”

Bu kulağa sağduyulu bir ifade gibi gelebilir, ancak pek çok insan kendileri için neyin işe yaradığını öğrenemez veya proaktif davranışları ölçemez ve tekrarlayamaz.

Hayat doğru algoritmayı uygulayanları ödüllendirir… Hayatın temel algoritması, sizin için işe yarayanı tekrarlamaktır. Bu basit kural, kariyerinizden ilişkilerinize kadar hayatınızın her alanına uygulanabilir.

Hepimizin dünyanın nasıl çalıştığına dair zihinsel modelleri vardır muhakkak ve bu modelleri bundan sonra ne yapacağımıza karar vermek için kullanırız. Bir şey işe yararsa, tekrar yaparız. Olmazsa, başka bir şey deneriz. Bu şekilde öğrenir ve ilerleriz. Ve hayatta başarıya bu şekilde ulaşırız.

Charlie Munger, “Bizim gibi insanların çok zeki olmaya çalışmak yerine sürekli olarak aptal olmamaya çalışarak ne kadar uzun vadeli avantaj elde ettikleri dikkat çekicidir.” diyor.

İşe yarayan bir şey bulduğunuzda, ona bağlı kalın ve onu yapmaya devam edin. Başarıya ulaşmanın tek yolu budur. Tabii ki, bu her zaman kolay değildir. Sürekli değişen ve gelişen bir dünyada yaşıyoruz. Bugün işe yarayan yarın işe yaramayabilir.

Bu nedenle esnek bir zihne sahip olmak çok önemlidir; bu yüzden başkaları için neyin işe yaradığını öğrenmeye açık olun. İstediğimiz sonuca ulaşmak için sürekli olarak işe yarayan şeylerin peşine düşmeli ve bulduğumuzda onları tekrarlamak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Peki bu sizin için ne anlama geliyor? Bu, her zaman öğrenmeniz, yeni şeyler denemeniz ve gelişmenin yollarını aramanız gerektiği anlamına geliyor. Bu, asla yerleşmemeniz gerektiği anlamına gelir. Bu, yaklaşımınızı zaman zaman değiştirmek anlamına geliyor, ancak işe yarayanı tekrarladığınız sürece sonunda hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Başarılı bir yaşam, daha iyi sonuçlara veya istediğimiz sonuçlara götüren eylem ve davranışları tekrarlama sürecidir. Bazıları buna rutin, bazıları alışkanlık, bazıları kişisel ritüel diyor olabilir ama hepsi aynı anlama geliyor; yani doğal eylemler haline gelene kadar eylemleri tekrar tekrar yapmak anlamına...

Hayatta başarılı olmak için doğru algoritma gerekir. Kilo vermeye, forma girmeye, bir hedefe ulaşmaya veya işte terfi etmeye çalışıyor olun fark etmez, başarı şansınızı artırmak için her zaman en uygun eylemleri gerçekleştirmelisiniz. Başka bir deyişle: her zaman işleri yapmanın en iyi yolunu bulmalısınız.

Hayatta yanlış yollar da vardır. Warren Buffett, “Kendinizi bir çukurda bulursanız yapılacak en önemli şey kazmayı bırakmaktır” diyor. Ancak iyi süreçleri, alışkanlıkları ve zihinsel modelleri ancak ölçebilirseniz tekrarlayabilirsiniz.

Rutinleriniz, alışkanlıklarınız ve davranışlarınız istediğiniz veya beklediğiniz sonuçları veriyor mu? Sadece sizin için doğru olmadığını biliyorsanız, yanlış çukuru kazmayı bırakabilirsiniz. Ya da daha iyisi, neyin işe yaradığına dair bilginizi geliştirirseniz, işe yaramayan şeylerden yalnızca daha azını yapabilirsiniz.

Şu anda hayatta bir şeyle mücadele ediyorsanız, bunun nedeni dünyanın adaletsiz olması, sizin şanssız olmanız ya da yıldızların düzgün bir şekilde hizalanmamış olması değil, bunun nedeni muhtemelen başarı için doğru algoritmayı henüz bulamamış olmanızdır.

Başkalarından, kitaplardan, akıllı insanlardan, podcast’lerden, videolardan, kurslardan veya kişisel deneyimlerden neyin işe yaradığını öğrenmek açık fikirli olmayı gerektirir. İstediğiniz sonuçlar, kaçındığınız rutinlerde ve alışkanlıklarda gizlidir.

Sizin için çalışan üretkenlik sistemlerini, süreçleri, alışkanlıkları ve rutinleri bulduğunuz zaman, onları aktif olarak amaca göre tekrarlayın ve gerektiğinde yükseltin yada onları iyileştirin. Başarınız buna bağlı…

Thomas Oppong

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Paper.li

Thomas Oppong

41 stories
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin GÜZEL
Türkçe Yayın

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net