Clubhouse Uygulamasının Düşündürdükleri

Mustafa ilhan
Türkçe Yayın
Published in
3 min readFeb 7, 2021

Bir haftadan biraz uzun bir zamandan beri Clubhouse uygulamasını kullanıyorum. Uygulama şu anda sadece iOS cihazlarda çalışmakta ve davet usülü ile kayıt kabul ediyor. Uygulamada profilinizi oluşturduktan sonra sohbet odaları açıp konuşuyorsunuz veya var olan sohbet odalarını katılıyorsunuz. Her oda moderatörlerden, söz alıp konuşanlardan ve dinleyicilerden oluşuyor. Son derece yalın bir kullanıcı arayüzü var. Teknolojik olarak benzer işlerin yapılacağı başka uygulamalar daha önceden mevcut olsa da, sunduğu kullanıcı deneyimi ve uygulamayı şu anda kullanan topluluklar nedeniyle diğer uygulamalardan ayrıldığını düşünüyorum.

Aslında bu hafta başka bir konu hakkında yazı yazmayı düşünüyordum ama sıcağı sıcağına Clubhouse hakkında bir şeyler yazmadan edemeyeceğim.

Neredeyse günde 2–3 saatimi Clubhouse’da (kısaca Club’da 😊) harcıyorum. Çoğunlukla dinleyici olarak katılıyorum, arada sırada da konuşmacı olarak katılıyorum. Özellikle pandemi sebebiyle sosyal ilişkilerimizin mesafe sebebiyle kısıtlandığı bir dönemde oldukça ihtiyacımız olan bir uygulamaymış onu anladım. Uygulama şu anda çok populer, bazı odalarda sohbetler 3–4 saat sürüyor. Katılanların büyük çoğunluğu mesleğinde ve kariyerinde belirli yerlere gelmiş insanlar. Yani bu kadar uzun konuşmalar boş muhabbetlerden oluşmuyor. Bu aradada boş muhhabbetlere de ihtiyaç var ve bunu dolduran bir sürü oda ve konu başlıkları bulmak da mümkün. Bazı odalarda konuşmalar oldukça samimi ve keyifli. Arada sırada kavga eden insanlara da rast gelmedim değil. Moderatörlerin diğer insanların mikrofonlarını kapatma hakları var, dolayısıyla istenmeyen bir durumla karşılaşıldığı zaman duruma kolayca mudahale etmek mümkün. Uygulamanın kullanımı ile sıkıntılı durumlarla karşılaşmak mümkün olacaktır ama benim derdim şu anda onlara odaklanmak değil. Daha çok uygulamanın nasıl faydalı kullanılabileceği üzerine.

Uygulumanın en faydalı olacağı alanlardan birisi dil klüpleri olacak gibi duruyor. Öğrenmek istediğiniz, konuşma pratiği yapmak istediğiniz herhangi bir dil için var olan odalar girip konuşabilirsiniz. Bunu ilk kez bu uygulamada yapabilir hale gelmediniz tabiki de. Başta dediğim gibi bu uygulamanın size sunduğu deneyim oldukça bağlayıcı. O yüzden diğerlerinden ayrılacağını düşünüyorum. Pratik yapma konusu sadece dil öğrenme ile sınırlı da değil. Bir fikriniz mi var, bir şirket mi kurduğunuz “elevator pitch” dediğimiz kısa süreli konuşmalar için de odalar bulup bunları pratik edip geri bildirim alabilirsiniz. Başka insanların sesini duymak onların fikirlerini duymak uygulamaya bağlayan etmenlerden birisi ve sizi teşvik ediyor bu durum. Yıllardır ayna karşında yapmadığınız pratiklerinizi burada sizi dinlemeye hazır insanlara yapabilirsiniz. Bir diğer konu ise bir çok sosyal ağ gibi ilgi duyduğunuz alanlarda benzer işler yapan insanlarla tanışıp konuşmak oldukça kolay. Bu İnstagramda takipleşmekten veya yazışmaktan biraz daha farklı. O anda insanlarla konuşmak bağ kurmanızı daha da hızlandırıyor. Tabi bağlar ne kadar kalıcı olur orası sonrasında harcanacak efora bağlı.

Bu uygulama Hakim Bey (Peter Lamborn Wilson) tarafından yazılmış The Temporary Autonomous Zone (1991) (Geçici Otonom Bölge) kitabında bahsettiği geçici olup, hiyerarşinin ve sistematik bir kontrol mekanızmanısın olmadığı alanlar oluşturmak için baha biçilmez bir mecra sunmakta. Daha öncesinde Twitter’ın kurucu Jack Dorsey Twitter’ı geçici otomon bir mecra olarak tanımlamıştı. İnsanları bir araya gelip belirli bir konu hakkında fikirlerini paylaşıp dağıldıkları bir alan. Clubhouse içinde aynı şeyi söylemek mümkün. Belirli bir network etkisiyle gerçek zamanlı olarak insanlar bir ara araya gelip konuşup dağılıyorlar. Geriye kalan bağlantılar ve zihinlerdeki fikirler. Lego gibi sürekli kurulup bozulan bir yapı. Bu lego benzetmesini yaptıktan sonra bu platformun ne kadar da benlik bir mecra olduğu ortaya çıkıyor 😊.

Peki her şey güllük gülistanlık mı? Ya da hep öyle mi kalacak? Sosyal ağların en büyük dertlerinden birisi dezenformasyon ve sahte hesaplar. Her ne kadar bu uygulamada sahte hesap vs olma ihtimali olsa da her türlü iletişim gerçek zamanlı olarak ses üzerinden gerçekleştiği için bu tür hesapların kalıcı bir zarar vermesi şu anda mümkün gözükmüyor. Ama zamanla ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Özetle uygulamanın yeni insanlarla tanışmak, yeni fikirler öğrenmek, merak edilen bir konuda daha konu hakkında bilgi sahibi insanlara soru sormak gibi sağladığı çok güzel imkanlar olduğunu düşünüyorum. Katılmak isterseniz her hafta cuma ve cumartesi akşamları mütevazi topluluğumuzla farklı konular hakkında konuşuyoruz, bekleriz 🙌. (Uygulamadan mustafailhan diye aratabilirsiniz.)

Keyifli pazarlar efendim.

Mustafa İlhan, İzmir, 2021

--

--