Coronafobi

Psikolog Merve YILDIRIM
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMar 28, 2020

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemi(salgın) haline gelen korona virüsü birçok endişeyi ve korkuyu da beraberinde getirdi. Coronafobi denen bu yeni hastalıkla karşılaşmamanız için, yapmanız gerekenlere bu yazımda değindim.

coronafobi

“Öksürdüm corona mı oldum ?”

“Biraz ateşim var sanki, corona mı oldum acaba?”

“Ya corona olursam”

“Ya sevdiklerime bir şey olursa” ..

gibi sürekli uzayıp gidecek haklı sorular silsilesi.. Haklı dedim çünkü bu soruların içinde korku, kaygı ve panik bulunuyor.

İçinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte; bağışıklığımı güçlü tutayım diye çabaladığımız nane — limonlar, ıhlamur — zencefiller, kelle paça çorbaları, sirke tuz su karışımı, bir de son trend olan sumak suyu.. neler denemedik ki bağışıklık sistemimiz için.

Peki ya ruh sağlığımız?

Onu korumak için neler yaptık? (Ruh sağlığımızı koruma yollarını daha önce yazdığım yazımda bulabilirsiniz.)

Özellikle televizyonda ve sosyal medyada sırf konuşmak için konuşanlar, alanında uzman olmayan sırf medyatik diye çıkarılan kişileri dinledikçe, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmadığı durumlara inandıkça; bu korku, kaygı ve panik durumu daha da artacak ve psikolojik sağlığımızı daha da tehlikeye sokacaktır. Ben bu sürecin daha da uzadıkça psikolojik ve sosyal sonuçları olacağını düşünüyorum. Günün sonunda “coronafobi” diye bir hastalıkla tanışmış olacağız.

Böyle bir hastalıkla karşılaşmamak için yapmamız gerekenleri sıraladım. Mutlaka bunları okuyup, uygulayın;

1. Kontrol edebildiğimiz stresten kaçmamamız gerekiyor. Normal şartlarda böyle tehdit eden durumlarda sağlıklı kişilerde de görülebilen bir stres oluyor ve bizler buna normal diyoruz. Bu stres kontrolden çıktığında “panik” oluyor.

Normal şartlarda zaten göstermemiz gereken hijyen kurallarını, bu süreçte bir kaç seviye artırıp gereken uyarılara ve uygulamalara uyup, kendinizi olabildiği kadar izole edip korumak gerekiyor. Sizin için korunma ve izole etmek durumu aşırıya kaçtığı anda kaygı, korku ve panik durumunu hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır.

2. İzlediğiniz haberler ve takip ettiğiniz kişiler kaygı ve korkunuzun kaynağı olmasın. Güvendiğiniz kaynaktan ve doğrulu ispat edilmiş haberleri dikkate alın ve sürekli haberleri takip etmeyin. Siz gereken önlemleri aldıktan sonra, sonrası için sorumlu değilsiniz ve bir şey yapamazsınız. Gereksiz yere stres olursunuz ve bu tam tersi bağışıklık sisteminizi güçsüz kılar. Onun için günün belli saatlerinde haberlere bakın.

3. Daha tehlikeli bir virüs var: Coronadan daha hızlı yayılan korku ve panik. Bu süreçte sizi korku ve paniğe sevk eden durumları ve kişileri tespit edip sonrasında aranıza mesafe koymaktan çekinmeyin.

4. İnsanı sadece bilinmeyen korkutur. Bu yüzden kendinizi, ailenizi ve çevrenizi sosyal sorumluluk olarak süreç hakkında doğru ve net bilgilerle donatın.

5. İzole zamanlarını fırsata çevirin. Uzun zamandır ertelediğiniz işleri yapın, kitap okuyun, spor yapın, sevdiğiniz kişilerle iletişimde olun. Ailenizle geçireceğiniz bu kıymetli zaman, günlük iş rutininde kolay ele geçmiyor.

Unutmayın, hiçbir virüs, alacağımız tedbirlerden daha güçlü değil..

Başka insanların da bu yazıdan faydalanabilmesi için alkışlayabilirsiniz. Ne kadar çok bilinçlenmiş insan, o kadar sağlıklı toplum. Sağlıcakla kalın.

PSİKOLOG MERVE YILDIRIM

--

--

Psikolog Merve YILDIRIM
Türkçe Yayın

Psikolog-Özel ofisimde ve online(tüm ülkelerde) olarak danışan kabul ediyorum. İnsanların ruh sağlığını daha iyi bir hale getirmek için çalışıyor ve yazıyorum.