CSS’e nereden başlasam nasıl devam etsem?

Webmaster Kitchen
Türkçe Yayın
Published in
2 min readSep 16, 2017

CSS kimdir?

Günlük hayatımızdan bir örnek verecek olursak, yemeğimizin her bir malzemesini HTML etiketleri(tag) olarak düşünelim. Yemeğimizin olması ve onu tabak da sunmak ise CSS kullanmaktır.

Yemeğimizin malzemeleri olmadan ve yapılmadan yemeğimizi sunamayız. O yüzden CSS öğrenmeye başlarken ön koşul, temel düzeyde HTML(Hyper Text Markup Language) bilgisine sahip olunmasıdır.

CSS(Cascading Style Sheets), ifadesinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Biçimler(style), HTML elemanlarının nasıl görüntüleneceğini tanımlar.
Yani HTML’i kullanarak paragrafları, görselleri, başlıkları, linkleri ve daha fazlasını tanımlayabilir, böylece tarayıcınıza web sitesinin yapısını yorumlatabilirsiniz.

CSS bizi nasıl buldu?

CSS‘e nereden başlayacağım demeden önce son olarak, CSS nereden başladı durumuna isterseniz göz atalım.

HTML ilk çıktığında alt etiket(tag) düşünülmedi;

<h1>Başlık</h1> , <p>Paragraf</p>

şeklindeydi. Daha sonra HTML 3.2 sürümü ile birlikte alt etiketler(tag) üretildi.

<h1 color=”blue” bgcolor=”#ffff”> Başlık </h1>

Bu sefer şöyle bir sıkıntı ortaya çıktı. Çok büyük web sitelerde tasarımcılar büyük sıkıntılar yaşıyordu. Sonradan doğru tag’ı bulup değiştirmek büyük zaman kaybı yaşatıyordu.

HTML 4.0 sürümü ile birlikte CSS yapısı bizi bulmuş oldu. Böylece etiketlere(tag), biçim(style) vermek tek bir CSS dosyası tarafından kontrol altına alınmış oldu. Web sayfasında bir anda birden fazla sayfa değişmiş oldu.

CSS3 sürümü ile web dünyasına çok etkin ve aktif girdi. CSS’in daha önceki sürümleri üzerine geliştirilmiş son sürümdür. Bu sürüm ile birlikte @media-queries, box-shadow, text-shadow, translate, transform, transition gibi birçok özellik gelmiş, artık web siteleri görsel açıdan daha güçlü bir konuma erişmiştir.

Kendinizi test edip yazılım yönününüze bakabilirsiniz

HTMLve CSS kodlamalarını öğrenerek yazılım işine başlamadan önce kendimizi test edebiliriz. HTML ve CSS‘in yazılım dilleri olmadığını belirtmekte fayda var. Bu iki dil dinamik değil statik dillerdir, dolayısıyla HTML ve CSS vesilesi ile bir butona tıklandığında bir işlem yaptıramazsınız. Sadece görsel işlemler yapabilirsiniz.

Eğer web programlama alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız daha fazlasını öğrenmeye ve kazanmaya başlayabilirsiniz. HTML ve CSS web’in temeli olduğu için aynı zamanda teknik yetenekleriniz bir üst seviyeye taşımak için de size temel olacak. Bu dilleri bildiğinizde PHP, Javascript veya Ruby gibi diğer dilleri öğrenmek ve yeni iş fırsatlarına yelken açmak sizin için oldukça kolay olacak.

Tavsiyeler ve CSS kaynakları için : https://webmaster.kitchen/csse-nereden-baslasam-nasil-devam-etsem/

--

--