Dünya’mızın Günü
Bugün yani 22 Nisan “Dünya Günü”… Google “Dünya Günü” için doodle olarak iklim değişikliği vurgusunu yapmayı tercih etti. İklim değişikliği artık gelecek değil bugün etkileriyle karşı karşıya olduğumuz bir gerçek maalesef… Bu gerçeğin sebebi ve sonuçları nedir acaba?
Sebebi bulmak hiç de zor olmayacak; İnsanoğlu! Dünyada çok hızlı bir biçimde artan ve oldukça yüksek bir ölçüye ulaşan karbondioksit oranının müsebbibi biziz… Sonuçlar ise sıcaklığın yükselmesi, kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi… Sadece bunlar değil bu etkenler sonucunda bitki ve hayvan türleri yok oluyor bu da ekosistemin dengesini bozuyor ayrıca iklim değişikliği sadece hayvan ve bitkileri değil insanoğlunu da tehdit ediyor.
Öncelikle kömür kullanımı ve ardından diğer fosil yakıtların kullanımı bu gerçeğin ilk sebebi olarak ortaya çıkıyor. Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil atıklar sanayide, elektrik üretilmesinde, ulaşımda, ısınmada, mutfak ihtiyaçlarının karşılanması gibi hayatın neredeyse her alanında kullanılıyor. İnsanoğlu adeta fosil yakıtların bağımlısı…
Elinde petrol ve doğalgaz kaynağı bulunduran ülkeler, dünyanın bağımlısı olduğu bu maddeleri adeta bir tehdit unsuru olarak kullanıyor. 1973 Petrol Krizini hatırlayalım ne olmuştu? 1973'te petrol ihraç eden Arap ülkeleri ABD’nin İsrail’i desteklemesine petrol ambargosu ile cevap vermişti. Sanayileşmiş ülkeler bu ambargonun etkilerini derinden hissetti ve bu kriz fosil kaynakların tükenmesi halinde yaşanacakların ön gösterimini tüm dünyaya sergilemiş oldu. O dönem ABD, İngiltere, Avrupa Ülkeleri başta olmak üzere alternatif kaynakların kullanımına yönelmenin kaçınılmazlığını anladı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırma ile ilgili gelişmeler görüldü. Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve hidrolik enerji elektrik üretmede kullanılan yenilenebilir kaynaklar. Ancak bu yenilenebilir kaynakların kullanımı fosil atıklara göre daha masraflı bu sebeple hala öncelik fosil yakıtlarda…
İklim değişikliğinin sonuçlarını artık yaşamaya başladık bu sebeple yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, araçlarda fosil yakıt kullanımını azaltmak, ormanları arttırmak, sadece elzem alanlarda fosil yakıtlardan faydalanmak onun dışında alternatif kaynaklara yönelmek bir tercih değil gereklilik halini almıştır. Aksi taktirde dünyamız yavaş yavaş yok olacak, hem de uzun vadede olmayacak bu, yakın zamanda bu etkileri daha sert hissedeceğiz.
Çoğumuzun önemsemediği böcek türleri ile ilgili bir olgu belki iklim değişikliğinin sonuçları hakkında bize somut bir gösterge olabilir. Tarım alanlarında insanlar tarafından kullanılan yöntemler ve ilaçlamalar sebebiyle böcek türleri yok oluyor. Bitki ve hayvan atıklarının dönüştürülmesinde ve böylece besin döngülerinin tamamlanmasında önemli rol oynayan çürütücü canlılar yani böcekler olmazsa doğal döngüler kırılabilir. Döngünün kırılması beraberinde gıda zincirinde silsileyle tetiklenecek kopuklukları getirir ve ardından toplu ekosistem çöküşlerine bile neden olabilir. Ne kadar da vahim bir senaryo değil mi? Keşke bir senaryo olsa ama değil çünkü böcek türlerinin neredeyse yüzde kırkı yok olmuş vaziyette. Yani senaryo değil realite!
Artık iklim değişikliğini görmezden gelemeyiz, ülkeler iklim antlaşmalarının gereklerini hayata geçirmek zorunda ve insanlar gelecekte bir dünyaya sahip olmak istiyorsa onun varlığının devamı için lüks yaşamlarından bazı tavizler vermek mecburiyetinde… Şu anda Paris, Sydney, Barcelona hatta Tokyo gibi önemli şehirlerin belediye başkanları, iklim değişikliğini ajandalarının ilk sırasında tutuyor ve bu önemli şehirlerde bisiklet kullanımı teşvik ediliyor, şehir merkezlerinde araç kullanımı azaltılıyor, yeşil korunmaya çalışılıyor ve bu konularda stratejik planlamalar yapılıyor. Türkiye’deki önemli şehirler yani Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde iklim değişikliği için ne gibi çalışmalar yapılıyor ?
Yazılarımı beğendiyseniz sosyal medya sayfanızdan paylaşabilirsiniz. Sevgiler S.İ.