Daha Mutlu Olamaz Mıyız?
Fark etsek de fark etmesek de yaptığımız aktivitelerin ucu hep mutluluğa dayanıyor. Her gün kalkıp işe gidiyoruz. Sadece para kazanmak için mi? Hayır, paranın getireceği rahatlıkla mutluluğumuzu sürdürebilmek için esasında.
Hayatınızda yaptığınız tüm etkinliklerin nedenlerine baktığınızda altında yatan ana nedenin “mutluluk” olduğunu farkedeceksiniz. Çeşitli sosyal aktivitelere katılmaktan tutun, iş hayatına kadar tüm bu davranışsal etkinlikler daha güzel ve huzurlu bir hayat yaşamamız adına varlar.
“Madem her şeyi mutlu olmak için yapıyoruz öyleyse neden tatmin olmuyoruz? Neden mükemmel, sonsuz mutluluğa ulaşamıyoruz?”
Etrafınızda mutlaka sürekli mutlu olduğuna inandığınız insanlar vardır. “Yahu ne güzel hep mutlu!” diyerek imrenmemek elde değil onlara… Fakat durum göründüğü gibi değil. Kimse mükemmel mutluluğa ulaşamaz. Onların tek farkı mutsuzluğu algılama biçimlerinde.
“Gerçek mutluluğu yakalamış insanlar, mutsuz olduklarında o günlerin de elbet geçeceğini bilen ve mutsuzluğun da kendilerine kattığı birçok güzelliğin farkında olan insanlardır.”
Eğer mutsuz olduğunuzda o günlerin geçici olduğu ve yarının daha güzel bir gün olacağı inancını kaybetmezseniz bu sizi daha mutlu bir insan yapacaktır.
Bizi mutsuz eden tüm olumsuz olarak algılanan duygular: “Nefret, öfke, üzüntü, sinir” gibi, aslında yaşanması gereken duygular. En mutlu anlarımız için o duygulardan faydalandık. Başarısız olduğunuzda üzüldünüz ve bu sizin daha çok çalışmanızı sağladı. Hayattan çıkarılan tüm dersler olumsuz olarak algıladığımız bu duygular sayesinde. Her bir düşüş yeni bir yükseliş. Mutsuz olmadan mutluluğun nasıl bir duygu olduğunu asla anlayamazdık. Olumsuz duyguları da kabul ederek, kavramlara olan bakış açınızı değiştiğinizde daha mutlu olduğunuzu farkedeceksiniz.
Hayat kalitemizi arttırmak adına mutlulukla ilgili çalışmalar yapan psikoloji alanına pozitif psikoloji denir. Pozitif psikoloji bizi mutluluğa götürecek büyülü anahtarın yollarını ve mutlu insanların özelliklerini araştıran bir alandır. Alanın kurucusu Martin Seligman (2002) gözlemleri ve araştırmaları sonucunda “Otantik Mutluluk” teorisini ortaya çıkarmıştır. Seligman hayat biçimine uyarlanmış mutluluğun 3 farklı türü olduğunu düşünmektedir. Teoriye inanan biri olarak hayatımı bu üç türü göz önünde bulundurarak sürdürmeye çalışıyorum. Seligman’ın mutluluk elementlerine önem vermenin hayat kalitesine ve mutlu bir hayat sürmeye büyük etkisi olduğunu gözlemledim ve herkes için etkili olabileceğini düşünüyorum.
Mutluluğun 3 Türü
1. Keyifli Hayat
Size zevk veren şeyleri yapmak mutlu edecektir. En sevdiğiniz kahvenizi yudumlamanız, en sevdiğiniz yemekten bir ısırık almanız… Basit görünen ama etkili yöntemler. İnsana “Oh be yaşamak varmış!” dedirtiyor. Modern hayat biçimi yüzünden sıklıkla zevklerimizi geçiştiriyoruz. Hep alışverişimizi, kahvemizi, en sevdiğimiz mekanlarda kendimize ayırdığımız vakti kısıtlıyoruz. Sürekli bir şeylere yetişmeye çalışıyoruz. Yetişmeye çalıştıkça hayattan aldığımız zevk de azalıyor. Tadını çıkarmayı unutur olduk. Zevklerimiz için ayırdığınız süreyi başka hiçbir şey düşünmemek üzerine dizayn etmenin verdiği mutluluğun yerini hiçbir şey tutamaz. Kendinize zaman ayırarak bu zamanı sevdiğiniz etkinliklerle doldurduğunuzda duygu durumunuzdaki farkı göreceksiniz.
2. Dolu Hayat
Güçlerinizi ve erdemlerinizi bildiğiniz, onlara yöneldiğiniz zaman hayat size daha da mutluluk getirecektir. Seligman’ ın tanımına göre 6 çeşit erdem vardır ve bu erdemleri oluşturan 24 farklı karakter gücü vardır:
- Bilgelik
- Yaratıcılık ,Merak, Düşünce, Öğrenmeyi sevmek, Geniş bakış açısı
2. Cesaret
- Yiğitlik, Devamlılık, Dürüstlük, Coşku ve enerji
3. İnsanlık
- Sevgi, Kibarlık, Sosyal zeka
4. Adalet
- Takım çalışması, Tarafsızlık, Liderlik
5. Deneyüstülük
- Güzelliğin taktiri, Minnettarlık, Umut, Mizah, Ruhanilik
6. Ilımlılık
- Bağışlayıcılık, Alçak gönüllülük, Sağduyulu olmak, İrade
Altı erdemin içerisindeki 24 güç zincirinden mutlaka sizin daha iyi olduğunuz yanlarınız vardır. Hangilerinin size hitap ettiğini tespit ederek bu alanları temsil eden aktiviteler yapmanız daha çok “akışta kalmanızı” sağlayacaktır. Akışta olmanız demek etkinlikleri düşünmeden anın tadına varmanız demektir. Güçlü yanlarınız akışta kalmanız için en etkili yol. Eğer İngilizce biliyorsanız Seligman tarafından oluşturulan Authentic Happiness testini internetten bulup çözerek de güçlü yanlarınızı tespit edebilirsiniz. Testin ne yazıkki Türkçesi bulunmamakta.
3. Anlamlı Hayat
Güçlü yanlarınızı gözden geçirdikten sonra anlamlı bir hayat yaşamaya hazırsınız! Anlamlı ve amaçlı bir hayat sürdürmek duygularınızı pozitife yoğuracaktır. Güçlü ve yetenekli olduğunuz yanlarınızı yansıtan iş seçimi hayatınızı daha anlamlı kılacaktır. Kendinizi daha yeterli hissederken mutluluğunuzda artacaktır.
Referanslar:
Seligman, M. E. P. (2002). Authentic happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. Free Press.