Yaşam Boyu Öğrenirim!

Buşra Karagöl
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 13, 2020

Değişime neden olan şeyin bile hızlıca geçerliliğini kaybedebildiği bir dönemdeyiz. Bilgi çağı, bilgi toplumu, teknoloji devri derken derken insanlar da güncel kalabilmek için bilgilerini sürekli yenilemek durumunda hissediyor. Bu hıza yetişebilmek için iş başa düşüyor. 21. yüzyıl becerileri hakkında yazılanları ilgiyle okuyorum ve görüyorum ki bizi bireysel öğrenmelerimiz, çabalarımız kurtaracak. Sürekli artan bilgi birikiminde kendini yenileme, geliştirme mecburiyetinde hissetmiyor musunuz? En basitinden geçenlerde telefonun güncellemesini reddettim. Ama bana gelen yeni emojileri merak ettiğim için çok da direnemedim. İçine çekiyor çünkü sistem.

2020 yılında Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Komisyonu tarafından yaşam boyu öğrenme yeterliliğine sahip bireylerde olması gereken sekiz temel özellik belirtilmiş. Siz de görün isterim:

Ana dilde iletişim, yabancı dilde iletişim, matematiksel bilim ve teknolojide temel yetkinlikler, sosyal ve yurttaşlık ile ilgili yeterlilikler, dijital yeterlilik, girişim ve girişimcilik duygusu, öğrenmeyi öğrenme, kültürel bilinç ve ifadelendirme.

Yaşam boyu öğrenmede iletişimin yeri neyse ki büyük. Ana dilde sözlü ve yazılı ifade biçimlerinin gelişmiş olması beklenirken yabancı dilde müzakere, arabuluculuk ve kültürlerarası anlayış konusunda da yeterli becerilerimizin olması bekleniyor. “Şu İngilizce’yi bir halletsem” cümlesi sürekli dilinizde olmasın lütfen. Erteledikçe mevcut bilgileriniz de gitmeye başlar. Dizi / film vs izlerken hiç değilse altyazılardan destek alabilirsiniz.

Teknoloji, mantık gelişimleri ise gerçek anlamda en hızlı fark yaratacağımız alan bana göre. Hayatımızı kolaylaştıracak çok fazla yenilik varken, bunlardan habersiz olma durumu sonradan çok pişmanlık yaratır. Üniversite sınavına hazırlanırken öğretmenlerimizin kurduğu şu cümle aklıma gelir: aa bu soruyu çözen rakiplerin sana el salladı bile!

Öğrenmeyi öğrenme; öğrenmeyi sürdürme ve organize etme gücümüzdür. Öğrenmemizle ilgili engelleri aşmayı ve fırsatlarımızı görmeyi sağlar. Öğrenmeyi öğrenmek için ne yapalım derseniz ki şuraya kadar merak etmiş olmalısınız. Meraktır da zaten bizi teşvik eden, öğrenme açlığı oluşturan.

Soru sorup farklı düşünme yöntemleri deniyor musun?

Hayal kurup, oyunlar oynuyor musun?

5N1K sorularına cevap vermede kendini geliştiriyor musun?

Esnek düşünüp, sebep sonuç ilişkisi kurmaya çabalar mısın?

Grup çalışmalarına katılmayı sever misin?

Problem çözme becerini zaten var sayıyorum.

Yaşam boyu öğrenme çalışmaları hem eğitiminizi destekler hem de öğrenme sürecinizi daha kaliteli hale getirir. Çeşitli etkinliklere, grup çalışmalarına, seminer ve kurslara katılıp yeni bilgiler öğrendikçe mutlu olanlardan mısın? O zaman çalışma hayatında da mutluluğu hak ediyorsun. Kendini izle ve keyfini çıkar süreçlerin!

Sevgiler,

Buşra

--

--