Değişmeye başlamak, bugün mü?
Uygulamaya gayret ettiğim ve günümü verimli geçirmemi sağlayan aşağıdaki 3 şeyin sizin için de faydalı olacağına inanıyorum.
1. Güneş doğmadan kalkmak
Sanırım bir çok kişi için en zorlanılacak konuların başında bu geliyor. ‘Hafta içi tamam da hafta sonu rahat yok mu?’ diyen sesleri duyuyor gibiyim.
Aslında tüm mesele de burada, bir konuyu alışkanlık haline getirmediğiniz sürece hayatınız içindeki etkisi de düşük oluyor. Bu bir tarz olmalı sizde. Her gün tekrarlanan tekrarlandıkça da artık siz olan bir tarz.
Bir kere tarzınız olduğunu hissettiğinizde, artık zorlanmadığınız ve içinizden gelen bir davranış haline geldiğinde arada bir isteğinize göre bir hata yapmakta da fayda var. İnsan ve kusursuz olmadığınızı unutmamak için bunun da faydası var.
İnternette küçük bir arama yapın ve başarılı olmuş kişilerin birinci özelliğine bakın, erken kalkmanın hepsinde ortak özellik olduğunu göreceksiniz. Bu kadar çok insan yanılıyor olamaz ve tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok.
2. Kendinizle baş başa, gözlerinizi kapatarak en az beş dakika geçirin
Herkesin ruhen sakinleşme ve odaklanma ihtiyacı var. Bunun için de en güzel zamanların başında sabah vakti geliyor. Hem o güne ait niyetinizi netleştirmek hem de kendinizle sessizlik içinde baş başa kalmak önemli.
Bunu yaparken gözünüz kapalı haldeyken kendinize dışarıdan baktığınızı hayal edin ve kendinizi orada bırakarak yükseldiğinizi evrende yolculuk yaptığınızı düşünün. Büyüklüğü anlayın ve kendinize dönüp baktığınızda ne gördüğünüzü ve nasıl biri görmek istediğinizi tasavvur edin.
Hayatın bu kadar hızlı aktığı ve her şeyin üzerinize geldiğini düşündüğünüz bu zamanda bu beş dakika inanın hayatınıza bakışınızı ve olayları yorumlama şeklinizi değiştirecek.
3. İyi ki… şeklinde başlayan bir cümle kurun ve bunu defterinize yazın. Sadece bir tane cümle.
Yazmak çok kritik. Sadece düşünmeyin. Beyin, yazdığınız zaman konuyu daha gerçek olarak algılıyor ve içinizde daha çok hissediyorsunuz. Eldekinin değerini anlamak pozitif bir duygu oluşmasını sağlayacak ve güne daha pozitif başlamak konusunda size destek olacak.
Bu cümleleri yazacak bir defter edinin. Her cümle ve tarihi not edin. İleride daha fazla şeyler yazmak için bu deftere ihtiyaç duyacaksınız. Güvenin bana :).
Örnek bir kaç cümle:
- İyi ki sağlığım sıhhatim yerinde ve çalışabilecek gücüm var.
- İyi ki eşim bu kadar anlayışlı ve bana her konuda destek oluyor.
- İyi ki başımı sokabilecek bir evim var ve içinde yaşamımı sürdürebiliyorum.
Bunları nasıl yapacağım şeklinde bir motivasyona mı ihtiyacınız var? Burada da size tavsiyem ‘Zinciri Kırma’ prensibi ile hareket etmeye çalışmanız. Bu konuda çok fazla erişebileceğiniz yazı ve video mevcut.
Basit olarak aşağıdaki şekilde uygulanabilir:
Kağıdın tepesine amacınızı yazıyorsunuz: ‘Sabah güneş doğmadan kalk’ gibi. Her gün için bir kutucuk çiziyor ve sabah bunu yaptığınız her gün ilgili gün kutucuğuna bir çarpı atıyorsunuz. Buradaki en önemli konu hiç ara vermeden her gün bunu yapmanız. Bu yüzden de zinciri kırma deniyor.
Bu yöntemdeki en kritik başlık, bunun çıktısını alarak elle kutucuklara çarpı atmanız ve bunu hem elle dokunarak hem de gözle görerek hissetmeniz.
Bu prensibi alışkanlık kazanmak istediğiniz her konuda kullanabilirsiniz. Kağıdın tepesindeki amaç tabirini değiştirip uygulayın. Sadece dikkat edilmesi gereken, maymun iştahlı olmamanız ve küçük adımlarla ve küçük amaçlarla bu yönteme başlamanız. Bu yöntem konusunda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle amacınızla ilgili neden sorusuna cevap bulmanız gerekiyor. Bu konuda içsel bir motivasyonunuz yoksa bir süre sonra zinciri devam ettiremediğinizi fark edeceksiniz.
Eğer nedeniniz konusunda netseniz zincirin 20–40–60–80. basamağından sonra bir atlama sizi yoldan çıkarmayacaktır, merak etmeyin. İnsan olduğunuzu hatırlamak için bunun da değeri var. Bu prensip içinde yer almıyor, fakat ben uygularken bana motivasyon konusunda yardımcı olduğunu paylaşmak isterim.
Örnek bir ‘zinciri kırma’ dökümanı:
Alışkanlık sayınızı artırdıkça ve bunu başardıkça kendinize olan güveniniz de artacak, daha verimli ve daha disiplinli hale geleceksiniz.
Artık bir şeyleri değiştirme vakti gelmedi mi?
Blog ailemize sen de katıl! | Podcast| Slack | Facebook | Twitter | Instagram