“Depresyondan Şak(?) diye Çıkaracak Şeyler” Listesi

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın
Published in
2 min readNov 8, 2022
Photo by Unplash, Damir Samatkulov

Ekşi Sözlük’te denk geldiğim bir başlık üzerine hazırladım bu yazıyı. “Depresyondan şak diye çıkaracak şeyler” listesi oluşturuyordu yazarlar. Çikolata listenin başında tabi. Ben de o yüzden minik bir bilgilendirme yapmak istedim size.

İlk olarak arkadaşlar, serotonin mutluluk hormonu değildir. Hatta bir hormon değildir. Yapısal olarak monoamin grubundaki nörotransmitter olarak adlandırdığımız bir beyin kimyasalıdır. Bu kimyasalı artırmanın mutluluğa etkisi kesin olmamakla birlikte yetersizliği mutsuzluk, depresif ve yorgunlukla ilişkilidir.

Depresyondan çıkmak için çikolata yemeniz konusunda sizi baskılayan ekşi sözlük yazarlarına karşın benim daha bilimsel ve işlevsel önerilerim olacak. Not almanızı tavsiye ederim.

-Herhangi bir yiyecekten ziyade yaşamınızın bütününü iyileştirmeye, canlandırmaya çalışın. Spor, açık hava yürüyüşleri iyi bir tercih olabilir.

-Duygusal anlamda size destek olabilecek insanlarla temasta kalın. Negatif cümlelerin kurulacağı sohbetleri tercih etmeyin.

-Evden çıkmak istemiyorsanız kendinize ev içi sorumluluklar yaratın: ütü yapmak, bitkilerle, kedilerinizle ilgilenmek gibi.

-Uyku saatlerinizde doğayla uyumlu olmaya çabalayın. Gün ışığını kaçırmamanızı tavsiye ederim.

-Gün içerisinden en küçüğünden en büyüğüne yaptığınız işleri not alın. Yatak toplamak da önemli bir başarıdır, sakın küçümsemeyin.

-Ruh sağlığı uzmanından destek almak en önemlisi emin olun. Ayrıca iyileşme sürecinde uzmanların yönergelerinin dışına çıkmayın. İlacı kesmek, dozunu düşürmek bireysel alınacak bir karar değildir.

- Son olarak iyileşme süreci dalgalı bir yoldur. Yeniden tekrarlamaların olabileceğini hatırlayın.

Unutmayın değişim için ilk adımınız çok önemli, gerisi gelecek. Korkmayın…

https://www.instagram.com/ilkemiscannn/?hl=tr

https://open.spotify.com/show/172ogot7Y4RLvwOu7TI6qe?si=1c9d90edd9494b3a

--

--

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın

Klinik Psikolog |Çokça okur, sıklıkla konuşur, yer yer yazarım. #clinicalpscyhology