Diğer Adı Ateş Balığı

Ayşegül Gedik
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJun 13, 2020
Sardalya — Ateş Balığı

Hem damağa hem bütçeye uygun diğer adı ateş balığı olan sardalya sezonu açıldı.

Eskiden bu balıkların denizde ateş yakılmak suretiyle kabartılması ve ağlara vurdurularak yakalanmasından dolayı bu ismi almıştır. Mavi üzerine yeşil benekleriyle denize verdiği ışıltılı görünümden dolayı da bu ismi hakeder. Sardalya balığı, kıyılarda sürüler halinde yaşar ve genellikle ılık ve tropikal iklime kıyısı olan deniz ve okyanuslarda bulunmaktadır. Ülkemize de kıyısı olan Akdeniz’de, sıklıkla Ege Denizi’nde, nadiren de olsa Karadeniz’de görülmektedir.

Hamsiden sonra en çok tüketilen balıktır. Temmuz ayında Çanakkale’den Marmara’ya doğru yolculuk yapar. Hatta Gelibolu’da her temmuz ayında geleneksel Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali düzenlenir.

Yaz Balığı Sardalya

Haziran ayıyla beraber Sardalya zamanı da başladı. Ekime kadar keyifle yenecek küçük lezzetli bir balık. Kuzeybatı Atlantik, Akdeniz ve Ege’de 10 – 100 m (33 – 328 ft) derinliklerinde yaşayan hamsinin yakın akrabası olan sardalya, balık yavrularını ve planktonları yiyerek yaşamını sürdürür. Dört-beş yıllık bir yaşam süresi vardır. Sardalya, ayrıca balık avında kullanılan ideal yemlerden biridir.

Balık Mevsim Haritası

Sicilya, Malta, Portekiz, İspanya ve Atlas Okyanusu kıyılarının Hamsisi: Sardalya

Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır. Kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır. Sardalya adı konserve işleminden dolayı konserve ile özdeşleşmiştir. Sardalya Akdeniz’de 15–20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur. Ülkemizde kuzey egede bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları arasıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir.

Depresyon ve kaygıya karşı Sardalya

Sardalyanın Faydaları:

  • Sardalya tam bir kalsiyum deposu olduğu için kemik gelişimi ve diş sağlığı açısından son derece faydalıdır.
  • Sardalya omega 3 yönünden bir hayli yüksek değerdedir. Omega 3 içermesi, balığı yiyenlerin depresyon ve kaygı gibi olumsuz ruhsal durumlardan kurtulmalarına yardımcı olur.
  • Kan şekerinin dengede tutulması yönünde destek veren türde bir balık çeşididir.
  • Cildi ve kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Sonuç olarak da yaşlanma belirtilerini önleyerek genç kalmanızı sağlar.
  • Sardalya balığı faydaları arasında kilo vermeye ve fit kalmaya destek olması önemli bir özelliğidir. Diyet listenize sardalyalı tarifleri ekleyebilirsiniz.
  • Sardalya yağı ve un yapımı için de avlanan bir balık türüdür. Bu özelliği sayesinde ekonomide balıkçılığın önemini arttırır.

Yazımı sardalya kuşu tarifi ile bitiriyorum.

1 kg. pulları, kılçıkları ayıklanmış sardalya alın veya elinizden geliyorsa evde kendiniz de temizleyebilirsiniz.

Kılçığı alınmış bir sardalyayı iç kısmı yukarı gelecek şekilde ızgaranın üzerine koyun, diğer balığı üzerine kapatın ve balıklar bitene kadar bu şekilde ikili balıkları hazırlayın. Az sıvıyağ ile yağlanmış çelikpençe tel ızgaraya dizdiğiniz ikili sardalyalar, ilk tarafı piştiğinde teli çevirdiğiniz zaman balıklar iyice birbirine tutunmuş oluyor.

Servis tabağı üzerine soya sosu ile tatlandırılmış ince kıyım marul, maydanoz ve soğanlı karışım üzerine sardalyaları dizebilirsiniz. Afiyet olsun…

Izgara Sardalya Kuşu Tarifi

--

--