Dil Öğrenmenin Yan Etkileri

Gizem Açıl
Türkçe Yayın
Published in
3 min readOct 20, 2020

Dil Öğrenmenin Yan Etkileri

Bir çoğumuz yeni bir dil öğrenme serüvenine çoğunlukla ihtiyacımız olduğu veya zorunda olduğumuz için başlıyoruz.

Dil öğrenmeye çabalarken veya yeni öğrendiğimiz dil de yavaş yavaş bir şeyler yerine otururken bizde yaşattığı etkilerin farkında mıyız? Farkına varıyorsak aslında büyüsüne de kapılmışız demektir. Dil öğrenme çabası veya çilesi(!) her nasıl adlandırıyorsanız işte o; düşünce yapımıza, beynimizin işleyiş mekanizmasına, ve hayata bakış açımıza minik minik kattıklarıyla birlikte bizim de bize yabancı olan o dilin dipsiz kuyularında neler olduğunu merak ettiğimiz bir şeye dönüşüyor.

  • Başka Bir Kültür Serüveni

Yeni bir yabancı dil, onu konuşan ülkelerin kültürlerine kapısını açar. Dilde bir noktaya geldikten sonra o dili konuşabilmek ve anlayabilmek için o kültürün gözünden bakmayı öğrenirsiniz. Yani bu demektir ki her dil bize aslında yeni bir bakış açısını da beraberinde getirir. İçinizde büyüyen o yeni kişiye inanamayacaksınız. Bunun karakterinizi, öz kültürünüzü kaybedeceğiniz anlamına gelmesini istemem. Kendi karakteriniz ve kültürünüz üzerine yeni bakış açıları eklediğinizi hayal edin, empati yeteneğinizin geliştiğini düşünün, bence şahane! Belki bir yıl öncesinde sana çok kaba gelen o kişiler, artık o kadar kaba gelmeyecek ve onların doğrusunun bu olduğunu anlayabilmeye başlayacaksın. Aslında; başka bir kültür serüveni içerisinde yüzerken, tanımadığımız insanlarla olan iletişimimizin güçlenmeye başladığını da farkedeceksiniz.

  • Çoklu İş Yapabilme Kabiliyeti

Ben aslında Türkiye’de doğmuş ve yetişmiş bir çok kişinin bu yeteneğe sahip olduğunu düşünürüm. Hayatta kalabilmek, iyi olabilmek adına hem çoklu iş yapabilme hem de pratik düşünebilme kabiliyetimiz gelişmiştir. Ancak, yeni bir dil inanın bunu daha da geliştirecektir.

Mesela üçüncü yabancı dilini öğrenen bir kişiyi hayal edin. İlk başta her kelimenin, her kuralın birbirine girmesi çok normaldir, ancak zamanla beyin hepsini ayırt edebilmeye başlar. İşte bu noktada, çoklu iş yapabilme kabiliyetimiz kendini daha da geliştirmeye başlar.

  • Daha Doğru Kararlar Verin

İki dilli veya daha çok dilli beyinlerin daha iyi kararlar verebildiğine dair bilimsel araştırmalar mevcut. Yani kısaca bir problemin etrafında alternatif çözümler arama yetimiz gelişecek.

  • Bildiğiniz diğer dilleri güçlendirir!

Şu an ilk yabancı dilinizi öğreniyorsanız bile bir süre sonra anadilinizde ki kurallara daha hakim olmaya başladığınızı farkedeceksiniz. Çünkü dilin mantığına indikçe ve kuralların mantığını çözdükçe yabancı bir dil öğrenmenin daha kolay olduğunu göreceksiniz.

  • Yaratıcılığınızı Geliştirin

En başında söylediğim gibi aslında yeni bir dil size yeni bir kültürün kapısını açarken o kültürün karakterini de size taşır. Yani aslında doğrudan dünyayı algılama şeklinizi, bakış açınızı değiştirir ve geliştirir. İşte bu nokta da yaratıcılığınız gerçekten gelişmeye başlar.

Biliyorum aslında tüm bunlara sayısızca başlık ekleyebiliriz, çünkü bu serüven sayısızca deneyim sunuyor. Hatta ‘’ne seninle oluyor ne de sensiz oluyor’’ dediğimiz türden bir serüven. Başlarken çok zor, hatta öğrenirken daha da zor. Ama daha sonra bir yerlerde ipler kopmaya başlıyor ve o noktada güzellikleri hissetmeye ve bu yeni keşfin tadını çıkarmaya başlıyorsunuz. Ve şaşırmaya başlıyorsunuz beyninizin yeni adaptasyonuna ve öğrenebilmesine yukarıda bahsettiğim tüm güzellikleri hissetmeye ve tekrar tekrar şaşırmaya başlıyorsunuz. Ve son olarakta geriye dönüp baktığınızda beyninizin adaptasyonuna ve öğrenmesine bir kez daha hayran oluyorsunuz.

Keyifli öğrenmeler dilerim.

--

--

Gizem Açıl
Türkçe Yayın

UX/UI Designer — Urbanist — I write about lifestyle, foods, living in Germany, travel. In fact, I write whatever I enjoy. Check out: www.flavorofcities.com