Dijital Minimalizm

Buşra Karagöl
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJul 22, 2020

Öncelikle “Minimalizm” nedir? ile başlayalım.

Sadeliktir. Sadece gerekenlere sahip olup mutlu olmayı bilmektir. Zamanı daha verimli kullanman için çabalayan görüştür.

Dijital minimalizm de çağın getirdiği bazı olumsuz etkileri azaltmanın ya da tamamen ortadan kaldırmanın peşinde. Bu etkileri yok etmeyi başarırsan yaşam kaliten ve konforun daha da artacak diyor. Paranın, nesnelerin önemini ve gücünü bil tabi ama bunların seni kontrol edip mutsuz etmesine izin verme diyor.

Cal Newport, Pür Dikkat kitabının yazarı , Georgetown Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi doçentidir. Kitabında dijital minimalizme değiniyor. Öğrencilerine bir ay sosyal medya ve türevlerinden uzak durmaya var mısınız? çağrısında bulunmuş. İçlerinde hemen pes edenler de olmuş, hırs yapıp bir ay dolsun sonra hemen döneceğim diyende. Bu süreçte örneğin Netflix dizi / filmi tek başıma izlemeyeceğim, sosyal ortamda bulunmak adına arkadaşım varsa izlerim diyen, Whatsapp kullanmayı bırakan, video oyunlarını silenler olması sevindirici. Eski hayatları üzerine düşünenlerden bazısı daha çok kitap okumuş bazısı hikaye yazmaya başlamış. Hayatlarına kaliteli alışkanlık katıp, kendilerinden çaldıkları zamanın farkına varmışlar. Böylece ertelenen hobiler gün yüzüne çıkmış.

İnsanlar ortalama 13 dakikada bir telefonlarına bakarmış. Bunu ben de kendimde çok fark ediyorum maalesef. Ekrana saate bakma niyetiyle sürekli bakmamız mesela. Halbuki tak kol saatini kurtul şu huyundan. Instagram’ ı silen birisi bu alışkanlık devam ettiği için günde 30 kez telefonundaki hava durumuna baktığını söylemiş. Silemiyor musun uygulamayı? O zaman takip ettiklerini azaltmakla kendin için bir adım atabilirsin. Keşfet batağına düşmeden her şey görüldü işaretini gör ve sakince telefonu aldığın yere bırak. Bu arada lütfen telefonunuzu yatağınızda bulundurmayın, yemeğinize dahil etmeyin. Sosyal medya faaliyetleri, yazışmalar, oyunlar maalesef bizi gerçek dünyadaki sosyallikten uzaklaştırabiliyor.

Karşı apartmanda pandemi sürecinden beri aralık perdeden gördüğüm bir genç var. O hep bilgisayar başında oyun oynadı. Biz ne zaman balkonda sohbet etsek ya da yemek yesek o görev yerini hiç bırakmadı. Onu gördükçe illa ki birimiz söylendik. Üzülmenin yanı sıra bizde mi böyle kopuyoruz, zaman algısını yitirmek nasıl bir şey diye başka yerlere gidiyordu kafam.

Sınır koyma anlamında birçok uygulama var, tek başınıza yönetemiyorsanız destek almaktan da zarar gelmez. Newport’a göre de, dijital minimalistler teknolojik yenilikleri birer dikkat dağıtma kaynağı olmaktan çıkarıp, nitelikli bir hayatı destekleyecek araçlar haline getirir.

Platon, minimalizmi 2400 yıl kadar önce şöyle açıklamış;

“Önemli olan, hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır”.

Ne de güzel demiş. Zaman harcadığımız şeylere fayda maliyet analizini bir yapsak, kim bilir neler çıkacak hayatımızdan. Tabi bu öyle bir anda olacak şey de değil.

Zaman ayıramıyorum lafına kızıyorum genelde. Aslında zamanın çok ama doğru planlama yapamadığın için zamanı eleştiriyorsun.Düzgün planlama yapsan belki kendini geliştirecek hobilerle ilgilenirsin. Mesela bir bakmışsın ki el işlerine başlamışsın. Üretip farklı heyecanlar tadıyorsun. Başka zihinlerin etkisinde kalmadan sadece kendinle kalıyorsun.Ve bunu sen tercih ediyorsun.

Denesene :)

--

--