Dil Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler
Yabancı dil dil öğrenmek hemen herkesin arzu ettiği bir şey. Dünya üzerinde pek çok insan ikinci dil konuşuru olmak istiyor ve bunun için dil öğreniyor. Ben de Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan biri olarak dil öğrenmek isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Maddeler halinde, küçük tavsiyelerle dil öğrenmeyi daha etkili ve eğlenceli hale getirebileceğiniz önerilerim olacak.
Dil öğrenmek istiyorsak öncelikle dil gelişiminde önemli olan dört temel dil becerisine de eşit miktarda ağırlık vermemiz gerektiğini unutmamalıyız.. Bu dört temel dil becerisi ise şunlar:
- Dinleme
- Konuşma
- Okuma
- Yazma
İkinci dil ya da yabancı dil öğrenmeye başlıyorsanız unutmamanız gereken bazı şeyler söz konusu:
- Önce dil öğrenmeyi öğrenin
- Gerekli zamanı ayırın
- Kullanacağınız materyalleri edinin
- Derslere istisnasız katılın
- Verilen alıştırmaları mutlaka yapın
- Yabancı dil kullanılarak öğrenilir
En iyi öğrenme şekli yaparak yaşayarak öğrenmedir. Yabancı dil öğrenirken de kendi kendinizin öğretmeni olmak zorundasınız. Etkili ve kalıcı bir öğrenme için mutlaka sabırla çalışmalı ve kendinizi hedef dile maruz bırakmalısınız.
Çekingen Olmayın
Biz Türklere özgü en büyük problemlerden birisi yabancı dil öğrenirken ya da konuşmaya çalışırken ya yanlış yaparsam kaygısı ile çekinmek ve utanmak. Online oyunlarda yabancılarla sesli sohbet üzerinden saatlerce oyun oynamış ve sohbet etmiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki onlar söyledikleriniz hatalı bile olsa sizi anlıyor ve dalga geçmeyi bırakın genelde sohbete devam ediyorlar. (İngilizcem çok ileri seviye olmamasına rağmen rahatlıkla anlaşabiliyorum.) Siz de kasmayın akışına bırakın. En fazla karşınızdaki kişi hatanızı düzeltir dünyanın sonu değil yeni bir şey öğrenmiş olursunuz. Konuşmaktan çekinmeyin, yeni öğrendiğiniz kelimeleri tekrarlayın ve dil öğrenme sürecinizi eğlenceli bir hale getirin.
Dil Öğrenmeyi Hobi Haline Getirin
Yabancı dil öğrenmeye bir dersmiş gibi bakarsanız ve zorunda hissederseniz bu iş en başından itibaren sıkıcı hale gelmeye başlayacaktır bu yüzden yabancı dil öğrenmek gibi bir niyetiniz varsa bunu bir hobi olarak düşünün. Bu durumu günlük hayatınıza uyarlayabilirsiniz. Örneğin sık sık Türkçe altyazılı yabancı diziler, filmler izleyin, İngilizce kitaplar okumaya çalışın ve eğer oyun oynamayı seviyorsanız sesli sohbet içeren bilgisayar oyunları aracılığıyla yabancılarla oyun oynarken sohbet etmeyi deneyin. Emin olun çok faydası oluyor ve bunları yaparken eğleniyorsunuz.
Bol Bol Okuyun
Bir çok kelime ve deyimin anlamını okuyarak ve okuduğunuzu anlamlandırmaya çalışarak öğreneceksiniz. Gramer yapıları ve hedef dilin yapısını anlamanın en etkili yollarından birisi okumaktır. Okurken sıkılmamak ve bunu bir ödev olarak görmemek gerekir. Yabancı dilde yazılmış eserleri okurken klasikleri okumak ya da illa roman okumak zorunda değilsiniz. Kendi zevklerinize uygun kitaplar, dergiler, makaleler, bloglar bulup okumayı deneyin. Okuma yaparken önerdiğim bazı tavsiyeler şunlar:
- Okuma yaparken sözlüğü mümkün olduğunca az kullanmaya ve cümle yapılarını anlamaya çalışın.
- Çok kullanılan sözcük ve deyimlerin merak edip anlamını bilmediğiniz kelimelerin altını çizin
- Eski dildeki kitapları okumaktan kaçının. (sıkıcılar)
- Telaffuzun gelişmesi ve fonem aşinalığı için günde en az 15–20 dakika sesli okuma yapmaya çalışın. (Ses kayıt cihazı ile kaydedip telaffuzunuzu değerlendirebilirsiniz.)
Mutlaka Not Tutun
Dil öğrenmek gibi bir niyetiniz varsa mutlaka bu işe özel bir not defteriniz olmalı. Bu not defterinize yeni öğrendiğiniz kelime, cümle ve deyim kalıplarını yazabilir, keşfettiğiniz gramer yapılarını not edebilirsiniz. Yazma becerisi ile ilgili hedeflediğiniz dilde günlük tutma, arkadaşınıza mektup yazma ve bildiğiniz hikaye ve şiirleri hedef dilde yeniden yazma gibi etkinlikler öğrenme sürecinizi eğlenceli ve üretken bir şekle sokacaktır. Ayrıca listening yaparken özet çıkarmak dil öğrenimi açısından son derece faydalıdır. Klasik yazma etkinlikleri yerine süreç temelli yazma tekniklerini deneyin. Yani amaçsızca yazmak yerine girdisi ve çıktısı olan bir yazma süreciniz olsun.
Teknolojiden Faydalanın
Hemen her şeyde olduğu gibi dil öğreniminde de teknolojinin faydalı yanlarını görmemiz mümkün. Akıllı telefon veya tabletinizle dil öğretimi amacıyla onlarca uygulama kurmanız ve bunlarla pratik yapmanız mümkün. Zaten dil öğrenmeye hevesliyseniz Cambly, Rosetta Stone, iTalki gibi uygulamaları tanımanız gerekiyor. Tanışmadıysanız bunlara bir merhaba deyin. Hedef dilde altyazılı oyun oynayın, film izleyin, dizi seyredin. Facebook üzerinde yer alan speaking gruplarına katılarak skype ya da whatsapp üzerinden tanımadığınız insanlarla konuşma becerinizi geliştirmek için speaking yapın ve daha bir sürü şey. Elinizin altında google gibi bir derya var ona da sorabilirsiniz.
Genel hatlarıyla bir dil öğreticisi olarak dil öğrenmek isteyenlere tavsiyelerimi bu yazıda kısaca anlatmaya çalıştım. Sürecin sonunda kendimizin öğretmeni olduğumuz gibi kendimizi değerlendirmemiz de gerekeceğinden bu noktada sizlere Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi’nde yer alan dil gelişim dosyası ve dil pasaportu kısmını incelemenizi tavsiye ediyorum. Bu yazıyı sonuna dek okuduysanız etkili not tutma yöntem ve teknikleri ile ilgili aşağıdaki yazım da işinize yarayabilir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.