Eğitimle İmtihanımız !
Türkiye’nin en büyük sorunu “ara eleman” sorunudur.
Yani Endüstri Meslek liseleri canlandırılmalıdır. Belkide zamanında köy enstitülerinin kapatılması bu soruna sebep olmuştur. Her yere üniversite açmakla eğitimi geliştirmiş olmuyorsunuz. Bu sadece o bölgenin refahını artırmada işe yarıyor.
Avrupa birliği uyumu kapsamında eğitim düzeyimizi yükseltmeye çalışırken bir çok üniversite mezunumuz oldu ama bunların çoğu işsizler. Başka bir makalenin konusu olan “Türkiye’de işsizlik yok iş beğenmeme sorununa” hiç girmeyerek, özetle bu kişiler şu an ben üniversite mezunuyum öyle işlerde çalışmam kafasındalar. Ama işin gerçeğine bakıldığında ise bir hocamın da dediği gibi: Türkiye’deki üniversitelerin % 80'i gereksiz ve buradan mezun olanlar da iş beğenmiyorlar. Birçok mühendisimiz olmasına karşılık civatayı sıkacak elemanımız yok.
Devlet sanki 1 yıl sonraki hangi bölümden kaç elemana ihtiyacı oldugunu öngöremiyor mu ? Tabi ki görür. Ama devletin de bu işine geliyor. Öncelikli olarak her şehirdeki her ümiversite bir para basma makinası. Öğrencilerin kiraladıkları evlerden aldıkları silgiye kadar herbir malzeme ekonomiye can veriyor. Sen bi ünv. yi oku iş bulabilir misin sonra bakarız diyor. Diğer sebep ise okuyan öğrencilerin işsiz sayılmaması. Sen oku aman sakın ha işsiz gözükme. 2018 itibari ile ünv öğrenci sayisi 8 milyon civarında. Ünv. Lerin yarısını kapattığınızı düşünün 4 milyon işsiz daha katılacak. Bu işsiz kesiminde % 5 lik bir artış eder. Mazallah, allah korusun, haşa ….
1- Şişirilmiş Üniversiteler: Türkiye’de 2018 itibari ile 200 üniversite bulunurken, % 80 oranı (Pareto Prensibi ) ile yola çıktığımızda gerçek üniversite sayısının 40 çivarında olması gerekmektedir. Öncelikli olarak şişirilmiş üniversitelerin seviyeleri düşürülmeli ve endüstri meslek liseleri yada bunun devamı olan teknik okullara dönüştürülmelidir. Türkiye’nin mühendisten çok civatayı sıkacak teknik ara elemana ihtiyacı vardır.
2- Ara Eleman Sorunu: Ülkenin ileride hangi tip elemanlara ihtiyacı olacağı öngörüsü üzerinden üniversitelerin fakültelerinin yenilenmeli, bazı fakülteler kapatılırken buna karşılık yeni fakültelerin açılması gerekmektedir. Yakın dönemde yok olacak mesleklere baktığımızda, kasiyerlik, bankacılık, muhasebe elemanı gibi mesleklerin ilk önce etkileneceğini düşünürsek bu fakültelerden eleman yetiştirmenin gereksiz olduğu görülecektir. (yok olacak meslekler, yeni meslek dalları ve vatandaşlık maaşı başka bir makalenin konusu)
3-Eğitimin İçinin Doldurulması: Eğitimin amacı bireyin hayatında davranış değişikliği meydana getirmektir. Pragmatist yaklaşım gereği, öğrenci içtimai hayatta neye ihtiyaç duyuyor ise onun verilmesi gerekiyor. Ayaklı ansiklopediler haline getirdiğimiz öğrencilerin beyinlerini gereksiz bilgiler ile doldurmaktan vazgeçmeliyiz. Hep sorduğumuz, Bu gerçek hayatta benim ne işime yarayacak sorusu esasında önemli bir sorudur. Onlarca kredi ders aldık acaba bu derslerden kaçı gerçekten bizim hayatımıza etkilemiştir. Düşünmemiz gerekiyor.
Herkesin okumasına da gerek yok ! “Benim çocuğumun onunkinden ne eksiği var!” kafasını da bırakmamız gerekiyor. Çünkü devir değişti ve artık her okuyan para kazanır dönemi de bitti. Eğer çocuğunuz çok da parlak değilse bırakın okumasın ve sevdiği işi yapsın.
İki çocuk düşünelim birinin notunun 30 diğerinin notunun ise 100 oldugunu düşünelim. Hangi çocuğun özel ders alması gerekir diye sorsak herkes 30 alan öğrencinin der. Dimi ? Ama asıl özel dersi 100 alan öğrencinin alması gerekir. Çünkü buluş yapacak, zihni sinir projeler üreterek katma değer sağlayacak ve ülkeyi daha ileriye götürecek olan o kişidir. 30 alan kişiyi de ders göstererek, yapamadıgı şeyi yapmaya zorlayarak daha fazla üzmememiz gerekiyor. O kişi derslerinde çok başarılı olamayabilir ama illaki başarılı olacağı başka bir alan vardır. Bu ülkenin iyi marangozlara, iyi çiftçilere de ihtiyacı var. !
Not: diğer makalelerime de göz atabilir. Destek için alkışlayabilirsiniz !
Toplumumuzu muasır medeniyetler seviyesine ancak okuyarak > araştırarak > ve gerçekleştirerek çıkartabiliriz.
Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor