Ellerinizi Su Ve Sabunla En Az 20 SaniyeYıkayınız

Gülhavin Kılıç
Türkçe Yayın
Published in
5 min readApr 1, 2020
pexels. com/Burst

Çin’in Vuhan şehrinde, Aralık 2019’da başlayan Koronavirüs ile mücadele, tüm dünyaya yayılmış bir şekilde devam ederken hala alabileceğimiz en önemli önlemlerden biri ellerimizi en az 20 saniye su ve sabun ile yıkamak. Peki bu temiz suya ve sabuna her birey ulaşabiliyor mu, ulaşanlar dikkat ederek kullanıyorlar mı?

Bu yazımızda temiz suya ulaşabilenlerin suyu nasıl daha tasarruflu kullanabileceğini konuşacağız.

Türkiye’de ilk Koronavirüslü hastanın tespit edilmesinin ardından virüse karşı daha tedbirli olmaya başladık, ellerimizi yıkamaya başladık, normalde yıkanması gereken yerlerde de ellerini yıkamayanlar yıkamaya başladılar, belki de normal hijyen kurallarına alışmamız için de bir fırsattır bu süreç.

Artan hijyen önlemleriyle birlikte su tüketiminin artmasından dolayı barajların doluluk oranları da gündeme gelmeye başladı. Yaz mevsimine yaklaşırken her yıl gündeme gelen bu konu, bu sene daha erken dönemde gündeme geldi.

Peki, birey olarak suyu nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz?

1- Tüketimi azalt!

Tükettiğimiz her ürünün üretim aşamasında çok miktarda su harcanmaktadır. Örneğin sadece 1 adet A4 kağıdının üretimi için 10 litre su harcanmaktadır.

Her şeyi ihtiyacımız olan kadar tüketerek hem genel tüketimi azaltıp hem de su tüketimini büyük oranda azaltmış oluruz.

2- Musluğu açık bırakma! Kapat!

Ellerimizi yıkarken sabun ile en az 20 saniye ovmamız gerekiyor, bu sürede suyun musluktan akması gerekmiyor, elimize sabunu alıp birazcık suyla köpürttükten sonra musluğu kapatıp elimizi sabunla ovma işlemi bittikten sonra tekrar musluğu açabiliriz.

Dişlerimizi en az 2 dakika fırçalama süremizde de musluk kapalı kalmalıdır. Bu şekilde 15 litre su tasarrufu sağlayabiliriz.

Abdest alırken de su kullanımına dikkat edilmeli, vücut uzuvları yıkamalarındaki geçişlerde musluk kapatılmalıdır.

Tıraş olurken musluk kapalı tutulmalı, tıraş bıçağı su dolu bir kapta durulanmalı/temizlenmelidir bu şekilde 11 litre su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

pexels.com/PS Photography

3- Musluğunu son hacimde açma!

Musluğu belli akım hızlarında açabiliyoruz, özellikle yıkama işlemlerinde düşük hacimli açarak hem yıkama işlemini daha iyi gerçekleştirir hem de daha az su harcamış oluruz.

4- Musluğun su akımını düşür!

Eğer musluk akımının kontrolünü daha sıkı yapmak istiyorsak, her musluğu kendi vanasından kısabiliriz, özellikte mutfakta yapacağınız bu küçük değişiklik büyük miktarda tasarruf sağlayacaktır.

5- Musluklarını kontrol et, damlayanları tamir et!

Arızalı musluklarımızı tamir ettirerek hem gelen suyun kalitesini arttırmış olur, hem olası arızalarını gidererek su kaçaklarının önüne geçmiş oluruz.

(#Koronagünleriözel musluk başlıklarını her gün temizle)

6- Musluklarını aç/kapa işlemini rahatça yapabileceklerinden tercih et!

Muslukların açma/kapama işlemi ne kadar kolay olursa o kadar kapatmak daha kolay olur, tek bir hamle ile açıp kapayabileceğimiz musluklar tercih etmek alışkanlık kazanmamızı da kolaylaştıracaktır.

Ayrıca düşük akımlı havalandırıcılı musluklar tercih etmemiz de %50'ye varan su tasarrufu sağlayacaktır.

Photo by Sasikan Ulevik on Unsplash

7- Duş alırken kova kullan! Küvet kullanma!

Öncelikle duş alma süremizi asgari düzeye indirmemiz en önemli su tasarrufunu sağlayacaktır, 5 dakika daha az sürmesi bile 36 litre su tasarrufu sağlayacaktır. Duş alırken ne kadar su kullandığımızı kontrol etmek ve suyun ısınma aşamasına kadar geçen süresindeki miktarını boşa akıtmamak için kovaya su doldurarak duş işlemini gerçekleştirmek litrelerce su tasarrufu sağlayacaktır.

Duş başlığı kullanmaya devam edecek isek duş başlıklarının bakımını yapmalı, düşük akımlı havalandırıcılı duş başlıkları kullanmalıyız. %30–40’lara varan tasarruf sağlayabiliriz bu şekilde.

Küvet kullanmaya devam edecek isek küvet drenini kapatarak, 2–2.5 santimetre daha az dolum ile kullanmalıyız.

8- Tuvalette de suyu tasarruflu kullan!

Öncelikle tuvalet rezervuarlarınızı yüksek verimli ultra düşük akımlı rezervuarlar ile değiştirerek önemli miktarda tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca tuvaletinizin var olan arızalarını gidererek su kaçaklarını da önleyip daha ileri düzeyde bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

(#tuvaletten sonra ellerini yıka)

Su verimli tuvaletleri de değişim yapacağınız vakit düşünebilirsiniz. (diş fırçalarken, yüzünüzü yıkarken kullandığınız su tuvaletlerinize aktarılır, bu şekilde kullanabilirsiniz)

pexels.com/Alexander Zvir

9- Balkonu yıkarken kova kullan!

Havalar güzelleşmeye başlayınca balkon mevsimi de açılır, balkonlarda ayrıca musluklar da bulunur balkonu yıkamak için, o musluğa hortum takılır ve foşur foşur balkon yıkanır, sıcak vilayetlerde günde iki kez belki de… Bazı alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyorsa biri de budur, kovaya su doldurarak, belirli miktarda su ile yıkamalıyız, silmemiz mümkün ise bir kovaya su koyup balkonlarımızı silmeliyiz

10- Bulaşıkları makinede tam kapasitede yıka!

Bulaşık makinesi kullananların ‘aman zaten üç beş parça bir şey hemen elimde yıkayayım’ düşüncesinden vazgeçmesi gerekiyor, bulaşık makinesinde yıkanabilen her parça kaba kirinden arındırılıp — bu işlemin de su ile durulamak olmaması lazım, bir leğen su konulup kirleri yumuşatılabilir- makineye yerleştirilip tam kapasite ile en kısa programda yıkanmalı.

Elimizde yıkamamız gereken parçalar için ise su altında direkt değil de bir köpüklü su kabı, bir de duru su kabı ile yıkanması büyük su tasarrufu sağlayacaktır.

11- Çamaşırları makinede tam kapasitede yıka!

Çamaşırlarımızı olabildiğince uygun yıkama programlarında, makinenin tam kapasitesinde çamaşır ile yıkamamız da yine alabileceğimiz önlemlerdendir. Ayrıca daha az su harcayan çamaşır makineleri de tercih edebiliriz.

12- Sebze ve meyveleri yıkarken dikkat et!

Hijyen konusunda çok hassas biri iseniz maydanoz vb. sebzeleri tek tek musluk altında yıkıyor olabilirsiniz yapmayın! Önce hepsini ayıklayın, bir kaba su koyun, kaba kirlerini alın, sonra kabın yarısını temiz su ile doldurarak hızlıca yıkama gerçekleştirin.

Bu önlemlerin hepsini öncelikle kendi evimizde ve bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz her mekanda (okul, otel, tatil için konakladığımız herhangi bir yer vb.) uygulamalıyız. Evde elbette ki gelecek su faturası da bu önlemleri dikkate almamız için itici bir güç olsa da, kaynak suyunun başında da bu işlemleri yaparken dikkat etmemiz gerekiyor.

Su hepimizin, şimdi var olan ve gelecekte var olacak her bir canlının, kullanırken bunun da bilincinde olalım, suların kesildiği zamanları hatırlayın, nasıl da endişeli oluyoruz, ya bir gün tamamen biterse…

Şu an temiz ama şu an su temiz suya erişimi olmayan 2.2 milyar insan var dünyada, su stresi yaşayan bölgeler de var.

Suyumuza sahip çıkalım, suyumuzu koruyalım, her yerde her zaman!

Su ihtiyacına fazlasıyla dikkat çeken çarpıcı belgesel 25 litreyi buradan izleyebilirsiniz.

https://www.natgeotv.com/tr/belgeseller/natgeo/25-litre?fbclid=IwAR23paO9XKiySseY4Ei-SUYeiu0djUTeH-BF26FN0iJzvp3bEiUc9H2Wuac

Türkiye’nin su durumu ile detaylı bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz:

https://www.yarininsuyu.com/#

Kaynakça:

http://www.cevresehirkutuphanesi.com/assets/files/slider_pdf/IltJEcnrc4BA.pdf

https://www.yesilaski.com/suyu-tuketiyoruz.html

https://www.un.org/en/sections/issues-depth/water/index.html

--

--