Endüstri 4.0

Cansu Kula
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 1, 2022

18. yüzyıla kadar insanlar üretimde kas gücünü kullanıyorlardı. 18. yüzyılda su ve buhar gücüyle çalışan makinelerin icadıyla endüstri 1.0 yani 1. Sanayi Devrimi gerçekleşti.

Photo by Museums Victoria on Unsplash

20. yüzyılda Henry Ford, araba üretimine seri üretim bandı kavramını getirdi. Elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanmasıyla endüstri 2.0 gerçekleşmiş oldu.

Photo by Wade Lambert on Unsplash

1970’te mekanik ve elektronik teknolojiler yerine programlanabilir makineler kullanılmaya başlandı. Dijital teknolojiler gelişti. Üretimde otomasyonun önü açıldı. Böylece endüstri 3.0 gerçekleşti.

Photo by Mike Hindle on Unsplash

Endüstri 4.0 kavramı ise ilk kez 2011 yılında Almanya’da kullanıldı. Endüstri 4.0’ı “dijital sanayi devrimi” olarak da adlandırabiliriz.

Endüstri 4.0, insanların olmadığı, sadece robotların ve makinelerin kullanıldığı akıllı fabrikalar sistemi esasına dayanıyor. Simulasyon sistemi üzerinden bağlantı kurularak iş süreçleri uzaktan izlenip yönetilebilir, cihazlar ve makineler internet aracılığıyla birbiriyle haberleşerek üretim işlerini kendi içlerinde belirleyip düzenleyebilirler. Örneğin üretimin herhangi bir aşamasında kaynak sıkıntısı olması durumunda akıllı robotlar durumu fark edip sipariş verir. Böylece üretimdeki aksamalar en aza indirilir ve hatalar en hızlı şekilde düzeltilir. Aynı şekilde oluşan arızalar anında ve yerinde tespit edilebilir. Üretimde esneklik artar ve sistem tam kapasite ve sorunsuz bir şekilde çalışır hale getirilebilir.

Photo by Alex Knight on Unsplash

Endüstri 4.0’ın üzerinde durduğu konular arasında nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti, büyük veri, akıllı robot otomasyonları, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik, 3d baskı, cloud sistemler yer alıyor.

Endüstri 4.0 ile ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte üretimde insanlardan kaynaklanan hataların minimize edilmesi, maliyetlerin azaltılması, daha hızlı ve daha kaliteli bir üretim amaçlanıyor.

--

--

Cansu Kula
Türkçe Yayın

Kişisel gelişim, sürdürülebilirlik, mühendislik, farkındalık https://linktr.ee/cansukula