Eskişehir’in Çevresinde Nereler Gezilir? Ne Yenir? ( 2 )

Gökhan Genç
Türkçe Yayın
Published in
11 min readSep 30, 2018

Geçen ay yazdığım “Eskişehir’de nereler gezilir?” yazıma bu ayda devam ediyorum. Geçen ay Eskişehir merkezinde gezilebilecek yerleri anlatmıştım. Bu ay ise Eskişehir şehir merkezinden uzakta olan yerleri anlatacağım.

Buraları uzak diye fazla benzin yakar diye sakın gitmemezlik yapmayın. Her biri birbirinden güzel gezilip görülmesi gereken yerlerdir bana göre… Yirmi yıldır Eskişehir’de olup da aşağıda bahsedeceğim yerlere hiç gitmemiş insanlar tanıyorum. Bu şehri daha güzel ve yaşanabilir hale getirmek için hepimizin şehrimizin değerlerine sahip çıkması gerekiyor. Bu şehre sahip çıkmak için önce orayı tanımak ve keşfetmek gerekir. Bunun üzerine de elbette görülen yanlışları da dillendirmek gerekir. Diğer bir sözüm de ebeveynlere. Çocuklarınızı hafta sonu AVM’lere götüreceğinize aşağıda anlattığım yerlere götürün. Şehir hayatından başka bir hayatın da olduğunu gösterin onlara. Kalabak Suyu nerde çıkıyormuş görsünler… Köy kahvesine oturup orada “oralet” içsinler… Oradaki çocuklarla toprakta oynasınlar… Herhangi bir köy camiisine götürün onları. O camiye girdiklerinde oradaki sıcaklığı ve muhabbeti görsünler. Hacı amcaların elinden şeker alsınlar… Çocuklarınızın hayata bakış açısını genişletin… “Kurtarılmış Bölgelerden” kurtarın onları… Memleketimizin gerçeğini gösterin…

Bu didaktik tavrı da ortaya koyduysam eğer ( içim şişmişse demek ki…) sonra anlatmaya başlıyorum. Aşağıda anlatacağım yerlerin bazılarını Güray kardeşimle bazılarını eşimle birden fazla olacak şekilde gidip gördüm. Dolayısıyla kağıt üstünde bir yer anlatmıyorum. Gidilecek yerleri bölgelere ayırarak anlattım. Böylece o bölgeye gittiğinizde diğer yerlere de uğrayıp dönebilirsiniz. Her bir bölgeyi gezmek için en az birer gün ayırmanız gerekecektir. Her biri farklı konumlarda olduğu için planlarınızı buna göre yapmanızı tavsiye ederim.

Bu yazıdan önce önceki ay yazdığım Eskişehir’in merkezindeki gezilecek yerler yazısını okumak isterseniz buraya tıklayın.

ESKİŞEHİR MERKEZİNE YAKIN YERLER

Beşik Deresi (Şelale) Mesire Yeri

Benim gibi Şelalelere meraklıysanız Eskişehir’in bana göre en güzel piknik ve mesire alanı Beşik Deresine mutlaka gidin derim. Yüksek çam ağaçları, ortasından geçen deresi ile Eskişehir’deki eşşiz güzellikte yerlerden. Şelalesi de özellik bahar dönemlerinde gürül gürül akıyor. Şehre de çok uzak sayılmaz yarım saat uzaklıkta.

Keskin Göleti

Burasının çok turistik bir özelliği yok açıkçası piknik yapmak vs. için uygun değil. Fakat manzarası ve foto çekimi için özellikle tavsiye ediyorum. Ha bir de balıkçıları unutuyordum. Balık meraklıları burada yatıya kalır.

KÜTAHYA YOLU TARAFINDA GEZİLECEK YERLER

Kızılinler Köyü Mesire Alanı

Burası aynı zamanda bizim Hanımköy olur. :) Eskişehir’in merkezine çok yakın bir mesafede bulunuyor. Köyün içinden geçen Porsuk nehri sayesinde çok verimli topraklara sahip köyde aynı zamanda porsuk yanında piknik yapmanızda mümkün. Adında anlaşılacağı üzere Köyün girişindeki inler fotoğraf meraklıları için ilginç bir seçenek olacaktır. Köye giden ayrıca bir tali yol olması sebebiyle bisiklet severler içinde çok uğrak bir yer aynı zamanda.

Musaözü Göleti ve Mesire Alanı

Musaözü Göleti de Eskişehirlilerin yıllardır piknik alanı olarak geldiği en güzel mesire yerlerinden birisidir. Şehre yakın olması sebebiyle özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğramaktadır. Giderken mangalınızı yanınıza almayı unutmayın. Mangal Kokuların içinde kalınca almadığınıza pişman olabilirsiniz. Buradaki gölet adı üstünde yapay fakat yıllar önce yapıldığı için gölde balık tutanlara da rastlayacaksınız. Balık tutmaya merakınız varsa gitmişken şansınızı siz de deneyin derim.

Kalabak Köyü ve Mesire Yeri

Eskişehirlilerin meşhur kalabak suyunun çıktığı yer. Burada güzel bir ormanlık alanda mevcut. Piknik yapmak ve temiz hava almak için güzel bir ormanı var. Kalabak suyu burada çeşmeden akıyor bu arada. Yani bedava…

Porsuk Barajı

Buraya gelince gözün alabildiğine büyük olan ve Eskişehir’in tüm su ihtiyacını karşılayan Porsuk Barajını göreceksiniz. Barajın Heybetini gözlerinle görmenizi tavsiye ederim. Yalnız yolu kötü. Sonra demedi demeyin.

SEYİTGAZİ BÖLGESİ

Midas Şehri ve Frig Vadisi ( Yazılıkaya)

Eskişehir adından da anlaşılacağı üzere çoook Eski bir şehir. Frigya Uygarlığına ait Midas Şehri mutlaka görülesi yerlerden. Bundan 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyularak kurduğu medeniyeti kendiniz keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda Kral Midas’ın hikayesini öğrenebilir. Yazılıkaya önünde fotoğraf çektirebilirsiniz. Yazılıkaya’ya giderken uğranabilecek bir çok tarihi kalıntı da var. Gitmeden önce bir ön araştırma yapıp gitmekte fayda var. Detaylarına uzatmamak için burada girmiyorum. Meraklıları için link burada.

Seyyid Battal Gazi Türbesi

Cüneyt Arkın filmi izlediyseniz bu zatın ismini duymamış olamazsınız. Filmlerde anlatılanlarla gerçeğin ne kadar tutarlı olduğu ayrı bir tartışma konusu olsa da Seyit Battal Gazi Külliyesi’ni de ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Osmanlı zamanında külliyede yapılan faaliyetleri kendiniz burada keşfedebilirsiniz.

Şeyh Sücaatin Veli Külliyesi ve Türbesi

Son zamanlarda Türk Dünyası Vakfı tarafından yeniden restore edilen ve Seyitgazi ilçesinde bulunan külliye. Sultan Sücaaddin 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış, Çelebi Mehmed, II. Murad dönemlerini görmüş, Rum Abdalları zümresine mensup önemli bir alp-eren gazidir.

MİHALLIÇÇIK BÖLGESİ

Yunus Emre Hazretlerinin Türbesi

Eskişehir denilince adının anılmaması mümkün olmayan büyük Allah Dostu… O’nun sözleri/ şiirleri diline düşmeyen okumayan insan yoktur heralde. Eskişehir merkezine uzak olduğu için herkesin Yunus Emre Hazretlerinin türbesine uğraması mümkün olmuyor. Eğer Ankara tarafından Eskişehir’e geliyorsanız mutlaka Yunus Emre Hazretlerinin Türbesine uğrayın ve oradaki manevi havayı teneffüs edin. Ayrıca orada yapılan müzeyi de ziyaret etmeyi unutmayın.

Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi Eskişehirlilerin çok fazla bilmediği bir yer aslında. Son dönemde popülaritesi baya bir arttı. Çatacık Ormanlarının içinde kalan adından anlaşılacağı üzere gür bir şekilde akan suya girip yüzebileceğiniz ve piknik yapabileceğiniz bir yer. Konum itibariyle Ankara’ya da yakın olduğu için Nallıhan tarafından da buraya gelen bir çok ziyaretçi var. Eskişehir’e uzaklığı 120 km kadar. Maceraya meraklıysanız burayı görmenizi tavsiye ederim. Yalnız iyi bir araba ile yola çıkın. Biz en son gittiğimizde arabamız yolda kalmıştı ve çok da güzel olmayan bir macera yaşamıştık.

Çatacık Ormanları

Çatacık ormanları aynı zamanda Eskişehie’in Akciğerleri denebilir. Uçsuz bucaksız ormanda kendinizi kaybedebilirsiniz. Kamp yapmak ve doğal yaşamı izlemek için ideal. Şansınız olursa geyik bile görebilirsiniz.

MAHMUDİYE — ÇİFTELER BÖLGESİ

Sakaryabaşı

Burası Çifteler ilçesinde Sakarya Nehrinin doğduğu yer. Mutlaka görün dediğim yerlerden. Aynı zamanda dalış yapılabilecek derinlikte yerleri var.Son dönemde bir çok yeni çalışma yapıldı. Cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Gittiğinizde Sakarya nehrinden çıkan balıklardan da yiyebileceğiniz restoranlarda var. Keşke biraz birileri el atsa da etrafını biraz daha güzel hale getirse. Elimizdekilerin kıymetini bilmiyoruz…Gittiğinizde nehre girebilir ve etrafında piknikte yapabilirsiniz.

( Hara ) Karakışla Camii

Mahmudiye ilçesi At Yetiştiriciliği ile ünlü olan bir ilçemizdir. Osmanlı zamanından beri At yetiştiriciliği yapılmaktadır. Abdülhamit Han’ın bu bölgeye yapılmasını istediği Karakışla Cami o zamanlarda yapılmış bir camidir. Haraların olduğu bölgeye yakındır.

SARICAKAYA — MİHALGAZİ BÖLGESİ

Sakarı Ilıca Kaplıcaları

Eskişehir’in en meşhur kaplıcalarından biride sakarı ılıca kaplıcalarıdır. Tesisleşme açısından zayıf olduğundan dolayı yeteri kadar kıymeti bilinmediğini düşündüğüm yerlerden. Birkaç tane güzel tesi var. Gene de yolunuz düşerse uğrayın ve kaplıcanın şifalı sularından faydalanın. Ha bir de yolu biraz virajlı… Ama Sarıcakaya tarafında virajlı olmayan hangi yol var ki değil mi?

Sarıcakaya ve Mayıslar

Sarıcakaya Eskişehir’de Akdeniz ikliminin yaşandığı ve aynı zamanda Eskişehir’in sebzelerinin yetiştiği ilçe. Bu ilçenin içinden geçen sakarya nehri sayesinde ilçede verimli tarım alanları mevcut. Aynı zamanda çok güzel bir doğası da. Kamp yapmak, buz gibi derede serinlemek için ideal yerlerden. Sarıcakaya’ya giderken Mayıslar köyünden geçerken yolun kenarındaki satıcı amcalardan meyve almayı sakın unutmayın. Dağküplü Köyünün özellikle dutu meşhurdur. Sarıcakaya yolunun eşsiz manzarası da cabası. Dağı tırmanırken bazı yollardan geçerken korkabilirsiniz. Aman diyeyim…

Sakarya Nehri

Sarıcakya ilçesinin içinden sakarya nehri geçtiği için ilçenin belirli yerlerinde sakarya nehrine girebilir ve piknik yerleri bulabilirsiniz.

Laçin Mesire Alanı

Sarıcakaya tarafına gitmişken uğramadan geçmeyin dediğim diğer bir yer Laçin Beldesi… Buranın mesire alanı kamp yapmak için ideal bölgelerden. Eşşiz bir ormanın içindeki dinginliği keşfetmek için ideal. Yalnız buraya ulaşmak için geçmeniz gereken yollar baya bir kötü. Bunu da mutlaka aklınızda bulundurun. Laçin’e geldiğinizde buradan çıkan doğal maden suyunun tadına bakmayı unutmayın.

SİVRİHİSAR — HAN BÖLGESİ

Sivrihisar Saatli Kule

Sivrihisar’ın simgelerinden biri olan Saatli Kule’yi Sivrihisar merkezine geldiğinizde görebilirsiniz. Saatli kuleye geldiğinizde tüm Sivrihisar manzarasını görmeniz mümkün.

Alemşah Kümbeti

Ulucaminin hemen yanında bulunan Alemşah Kümbeti. Selçuklu sanatının çok güzel bir örneği. Sultan Melikşah tarafından şehit edilen kardeşi Sultan Şah için yaptırılmıştır.

Sivrihisar Ulu Cami

Ulu cami Sivrihisar’ın şehir merkezinde yer alıyor. Mimarisi itibariyle Türkiye’deki eşsiz örneklerden birisi. Ahşap direkler üzerine kurulu camide etkileyici yapısı ile görülmeyi hak ediyor. 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in naiplerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet dönemi kadılarından, İstanbul’un ilk Kadısı Hızır Bey bu camiyi l440 yılında onarmıştır. Daha fazlası için tıklayınız.

Zaimağa Konağı

Kurtuluş Savaşı zamanında Ankara Dışında ilk bakanlar kurulunun yapıldığı yerdir. Cumhuriyetin ilk dönemi güzel bir mimari eseri görmek istiyorsanız bu konağı ziyaret edin.

Kılıç Minaresi (Mescitsiz Minare)

Sivrihisar’a geldiğinizde minaresi olan fakat mescidi olmayan bir minare göreceksiniz. Rivayete göre Sivrihisar kılıçla fethedildiğinden ve kılıca dayanılarak hutbe okunan ilk mescit olmasından dolayı bu adı aldığı söylenir. Bir başka rivayete göre Oğuz boylarının Kılıç aşiretinden adını alır. Tümüyle ahşaptan yapılan mescidi yıkılmış ve günümüze yalnızca minare kalabilmiştir.

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

Bu camii büyük Allah Dostu Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri tarafından yaptırılmış. Sırf bu yüzden bile ziyaret edilir. Caminin mimarisini ve tarzı da gerçekten çok güzel.

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Burası zamanında Ermeni cemaat tarafından yapılmış olan bir kilise. Şu anda belediye tarafından çeşitli etkinliklerde kullanılıyor.

Sivrihisar Açıkhava Heykel Müzesi

Bu müze son yıllarda belediye tarafından Eskişehir’e kazandırıldı. Burası aynı zamanda Türkiye’nin ilk açık hava heykel müzesi olma özelliğine sahip. Ermeni Kilisesine giderken açık hava heykel müzesinin yanından geçeceksiniz. Sivrihisar’a giderseniz uğramayı unutmayın.

Nasreddin Hocanın Evi

Bu ev Sivrihisar Nasreddin Hoca köyünde bulunuyor. Yalnız o kadar ilgisiz ve bakımsız bir yer kalmış ki en son gittiğimde kapısında bekleyen birini daha göremedim. Mahallenin çocukları evi gezerken rehberlik yaptı bize. Bu yüzden ne yazık ki gidin diyemiyorum. Bu değerimize sahip çıkmayı bilememişiz.

Han Yeraltı Şehri

Han ilçesi Eskişehir merkezine en uzak olan ilçemiz. Dolayısıyla bu bölgeye yolu düşmeyen insanların hususi olarak gittiği bir yer değil. Han ilçesi tarih öncesi zamandan beri yerleşimin olduğu bir bölge olduğu için burada daha önce yaşamış bazı medeniyetlere de ev sahipliği yapmış bir yer. Hatta bazı bölgelerde halen kazı çalışmaları devam ediyor. Han’da bulunan yer altı şehri de dünyada çok fazla örneği olmayan tarihi yerlerden. Eğer tarihe meraklıysanız buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Benim gittiğimde çok etkilendiğim yerlerden biri olmuştu. Han’ın Eskişehir’e uzaklığıa yaklaşık 104 km’dir. Burası ile teknik bilgiyi de aşağıya bırakıyorum.

Han yer altı yerleşimi: Doğal kayalıklarda, yer altına oyularak yapılmıştır. Yer altına yapılan kat kat mekânlar ile mekânları birbirine bağlayan koridorlar, en alt seviyede, kuzeyden gelen bir temiz su kanalına bağlanmaktadır. Gömü odasının girişi güneydoğudadır. Yer altına oyularak yapılmış üç odadan oluşmaktadır. Odalarda arcosoliumlu sandukalar bulunmaktadır. Bizans döneminde konumunu özellikle askerî açıdan artırarak önemli bir stratejik merkeze dönüşmüştür. Daha fazlası için tıklayın.

Pessinus (Ballıhisar) Antik Kenti

Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 km güneyindeki Ballıhisar’da bulunuyor. Eski Kral Yolu üzerinde olan antik şehrin üzerinde bugün Ballıhisar köyü kurulmuştur. Frigler tarafından yapılan bu şehirde burası önemli tapınma merkezlerinden birisi kabul ediliyor. Bu bölgedeki araştırma ve kazılar halen sürmekte Daha fazlası için tıklayın.

İNÖNÜ — BOZÜYÜK BÖLGESİ

İnönü Mağaraları

İnönü mağarası adından anlaşılacağı üzere İnönü ilçesinde. Oldukça geniz giriş ağzı olan mağarayı çok uzaktan bile görmek mümkün Bir çok merdiveni çıktıktan sonra İnönü mağarasına ulaşabiliyor. İlçenin adı da buradan geliyor.

İnönü Savaşları Karargâh Evi

İnönü savaşında karargah olarak kullanılan yeri bugün müzeye dönüştürülmüş durumda. O günleri tekrar hatırlamak isterseniz burayı ziyaret etmelisiniz.

Türk Hava Kurumu İnönü Eğitim Merkezi

İnönü sivil havacılık açısından türkiye’deki çok önemli noktalardan biri olma özelliğine sahip. Türk Hava Kurumu tarafından planör ve paraşüt eğitimi verilmektedir. Özellikle: yaz aylarında, paraşüt, planör, yelken kanat, yamaç paraşütü ve balon kursları verilir. Bütün yaz dönemi boyunca bölgenin kuzey rüzgarları alması bölgeyi eğitime uygun hale getirmiştir. Her sene tüm halkın katılımıyla düzenlenen uçurtma şenliklerine eğer vaktinizi denk getirirseniz mutlaka katılın.

Türbin Mesire Alanı (Bozüyük )

Burası aslında Eskişehir ilçesine ait bir yer değil fakat bu bölgeye yolunuz düştüyse uğramanızı tavsiye edeceğim duraklardan. Mesire alanın ortasından geçen dere ive güzel doğası ile piknik yeri olarak çokça tercih edilen yerlerden. Buraya kadar gelmişken yukarıdaki Kara Fırın’a uğrayıp kiremitte Alabalık yemeyi unutmayın.

Ertuğrulgazi Türbesi ( Bilecik)

Osmanlı’nın tarihin başlatan Ertuğrulgazi ve Evlatlarının bulunduğu türbeye mutlaka uğrayın. Özellikle son dönemde Diriliş dizisi etkisiyle ziyaretçi sayısı çokça arttı. Eskiden söğüt şenliklerinin yapıldığı zaman dışında ne yazık ki buralara bakan yoktu. Ecdadımızı ziyaret edip bir fatiha okumak isterseniz gezi rotanıza burayı da mutlaka ekleyin.

Eskişehir’in İlçelerinde Ne Yenir? Nesi Meşhurdur?

Yukarıda anlatmaya çalıştığım yerleri gezmeye başladığınızda aşağıda yazdığım şeyleri tatmadan geri dönmeyin. Eğer uygun zamanda gittiyseniz bu tatları başka yerde bulamazsınız.

  • Mihallıççık’ta Kiraz
  • Dağküplü’de Dut
  • Sarıcakaya’da Sakarı Domatesi
  • Kızılinler’e geldiyseniz Bal Kabağı
  • Çifteler’de Bamya Çorbası
  • Laçin’de Maden Suyu
  • Kalabak Köyü’nde elbette Kalabak Suyu

Buraya kadar geldiyseniz umarım bu yazının faydası olmuştur diyorum. Bu yazıyla birlikte 2 ayrı yazıda yazdığım Eskişehir konusunu burada tamamlıyorum. Kendi bilgim çerçevesinde Eskişehir’i tanıtmaya çalıştım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--

Gökhan Genç
Türkçe Yayın

Neyi Aradığını Bilmeyen, Neyi Bulduğunu Anlayamaz. İnsan, Baba, Mühendis, Sosyoloji Öğrencisi