Evde Kaldık! Şimdi Ne Yapmalı?

Ceren INCE
Türkçe Yayın

--

Hayatın olağan akışı aniden kesildi ve bizler hiç beklemediğimiz bir anda aniden evlerimize tıkandık kaldık.. Harıl harıl vizelere çalışırken, son derslere yetişirken şu an çoğumuz evde pijamasıyla sosyal medyada ‘corona’ haberlerine bakıp, komik videolara gülüyoruz. Peki bu böyle kaç hafta sürecek? Planlanan bir süre var elbet ama sorduğum soru o değil! Biz evde daha ne kadar bir şey yapmadan duracağız? Her zaman ‘Derslerden zaman bulamıyorum ki yapayım!’ dediğimiz tonlarca şey oluyor hayatımızda. Peki şu an kaçımız bunlara yöneldi? Aylar önce uygun zaman bulursam okurum diye aldığınız kitap mesela, şimdi elinizde mi yoksa hala kitaplığın tozlu raflarından size mi bakıyor?

Kimseyi suçlamak haddim değil tabii, benimki sadece birkaç öneri. Elimizde uzun bir zaman var ve iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Naçizane bu zamanı değerlendirmelik bazı kaynaklar önereceğim sizlere bugün, umarım yararlı ve eğlenceli olur hem de TV karşısında oturmaktan sıkılanlar için bir yeni kapı açmış olurum!

Tüm gün böyle yatılamaz sonuçta değil mi?

Evlere tıkandık! Bırakın yurtdışına çıkmayı sokağa bile çıkmıyoruz. Dışarıda gezmek görmek istediğimiz onlarca ülke, şehir, müze varken hem de.. Bunlardan bazıları ayağınıza kadar geliyor aslında, sadece haberimiz yok!

BRİTİSH MÜZESİ — LONDRA

https://britishmuseum.withgoogle.com/

Yüzlerce esere ev sahipliği yapan Londranın kalbindeki British Museum Google ortaklığıyla beraber sanal ortama aktarılmış durumda.

VAN GOGH MÜZESİ — AMSTERDAM

https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en

Ünlü ressamın büyük sanat koleksiyonuna erişmek isteyen tüm hayranları maalesef Amsterdam’a gidemiyor ancak bir tuşla ulaşabiliyor.

PERGAMON MÜZESİ — BERLİN

https://artsandculture.google.com/entity/pergamon/m05tcm?hl=en

Çoğu eserin Anadoludan getirildiği ve seneler boyunca eğitim sistemimizden duyduğumuz tarihi belgeler ve ögelerin sergilendiği Pergamon müzesi Babil İştar Kapısı ve elbette Pergamon Altarı dahil olmak üzere birçok antik esere ev sahipliği yapıyor.

Müzeler bana göre değil, ben daha çok akademik anlamda aktif olmak, kendimi geliştiren eğitimler almak istiyorum diyenler vardır elbet! Sanata, tarihe herkes bayılmak zorunda değil tabii. Zevkler renkler tartışılmaz deriz her defasında zaten. Akademik anlamda kendimize yatırım yapabileceğimiz benim de aktif kullandığım EDX’den bahsedeyim biraz sizlere.

31 farklı alanda ve yüzlerce farklı başlıkta online ders alabileceğiniz EdX’de derslerin hepsine kayıt olmak ve ders içeriklerine ulaşmak ücretsiz. Hatta bazılarında para ödemeden ödevlere de erişebilirsiniz. Ancak sertifika almak için para ödemek şart! Şu anlık CV’imizi değil kendimizi geliştirdiğimiz bu dönemde olduğumuz için sertifikasının para şartını göz ardı ederek bu online içeriklere hemen ulaşabiliriz.

www.edx.org

Sadece üniversite öğrencileri değil tabii evde kalan diğer yaş gruplarındaki tüm öğrenciler için Türkçe seçeneği de bulunan Khan Academy tamamen ücretsiz bir platform. Pek çok farklı alanda içeriğe sahip olan platformda istediğiniz konular üzerine interaktif çalışmalar yapabilir, dersleri izleyebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

http://www.khanacademy.org.tr/

Son olarak kısaca Curious’a değineceğim. Belirlediğiniz farklı konular üzerinden her gün sizlere 5, 15 ya da 30 dakikalık dersleri mail üzerinden gönderen bir sistem. 25 Bin üzeri konunun bulunduğu platformda geometri konuşurken bir anda Antik Yunan Tarihine geçiş yapabilirsiniz.

https://curious.com/

Bunların hepsi iş ben sadece oturmak istiyorum diyenler için ise son olarak 5 kitap ve 5 TEDX konuşması önereceğim. Umuyorum ki bu 3 hafta içerisinde kendinize zaman ayırır ve gelişiminiz için adımlar atarsınız. Kim bilir bu günlerde öğreneceğiniz şeyler nerelerde karşınıza çıkacaktır.

Bu önerilerde bulunurken her yerde yazan, okunması gereken ilk 100 kitap listesinden veya Onedio sayfalarından bakmak yerine; bana iyi gelen ve önerdiğim insanların da severek isteyerek okuduğu, izlediği ve sevdiği içerikleri paylaşıyor olacağım. Umarım seversiniz!

Kitaplar

İnci, John Steinbeck

Başlangıçta Deniz Vardı, Tomas Gonzalez

Son Ada, Zülfü Livaneli

Memleketimden İnsan Manzaraları, Nazım Hikmet

Dünya Büyülü Bir Yer, David Almond

TEDX

Itay Talgam: Büyük orkestra şefleri gibi yönetin!

Bunker Roy: Learning from a barefoot movement

Simon Sinek: How great leaders inspire action

Yuval Noah Harari: İnsanın yükselişini ne açıklayabilir?

The biology of gender, from DNA to the brain

--

--