Evde Kolayca Uygulayabileceğiniz 5 Döngüsel Ekonomi Uygulaması

Nursena Akten
Türkçe Yayın
Published in
4 min readFeb 28, 2021

--

Çağımızın kaynak sürdürülebilirliği ihtiyacına küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde alınan önlemler ve gerçekleştirilen müdahalelere katkı sağlamak amacıyla 1–5 Mart 2021 tarihleri arasında ulusal ölçekte ilk Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası gerçekleştirilecek. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) ve DCube Döngüsel Ekonomi Platformu (DCube) işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlik programını detaylı incelemek ve kayıt olmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Döngüsel ekonomi ve kaynakların sürdürülebilirliği iş dünyasının gündeminde peki biz bireyler olarak neler yapıyoruz ve neler yapabiliriz? Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası’ndan alacağımız ilham ve motivasyon ile yaşam tarzlarımızı döngüsel ekonomiyi merkeze alarak dönüştürmeye başlamaya ne dersiniz? Bu yazımda evde yapılabilecek döngüsel ekonomi uygulamaları örneklerinden bahsedeceğim ama ilk önce gelin döngüsel ekonomi tanımıyla başlayalım.

Döngüsel Ekonomi Nedir?

Lineer üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıkların, farklı üretim süreçlerine hammadde sağlaması olarak basitçe açıklanabilen döngüsel ekonomi, temelde atık azaltmaya aynı zamanda yine de ortaya çıkan atıkların hammadde olarak yeniden kullanılmasına odaklanmaktadır. Döngüsel ekonomide çöpe atmak yerine dönüştürmek ve yeni kaynaklar üretmek, sistemin en önemli amaçlarıdır. Bu sistemde üretim bir sona doğru gitmez ve tekrarlanabilir bir döngü oluşturur. Bu sayede ham madde maliyeti minimize edilir, kaynak verimliliği ve çevresel fayda ise maksimum olur. Haydi gelin bu döngüyü evlerimizde hangi uygulamalarla sağlayabileceğimizi öğrenelim:

1) Plastik kaplar sevimli saksılara dönüşebilir

Plastiklerin değerlendirilmesi için en iyi bildiğimiz yol geri dönüşüm ancak işin içine biraz da yaratıcılık katarak eğlenceli bir ileri dönüşüm (upcycle) projesi gerçekleştirebiliriz. Bunun için sadece plastik bir kap, akrilik boya, maket bıçağı ve marker kaleme ihtiyacınız var. Malzemeleri yaratıcılığınız ile baş başa bırakın ve çıkan sonucu keyifle izleyin.

2) Filtre kahve posaları bitkilerinize hayat verebilir

Pandemi nedeniyle ofislerimizi eve taşıdığımızdan beri evde kahve tüketimi de bir hayli arttı. İki toplantı arası kahve keyfi yaptıktan sonra posasını öylece çöpe atmıyorsunuz değil mi? Kahve posası içindeki kalsiyum, potasyum, nitrojen, demir, magnezyum, fosfor gibi temel minerallerle topraktaki ağır metalleri nötralize edip toprağı güçlendir. Demleyip soğuttuktan sonra bitkilerinizin topraklarına serpeceğiniz bir miktar filtre kahve posası hem bitkilerin büyümesine yardımcı olur hem de onlara zarar verebilecek böcekler gibi canlıları uzak tutmaya destek olur.

3) Dolaplarda bekleyen eşyalar bağışlanabilir

Bunun için ihtiyacınız olan sadece sokağa çıkma yasağının olduğu bir hafta sonu. Evde uzun süredir kullanmadığınız ama kullanılabilir durumda olan eşyalarınızı ayırın bunlar giysiler, kitaplar, teknolojik aletler olabilir sonra hepsini özgür bırakın farklı evlere farklı hikayelere ortak olmaya gitsinler. Bırakın dediysekte öylece bırakmayın tabi, ürünlerinizi Givin platformu aracılığıyla yeni sahipleriyle buluştururken genç kızların eğitim burslarına ve hasta çocukların tedavilerine destek olmak için bağışlayabilirsin.

4) Sıkıldığınız tshirtlerinizin kurtarıcısı doğal boyalar olabilir

Uzun süredir giymediğiniz veya birçok kez giyip artık sıkıldığınız ama hala sapasağlam duran kıyafetlerinizi ne yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Sakın çöpe atmayın, mutfakta bir hafta boyunca biriktireceğiniz soğan kabuklarını kaynatarak doğal kumaş boyası elde edip, tshirtünüzü farklı renkler ile dönüştürebilirsiniz.

5) Bayat ekmekler farklı bir yemeğin yardımcı elemanı olabilir

Kültürel olarak küçük yaşlardan itibaren israfın kötü olduğu anlatılarak büyüdük ancak bugün baktığımızda her gün üretilen ekmeklerin %10'u yaklaşık 12 milyon adet ekmeği çöpe atıyoruz. İsrafı önlemenin en önemli yolu fazlasını almamak ancak oldu ki tüketebileceğinizden fazla aldınız o zaman bayat ekmeklerinizi ufalayarak buzdolabında saklayabilir ve köfte harcı olarak veya galeta unu niyetine kullanabilirsiniz.

Aslında bu yöntemlerin bazılarını çevreye etkisinin farkında olmadan evlerimizde uyguluyoruz. Sizde yazıyı okuduktan sonra arkanıza yaslanın ve yaptıklarınızı düşünün. Sizin evinizde yaptığınız döngüsel ekonomi uygulamaları neler? Aklınıza gelenleri yanıtlar kısmından benimle ve diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz? Böylece farklı uygulamaları öğrenip hepimiz uygulama şansı buluruz.

Kaynaklar

--

--

Nursena Akten
Türkçe Yayın

Passionate about sustainability, social impact and innovation 🌍🚀 https://linktr.ee/nursenaakten