Görüntü İşleme Sayesinde İHA’lar Seviye Atlıyor

Serhat Aslan
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 30, 2023

Günümüzde insansız hava araçları inşaat, fotoğrafçılık, tarım, savunma sanayi endüstrisinde, madencilik, ormanların yeniden canlandırmak ve çok daha fazlasını başarmak için kullanılmaktadır. İnsansız hava araçlarının kullanım alanlarının artması bu araçlardan beklenen görevlerin karmaşıklaşması yapay zeka teknolojisi için yeni bir uygulama alanı doğurmuştur. Bu yazımda insansız hava araçlarında kullanılan görüntü işlemenin ne olduğu ve uygulama alanlarını konu alacaktır.

Görüntü İşleme ( İmage Prossecing ) Nedir?

Görüntü işleme basitçe görüntüyü dijital forma getirmek ve tanımlanan görevleri gerçekleştirmek için geliştirilmiş, belirli bir görüntü elde etmek veya ondan yararlı bilgiler çıkarma yöntemi olarak tanımlanabilir. Bu işlem için girdi fotoğraf veya video olmakla beraber çıktısı ise istenilen ya da dikkat edilmesi gereken bölgedir.

Görüntü İşlemenin Kullanım Amaçları

Basitçe kullanım amaçları aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

Görselleştirme: Görünmesi zor nesneleri gözlemleme
Görüntü keskinleştirme ve restorasyon: Gürültülü görüntüleri iyileştirme
Görüntü alımı: İlgi çekici ve yüksek çözünürlüklü görüntü arama
Desen Tanıma: Bir görüntüdeki çeşitli nesneleri tanımlama.
Görüntü Tanıma: Bir görüntüdeki nesneleri ayırt etme.

En popüler kullanım alanı olan yüz tanıma, ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan görüntü işleme dallarından bir tanesidir. Teknik olarak derin öğrenme metodolojisini izleyerek, öncelikle insan yüzlerinin spesifik özellikleri makineye öğretilir. İki gözün birbirine uzaklığı, ortalama insan yüzünün şekli gibi tanımlayıcı özellikler yüz şeklinin oluşturulması için metrik görevi alır. Yüzün insana özgü kriterleri öğretildikten sonra, görüntü içerisindeki aynı şekle benzeyen tüm nesneleri yüz olarak kabul eder. Yüzün tanınması ise yüzü oluşturan spesifik metriklerin insana özgü hale getirilmesi ile gerçekleşir.

İnsansız hava araçlarında Görüntü İşleme

Görüntü işleme teknolojisi sayesinde, İHA’lar geniş alanları hızlı bir şekilde tarayabilir ve nesnelere ait detaylı bilgileri elde edebilirler. Görüntü işleme teknolojisini kullanan hava araçlarının kullanımı günümüzde günden güne yaygınlaşmaktadır, aşağıda başlıca kullanım alanları sıralanmıştır:

Haritalama

Güvenlik

Şehir planlama

Tarım

Ormancılık

Afet yönetimi

Dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerdeki profesyoneller tarafından kullanılmaktadır.

Tarım

İnsansız hava araçlarında görüntü işleme uygulamaları başlıca tarım alanlarında kullanıldığı görülmektedir. Tarım sektöründe mısır sayımı gibi bitki sayımları, bu bitkilerden verim hakkında fikir vermesinin yanında bitki sağlığının izlenmesi, tarımsal çiftliklerin/bitkilerin türlerinin ayırt edilmesi ve plantasyon tahmini, tarım için gerçekleştirilen en önemli görevdir.

Ormancılık

Ormancılık görüntü işlemenin kullanıldığı son yıllarda önemi daha da artan alanlardandır, türlerin tanımlanmasının ve orman arazilerinin parsellerinin haritalandırmasını sağlanmasında kullanılmaktadır. Ormansızlaşmanın, ağaçlandırmayı izlemek ve geçtiğimiz yaz aylardında önemi daha çok artan orman yangınlarının önceden tespiti İHA görüntü işleme veri setlerinin oldukça faydalı olduğu bir diğer alandır

Madencilik

Dünyada madencilik faaliyetlerinde, maden üretim planlaması, patlatma verim analizleri, ekipman konumlarının tespiti, cevher üretim ve stok hacimlerinin hassas hesaplanması, ocaktaki değişimlerin izlenmesi gibi bir çok alanda kullanılabilmektedir. Madencilik sektöründe zaman kaybı ve gereksiz maliyet karlılığı doğrudan etkileyen önemli parametrelerdir. Gereksiz zaman kaybını önlemek ve maliyet kontrolünü sağlayabilmek adına görüntü işleme ile denetim etkili bir yöntem olabilmektedir. Madencilik alanında insansız hava araçlarının kullanımı sayesinde madenin havadan izlenmesi ve yönetilmesi geleneksel yöntemlere nazaran önemli ölçüde zaman tasarrufu ve ölçüm hassasiyeti sağlamaktadır.

Görüntü işleme teknolojisi sürekli olarak gelişmekle birlikte gelecekte insansız hava araçlarının kullanım alanlarını daha da genişlemesinde büyük rol oynayacaktır. Yapay zeka, otonom uçuş ve daha yüksek çözünürlüklü kameralar gibi teknolojik gelişmeler insansız hava araçlarının daha etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyacaktır. Bu nedenle insansız hava araçları ve görüntü işleme teknolojisi gelecekte daha fazla sektörde kullanılacak ve hayatımızın bir parçası haline gelecektir.

--

--