Kişisel Gelişim

Görmezden Gelemeyecekleri Kadar İyi Ol- Kariyer Yolculuğu

Tutkunun peşinden gitmeyip hayatın sunduklarını akıllıca kabul etmek kulağa nasıl geliyor.

Hatice Avcı
Türkçe Yayın

--

Photo by Jaredd Craig on Unsplash

Tutkum var mıydı bilmiyorum. Ama fotoğraf çekmek hep hayalimdi. Üniversiteydeyken fotoğraf makinem olmasa da fotoğraf külubüne gitmeye devam etmem belki de tutkunun göstergeseydi bilmiyorum.

Mesleki anlamdaki tutkumun ise doktorluk olduğunu sanırdım. Taa ki hastanede staj yapıp bir yıl boyunca sadece uyku ve hastane arasında gidip geldikçe yaşamdan hiç keyif almadığımı farkedinceye kadar.

Şimdilerde ise hiçbir şeyin tutkum olmadığını her şeyden vazgeçebileceğimi görüyorum.

Bana iyi gelen kendimi ifade etmek için sığındığım fotoğrafı bıraktım. İnsanlara yardım etmek için istediğim iş hayalinden vazgeçtim.

Diyetisyen olarak insanlara iyi gelmeye odaklandığımda bazen çok yoruluyorum. Doğru bildiğim şeyleri yapmaya çalışırken aynı zamanda para kazanmam gerekiyor.

Kimse kutsal bir görev yapacakken bu kadar zorlanacağımı söylememişti. Kutsal görevden kastım hastanede insanlara yardım etmenin kutsal bir yanı olduğuna inanarak büyüdüm. Diyetisyenlikte öyle diye okumayı kabul etmiştim. Ancak gerçeklerle yüzleştiğimde gördüm ki kendimi bir marka olarak görüp insanları iyi olduğuma ikna etmem gerekiyordu.

Şu sıralar tüm kariyerimi( pardon ne kariyeri diye gülüyor içimdeki ses) çöpe atıp sıfırdan başlamak istiyor bir yanım. Bir yanımda diyorki bu kariyerde henüz istediğin yere ulaşamadın şimdiye kadar yaptıklarını çöpe atmadan yandan yandan bir şeyler yapmaya devam et. Eğer şimdi kazandığın paraya yan işlerde de ulaşırsan o zaman asıl yaptığın işi değiştirebilirsin.

Kafamda bu konular gidip gelirken Cal Newport son yazdığı “Görmezden Gelemeyecekleri Kadar İyi Ol!” kitabına denk geldim. Profesör olarak kadro beklerken karar verme aşamasında yaptığı görüşmeleri derleyip bir kitap yazmış.

“Her şeyi yapabilirsin, tutkularının peşinden git demek hayal satmaktan öteye geçemiyor. “ Cal Newport

Hayal satmaktan hoşlanmayan Newport, hiç kimsenin fırsatları ve başladığı nokta aynı olmuyor diyor. Aynı olmayan noktadan başladığınızda ezber çözümleri kendi hayatınıza uygulamaya çalışmak problemi anlamadan rastgele çözüm denemeden farksız.

Bu kitapta kariyer değiştirmek isteyenleri ve kariyerinde nasıl ilerleyeceğini bilmeyenler için Cal Newport bir kılavuz hazırlamış.

Cal Newport by https://calnewport.com/

Kariyer planlarken veya hayatınıza çıkan fırsatları değerlendirirken yaptığı görüşmeler sayesinde ortaya attığı 4 kural var.

1.Kural: Tutkunuzun peşinden gitmeyin

Steve Jobs’un dediğini yapma yaptığını yap. Meraklı ve fırsatları değerlendiren ol diyor Newport.

Tutku nadirdir ve çoğunlukla zaman alır. Tutku uzmanlığın yan etkisi olarak bile düşünülebilir.

Ben tutkunun üzerinde çalışmakla ilişkili olduğunu düşünüyorum. Bence tutkunuz dönem dönem değişebilir. Bir zamanlar sabah akşam fotoğrafla uğraşırken şu an beceri edinme üzerine yoğunlaşarak tüm zamanımı oraya aktarabiliyorum. Ama özünde yaptığım şey aynı.

“Doğru çalışmak, doğru işi bulmaktan önce gelir.” Cal Newport

2.Kural: Görmezden gelemeyecekleri kadar iyi ol

Sana para verecekleri bir iş yap, senin hangi özelliğin veya yaptığın iyi iş için insanlar para ödemeye ikna olur, para ödemeyecekleri bir iş yapıyorsan o işi değiştir.

Kariyer sermayesi oluşturmanın doğru işi bulmaktan daha önemli olduğunu düşünen Cal Newport kendimize sormamız gereken bir soru olduğunu vurguluyor.

Nasıl gerçekten iyi olabilirim?

Zanatkar olmak ve bir işe ustalıkla bakabilmek için yeterince saatini o işe vermen gerekiyor. Asıl bilgeliğin ve yaşam zevkinin ustalıkta olduğunu söylüyor.

“Zihinsel konforun bozulmasından duyduğum rahatsızlığın performans dünyasında bir sorumluluk olduğunu farkettim.“ Cal Newport

Performans kaygısında yalnız değilmişim ve bu konuda adım atmaya başlamak için bunu çözmeye ihtiyacım yokmuş. Bana verdiği rahatsızlığı kabul etmem yeterli.

Edinmek istediğin ve ihtiyacın olan beceriyi belirle— Beceriyi geliştir — Geri bildirim sistemi kur— Kendini Geliştir — Sonra tekrar başa dön 👈

3. Kural: Terfiyi reddet (Ya da kontrolün önemi)

Her terfi senin için iyi olmayabilir. Burada en çok dikkatimi çeken konu size sunulan bazı ödüllerin aslında sizin kendi hayatınızdaki kontrolü azalttığını farketmenin önemi. Eğer bir terfi sizin vaktiniz üzerindeki kontrolünüzü elinizden alıyorsa durup bir kere daha düşünmekte fayda var.

İnsan en çok kendi zamanına kontrol sahibi olduğunda iyi işler çıkartabiliyor.

4. Kural: Küçük düşün, büyük oyna( ya da misyonun önemi)

Misyon sahibi olmak zordur. Misyonlar sermaye gerektirir.

Bu benim en büyük hatamdı anırım. Sermaya olmadan da iyi iş ortaya koyabileceğimi düşünüyordum. Ama her şey yoklukta var edilemiyor. Marslow Hiyerarşideki temel ihtiyaçların karşılanıyor olması sağlığın açısından oldukça önemli.

Büyük fikirlerle gerçekteki sahip olduğun beceriler arasındaki uçurumun büyük oldukça senin hayaline ulaşman zorlaşır. Aslında ulaşmak istediğin noktayı alt becerilere bölüp hepsiyle tek tek ilgilenirsen başarmamak için hiçbir neden yok.

Doyumlu hayatlar yaşamak istiyorsak aslında yaptığımız şeyde iyi olmaya ya da iyi olduğumuz şeyi insanların para vereceği ve onların ihtiyacı olduğu şeylere dönüştürmeye ihtiyacımız var.

Farklı bir meslek yapmak yerine olduğum işte neleri daha iyi yapabilirim sorusu beni rahatlatıyor ve hangi konularda kendim geliştirmem gerektiğini anlamamı sağlıyor.

Bu mesleği seçerken kendi ismimin bir marka olacağını ve benimde bu markayı yönetmem gerektiği hiç aklıma gelmezdi. Kendi markalaşma sürecine emek vermeyen ve geliştirmeyen bir danışmanın insanlar tarafında görülüp takdir edilmesi çok zor.

Kendini anlatmadan seni kimse anlayamaz. Kafamın içindekileri insanlara anlatmaya ihtiyacım var.

O yüzden ne iş yaparsanız yapın olmadığınız şey için yas tutmayı bırakıp yaptığınız şeyde görmezden gelemeyecekleri kadar iyi olmaya odaklanın.

En azından ben artık kendimi ifade etmeyi mesleki anlamda kendi aklıma güvenmeyi kendime karşı sorumluluğum olarak görüyorum.

Aydınlanma; kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir.” Immanuel Kant

Hem ne kadar biricik olduğumuzu hem de sıradanlığımızı kabul ettiğimiz günler dilerim❤️

Daha fazla yazıya ulaşmak için👇👇

--

--

Hatice Avcı
Türkçe Yayın

Meraklı, Okur, Yazar, Fotoğraf çeker www.dythaticeavci.com https://dythatice.substack.com / Her hafta perşembe günü buluşmak üzere.