Çin Korona Virüsü Geleneksel Çin Tıbbı ile Mi Yendi?

Çin Bilgisi
Türkçe Yayın
Published in
5 min readMay 29, 2020

İlk defa 2019 Aralık ayıda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs bütün dünyaya hızla yayılışını ve insan hayatına etkilerini görüyoruz. Covid-19 gibi virüslerle savaşmanın en etkili yolu aşı. Fakat maalesef henüz tam anlamıyla kullanımda olan bir aşı yok. Çin Halk Cumhuriyeti, Covid-19 ile savaşırken binlerce yıldır kullanılan geleneksel Çin tıbbından da yardım alıyor. Covid-19 yeni bir virüs olsa da koronavirüs türleri gibi bulaşıcı hastalıklar geleneksel Çin tıbbına yeni değil. Tarihte birçok bulaşıcı hastalık -veba, Sars, Mers gibi- ortaya çıkıyor. Bütün bu süreçlerde geleneksel Çin tıbbı Covid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisinde Çin halkına yardımcı oluyor ve olmaya da devam ediyor.

Geleneksel Çin Tıbbı Covid-19 İle Mücadelede Nasıl Kullanıldı?

Covid-19’un ortaya çıkmasıyla birlikte geleneksel Çin tıbbı doktorları bir tedavi bulabilmek ve geleneksel Çin tıbbının Covid-19 üzerindeki etkisini göstermek için çalışmalara başlıyor. Doktorlar Covid-19’un tedavisi için binlerce yıldır kullanılan 4 bitkisel formülün birleşmesiyle elde edilen Qing Fei Pai Du Tang(QFPDT) bitkisel ilacını hastalarda kullanmaya başlıyor. Bu ilacı 6 Şubat itibariyle Çin’in Shanxi eyaletinde bulunan 214 hastaya uyguluyor.

214 hastanın Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaç, hastaların %90’ından fazlasında olumlu etkiler gösteriyor. 10 Şubattan sonra ülke genelinde yaklaşık 9.600 Covid-19 pozitif hastasında geleneksel Çin tıbbı tedavisi uygulanıyor. Beijing(Pekin) Geleneksel Çin Tıbbı Hastane müdürü(yöneticisi) Liu Qingquan’ın raporuna göre; “ Geleneksel tedaviler uygulanan hastalardan alınan verilere göre geleneksel Çin tıbbının tedavi yöntemleri hafif vakalarda hastalığın ilerlemesini önlüyor. Modern tıp ilaçlarının yanında geleneksel ilaçlar Covid-19’u öldürmese de hastaların bağışıklık sistemini güçlendirdiği için destekleyici tedavi olarak kullanılabiliyor.

QFPDT bitkisel ilacının sadece hafif rahatsızlıkları olan hastaların tedavisi için değil aynı zamanda modern tıp ilaçları ve ekipmanlarıyla birlikte, kritik durumda olan hastalar için kullanımının da uygun olduğu gözlemleniyor. Beijing’de yapılan bir araştırmaya göre; geleneksel Çin tıbbı Covid-19 ile mücadele için modern tıpla birlikte kullanıldığında, QFPDT ilacını kullanmaya başlayan 6 kritik hasta 5 gün sonra iyileşip taburcu ediliyor.

Geleneksel Çin Tıbbı Bakanlığı’nın( China’s State Administration of Traditional Chinese Medicine) duyurduğu başka bir çalışmaya göre; Çin’in 10 farklı eyaletindeki 701 Covid-19 pozitif hastasına QFPDT tedavisi uygulanıyor. 701 hastanın 130’unun iyileştiği ve taburcu edildiği, 51 hastada Covid-19 semptomlarının tamamen ortadan kalktığı, 268 hastanın semptomlarında iyileşmeler gözüktüğü ve 212 hastanın durumlarının stabil kalarak daha kötüye gitmediği gözlemleniyor. Şimdi 701 hastadaki semptomların değişikliğine bakalım;

Geleneksel Çin Tıbbı ile Covid-19 Tedavisi Gören 701 Hastadaki Semptom Değişiklikleri

  • Ateş: QFPADT bitkisel ilacını aldıktan bir gün sonra hastaların %51.8’inde ateşin normale döndüğü gözlemleniyor. 6 gün boyunca düzenli kullanıldığında ise hastaların %94.6’sının ateşi normale dönüyor.
  • Öksürük: 701 hastanın 214’ünde öksürük belirtisi görülüyor. QFPDT tedavisine başladıktan bir gün sonra hastaların %46.7’sinin öksürük belirtileri iyileşiyor. 6 günün sonda ise bu oran %80.6’ya yükseliyor.
  • Halsizlik, iştahsızlık ve boğaz ağrısı: Doktorları Qing Fei Pai Du Tang’ın halsizlik, iştahsızlık ve boğaz ağrısı gibi diğer Covid-19 semptomlarını da azalttığını gözlemliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti Danıştayı tarafından; Qing Fei Pai Du Tang bitkisel ilacının Çin genelindeki Covid-19 hastalarının(83,000) %85’inin iyileşmesinde etkili olduğu tespit ediliyor. İlacın kullanımı, iyileşen hasta sayısını artırırken ölüm oranını da büyük oranda azaltıyor.

Qing Fei Pai Du Tang: Nedir Bu Bitkisel İlaç, Formülü Var Mı ?

Geleneksel Çin tıbbının bütünleyici bir tedavi olduğunu biliyoruz. Tek bir hastalığın tedavisini değil bütün vücudun bozulan dengesini yeniden sağlayarak, vücudun kendi kendini iyileştirebileceğini savunuyor. Covid-19 yeni bir hastalık olsa da koronavirüs virüsler binlerce yıldır var ve binlerce yıldır akciğer rahatsızlıkları, salgınlar gibi hastalıkların tedavisi için geleneksel Çin tıbbına ait bitkisel ilaçlar kullanıyor.

2000 yıl önce Zhang Zhongjing tarafından yazılan Shanghan Lun (Soğuk algınlığı hastalıkların incelenmesi) adlı kitapta yazan 4 formülün — Ma Xing Shi Gan Tang, She Gan Ma Huang Tang, Xiao Chai Hu Tang ve Wu Ling San- birleştirilmesiyle Qing Fei Pai Du Tang bitkisel ilacı geliştiriliyor. Qing Fei Pai Du Tang solunum yetmezliği, soğuk algınlığı, bronşit, astım gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılıyor. Qing Fei Pai Du Tang bitkisel ilacı, geleneksel Çin tıbbına göre akciğer meridyenlerinde dolaşan qi enerjisine etki ediyor. Geleneksel Çin tıbbına göre “Qi kuvveti korunduğunda kötülükler vücutta yer bulamaz.” Bu mantıkla Covid-19’un akciğer meridyenlerinin akışını bozduğu düşünülerek geleneksel Çin tıbbı Covid-19 tedavisinde kullanılıyor.

Qing Fei Pai Du Tang bitkisel ilacı yemekten 30–40 dakika sonra sıcak su ile birlikte kullanılıyor.

Peki, Çin Covid-19 tedavisinde kullandığı Qing Fei Pai Du Tang bitkisel ilacının formülünü gizliyor mu? Tabi ki hayır. Bu formül çok eski ve hala kullanılıyor. Bu ilaç birçok yerde satılıyor ve içindeki bitkilerin bir listesi de var.

Geleneksel Çin tıbbına özgü bir ilaç olan Qing Fei Pai Du Tang 21 farklı malzemenin karışımıyla oluşuyor.

Qing Fei Pai Du Tang formülü;

  • Ma Huang (Ephedra stem) 9g
  • Zhi Gan Cao (Prepared Chinese licorice root) 6g
  • Ku Xing Ren (Apricot seed) 9g
  • Shi Gao (Gypsum) 15–30g
  • Gui Zhi (Cassia twig) 9g
  • Ze Xie (Asian water plantain rhizome) 9g
  • Zhu Ling (Zhu ling sclerotium) 9g
  • Bai Zhu (bai-zhu atractylodes rizomu) 9g
  • Fu Ling (Poria sclerotium) 15g
  • Chai Hu (Bupleurum root) 16g
  • Huang Qin (Barbed skullcap root) 6g
  • Jiang Ban Xia (Pinellia rhizome cured with ginger) 9g
  • Zi Wan (Tartarian aster root) 9g
  • Sheng Jiang (Fresh ginger rhizome) 9g
  • Kuan Dong Hua (Coltsfoot flower bud) 9g
  • She Gan (Belamcanda rhizome) 9g
  • Xi Xin (Chinese wild ginger root & rhizome) 6g
  • Shan Yao (Chinese yam rhizome) 12g
  • Zhi Shi (Bitter orange immature fruit) 6g
  • Chen Pi (Tangerine dried rind) 6g
  • Huo Xiang (Chinese giant hyssop aerial part) 9g

Geleneksel Çin Tıbbı Covid-19 İçin Kesin Çözüm Mü?

Covid-19 için kesin bir tedavi ya da aşı bulunmuyor. Fakat geleneksel Çin tıbbının Covid-19 ile mücadelede gösterdiği etkilere bakılarak tedaviye katkısı olduğu söylenebilir. Verilere göre geleneksel Çin tıbbı; hastalardaki ateş, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geliyor ve kritik durumdaki hastaları stabil hale getirerek ölüm oranlarını azaltıyor. Geleneksel Çin tıbbının Covid-19 semptomları üzerindeki etkisi %87.5 ve modern ilaçlar ile birlikte kullanıldığında bu oran %92.3’e kadar artıyor.

Fakat Çin’deki tüm doktorlar geleneksel Çin tıbbını desteklemiyor. Guangzhou’daki bir doktor geleneksel tedavinin Covid-19’a etkilerinin abartılmaması gerektiğini söylüyor. Geleneksel tıp yöntemleriyle ile iyileşen hastaların %80’inin hafif semptomlar gösterdiğini, sadece modern tıp ilaçları kullanarak da iyileşebileceklerini söylüyor. Geleneksel Çin tıbbını reddeden başka bir doktor ise düşüncelerini “Doktorlar vakaları her zaman bilimsel olarak ele almalı, bilim tıbbın temelidir ve bilimin doğrulanabilir olması gerekir.” şeklinde ifade ediyor

“Çin ve Çinceye dair her şey!” Sloganıyla yola çıktık. Bize destek olmak için blogumuzu ziyaret edebilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsniz.

Originally published at https://www.cinbilgisi.com on Apr 27, 2020.

--

--

Türkçe Yayın
Türkçe Yayın

Published in Türkçe Yayın

Kelimelerin gücüne inanan “Türkçe Yayın” içerik üreticiliğini desteklemek amacıyla yazarlara ve okuyuculara gönüllü destek sunan, kolaylaştırıcı bir yayındır.

Çin Bilgisi
Çin Bilgisi

Written by Çin Bilgisi

Çin kültürü, tarihi, ekonomisi gibi alanlarda bilgiler edinebileceğiniz, Çince öğrenmek isteyenler için rehber niteliğinde bir blog sayfası. cinbilgisi.com