Geri Bildirim

Buşra Karagöl
Türkçe Yayın

--

Geri bildirimsiz yaşayamayanlardanım. Hatta böyle olduğum için herkesin de öyle olduğunu zannediyordum. Meğer insanlar geri bildirim vermeyi de almayı da çok da sevmiyormuş ya da önemli olduğunu düşünmüyormuş ki! Nasıl güzel bir şey olduğunu bir bilseniz, faydasını bir görseniz bağımlısı olursunuz. Geri bildirim çat çat yüze vurmak, içindekileri sert şekilde dökmek değildir tabi. Belli yöntemleri, hassas noktaları var bu işin de.

Hele ki bir gelişim hedefine ulaşmaya çalışıyorsanız, geri bildirim kendinize duyduğunuz güveni arttırır ve yolunuza devam etmeniz için size cesaret verir.

Bazıları ise geri bildirime gereksinim duyduğunun farkında ama ona nasıl ulaşacağını kestiremiyor.

Kimden istenmeli?

-Görüşlerine saygı duyduğunuz, kendinizi geliştirme çabanızı teşvik eden, dürüst ve güvenilir biri olmalıdır. Bu kişi için iç sesiniz şunu söyleyebilmelidir: Dürüstlüğüne inandığım, gizli bir gündemi olmayan ve bana karşı saygılı davranan birisi. Bu kişi;

* Davranışlarınızı gözlemleyebilecek durumda olmalı.

*Sizinle açıkça ve dürüstçe konuşabilmelidir.

Karsısında kendinizi savunmasız duruma düşürmek istemeyeceğiniz; aşırı yargılayıcı, yeterince güvenmediğiniz ya da gözlem yeteneğini zayıf bulduğunuz kişilerden geri bildirim istemeyiniz.

Peki ya geri bildirim vermek?

Bunun için üç ana başlığımız var.

1. Durumu Yakalamak : Söz konusu davranış nerede ve ne zaman meydana geldi?

Davranışın gerçekleştiği yeri ve zamanı açıklamak karşınızdaki kişinin zihninde bir bağlam yaratarak o günkü düşüncelerini ve davranışını net olarak hatırlamasını kolaylaştırır. Ne kadar çok ayrıntı verirseniz mesajınız o kadar iyi anlaşılır.

— Bu sabahki toplantıda, kantinde kahve alırken,

Geçen pazartesi, öğleden sonra Melisle satış raporlarını karşılaştırırken,

2. Davranışı Betimleyin : Davranışları betimlerken fiil kullanmaya dikkat ederseniz, davranışları yargılama hatasından kurtulmuş olursunuz. İzlenime değil eylemin kendisine odaklanmak önemlidir. İnsanların ne yaptığına değil, neyi nasıl yaptıklarına dikkat edin. Beden dili, ses tonu, konuşma tarzı ve sözcük seçimine odaklanın.

3. Etkiyi Ortaya Koyun: Karşınızdaki insanın davranışı sizi nasıl etkilediyse, sizde nasıl bir ifade uyandırdıysa bunu belirtmeniz gereklidir.

Sen şunu yaptığında / söylediğinde( davranışı tam olarak betimleyin) kendimi şöyle hissettim. (etkiyi ortaya koyun)

— Toplantı esnasında ürün teslimleri hakkında konuşurken kaygılarımın çok abartılı olduğunu söylediğinde kendimi küçültülmüş hissettim.

Bu üç adımı uyguladıktan sonra mesajınıza zarar verebilecek, geri bildiriminizi zedeleyecek bazı tuzaklara dikkat etmek gerekir.

  • Verdiğiniz geri bildirimden geriye doğru dönüş yaparsanız, kişi mesajı tam anlamayacaktır.

— Yemek sırasında sözümü kestin bu beni kızdırdı, ama şimdi düşünüyorum da o sırada ortalık bayağı karışıktı…

  • Araya kendi zayıflıklarınızı katmayın.

— Aynı sorunu ben de bir zamanlar yaşamıştım.

  • Geri bildirim verirken öğütte bulunursanız kişi onunla alakalı başka bir gündeminiz olduğunu zannedebilir

— Başarılı bir toplantı yapmak için neleri bilmen gerekiyor ben sana anlatayım.

Davranışın kendisi yerine, davranışı gerçekleştiren kişiyi yargılarsanız kişi yüksek olasılıkla savunmaya geçecek ve kızgınlık duyacaktır.

— Bugün ekip içinde çok sorun çıkardın…

Geri bildirim söylemesi kolay uygulaması biraz zorlu bir durum. Ama denedikçe kendi içinizde sorguladıkça seveceksiniz eminim!

--

--