Harcanan Çeşme/Bodrum Liralarının Geri Dönüşünü Hesaplıyoruz

Yağız Bayrak
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJul 30, 2021

Evet, uzuuuuun zamandır beklenen bayram tatili geldi ve geçti. Beachlere, kamplara, kayınpeder yazlıklarına gidildi. Gitmeden önce mayolar, bikiniler alındı. Güneş gözlükleri yenilendi, eski gözlüklere havalı chain’ler alındı. Birkenstock’lar, Normaillot’lar falan derken sağlam bir masraf yapıldı. Bütün bu masraflar ise birer post ve story hadi bilemediniz storylere gelen birkaç ateş emojisi için yapıldı genel olarak. Bir medyacı gözüyle, tatilinizin analizini yapmanın yollarına bakalım. Siz, marka olsaydınız kendinize reklam verir miydiniz?

Hepimiz birer mikro influencer mıyız?

Burada oturup influencer marketing nedir, ne değildir uzun uzun anlatacak değilim. Hepimiz kendi çapımızda birer mikro influencer’ız. Paylaşıyoruz, bazen tag’liyoruz bazen tag’lemiyoruz. Paylaştığımız fotoğraf kaç like aldı diye bakıyoruz, reels kaç izlendi diye defalarca sayfayı yeniliyoruz.

Bu aralar kişisel finansa sardığım için, gelir-gider, kişisel ROI gibi konulara kafa yoruyorum. Bir yandan da yapılan aksiyonların, gidilen tatillerin, katılınan etkinliklerin, içilen kahvelerin veya yenen yemeklerin paylaşılmadığı sürece bir değeri olmadığı bir dünyaya doğru evriliyoruz. Öyle bir duruma gelindi ki, Paris’e yapılan 5 günlük bir seyahatin aslında Instagram’a çakılı bir şekilde konulacak fotoğraf çıktıktan sonra değeri kalmadığı gibi bir hissiyata sahibim. 2. Günde Eiffel’in önünde o güzel fotoğrafı çektirip paylaştın mı? Tamamdır o halde, geri dönülebilir artık.

Biraz abartmış olsam da, ne demek istediğimi anladınız bence. Herkes böyle düşünüyor demiyorum fakat bir şeyin deneyimini hissetmek ve yaşamaktansa, sosyal medyada paylaşmanın daha değerli olduğu bir dönemdeyiz maalesef ki.

Madem işimiz bu, sizi paylaşımlarınızın arka tarafına alalım. Bayram tatili için yaptığınız tüm masrafların karşılığında aldığınız etkileşimler üzerinden ufak bir hesap yapalım. Bakalım maliyetler ne durumda?

COST PER ATEŞ maliyetiniz kaç?

Normal şartlarda, CPM (1000 gösterim başına maliyet), CPV (1 izlenme başına maliyet) gibi rakamlara bakıyoruz. Normal medya harcamalarımıza oranlıyoruz ve kampanyanın maliyeti iyi mi kötü mü diye bakıyoruz sektör olarak. Bayram tatili için ise daha basit metrikler kullanalım. Cost Per Like (CPL) CPV ve benim şu an münasip bir tarafımdan uydurduğum COST PER ATEŞ (CPA olması gerekir ama o kısaltma alınmış durumda) analizlerini kullanacağız bu sefer.

Kişisel ÇEŞME 2021 retrospektifinizi nasıl olsa yapacaksınız, o sırada aşağıdakileri bir kenara not edin.

  1. Tatil boyunca toplamda kaç adet IG içeriği paylaştığınız.
  2. Tatil boyunca paylaştığınız IG Postlarının (video veya sabit görsel) toplamda kaç like aldığı.
  3. Tatil boyunca paylaştığınız IG Story’lerinin kaça adet gülen surat, 100, ateş gibi emoji aldığı
  4. Tatil süresince veya öncesinde ne kadar harcama yaptığınız.

Bunları bir kenara not ettikten sonra, tatil öncesi ve tatil boyunca harcadığınız tüm maliyeti de bir kenarda hesaplayın. Evet, kredi kartı sliplerini toplama vakti. ÜZGÜNÜM.

Bunları birbirine böleceğiz. Fakat işte size hiçbir yerde bulunmayan bir hizmet. Benim diyen sosyal medya analiz tool’unda yok bu hizmet. Bayram tatili like başına maliyet hesaplama excel’i. Linkten indirip, seve seve kullanın. Ortalama maliyetlerinizi çıkardıktan sonra yorumlarda paylaşın. Bakalım bu bayramın ortalama like başına maliyeti kaç olmuş?

Belki harcamalarla bu kadar çabuk yüzleşmek istemiyordunuz ama ne yapalım? Hem zaten kredi kartı ekstreleri birkaç güne gelir. Nasıl olsa yapacaksınız:/

Excel Linki

Görüşmek üzere

--

--