Harmanizm

İdeoloji Yaratıyoruz!

Metehan Yalçın
Türkçe Yayın
3 min readApr 28, 2020

--

Hemen hemen herkes bir ideolojiyi benimsemekte. Hayatlarına o ideoloji ile devam etmekte ve ne olursa olsun o ideolojinin gözlüğü ile bakmakta. Bazen güneş gözlüğü bazen at gözlüğü. Baktığımız zaman da ideolojiler arasında keskin sınırlar çizilmiş durumda. Birini destekliyorsanız diğerinin düşmanı sayılabilirsiniz. Bazen ekleme yapılma hadsizliği gösterilse de ideolojiler yenilenmeyi neredeyse hiçbir zaman kabul etmemekte. Peki neden bir ideoloji ile uğraşıyoruz ki? Neden ideolojileri birbiri içine katmayalım ki?

Birbirleriyle düşman gözüken ideolojiler bile birbirine muhtaçtır. Kapitalizm olmasa Komünizm nasıl doğabilirdi? Bana göre ideolojiler madalyonun iki yüzü gibidir. Birbirlerine ters dursalar da birbirleri olmazsa var olamazlar ve birbirlerini her zaman tamamlarlar. Düşman değillerdir, birbirlerinin en yakın dostlarıdırlar. Peki bizim derdimiz ne? Neden dostları birbirine vurmakla meşgulüz sürekli olarak?

X ideolojisini benimsemiş birine gidip Y ideolojisinin iyi yanlarından bahsedersek büyük ihtimal bize küfreder ve bize X ideolojisini neden desteklememiz gerektiğini anlatır durur. Aslında o da Y’nin o kısmını mantıklı bulur fakat bir ideolojiye sahip olduğu için onu kabul edemeyeceğini düşünür. O, bir yoldadır ve yoldan sapmak istemez. Peki gerçekten yolda mıdır? İdeolojiler bizler için yol olabilir mi?

Kazmaya başlayalım!

İdeolojiler bize kesinlikle yol olamazlar. Onlar, bizim küreklerimizdir. Bizler de küreklerimizle kendimize yol açarız. Bir ideoloji tek başına kürek olmaya yetemez. Birden fazla parçayla oluşan küreğimizin her parçasını bir ideoloji gibi düşünebiliriz. Birbirlerine entegre olmuş bu parçalar bizim yol açmak için en önemli malzememiz olacaktır. Birbirlerinden ayrı kaldıklarında ise birer çöp olmaktan ileri gidemezler. Peki bu parçalar nasıl birleştirilecek?

X+Y+Z olarak üst üste koyup birleştiremeyiz onları. Her ideoloji parçalardan meydana gelmektedir. Biz de bu parçaların işimize yarayan ve akıl süzgecimizden geçenleri toplamalıyız. X’den bir parça, Y’den bir parça diye giderek kendi öz yolumuzu kendi öz ideolojimizle oluşturmalıyız.

Fikrime karşı çıkılabilir. ‘’Hayır! O ideolojiden hiçbir şeyi kabul etmem!’’ denilebilir. Böyle düşüncede olan insanlara fanatik adını veriyoruz zaten. Size bir madalyon verileceğinde ‘’Hayır! Arka yüzünü istemiyorum!’’ derseniz ne olur? Madalyonun diğer ucuna da sahip olamazsınız.

Bir bina yapmak istediğinizde sadece tuğla kullanabilir misiniz? Çimento, tahta, beton, cam ve bir sürü malzeme… Bunların biri dahi olmasa o bina eksik olur. Siz de kendinizi usta yerine, hayatınızı bina yerine ve ideolojileri de malzeme yerine koyun. Tek bir ideolojiyi benimseyerek hayatımıza devam edemeyiz. Elbet bir yerde takılır kalırız. İşte o zaman o beğenmediğimiz, reddettiğimiz ideolojilerden yardım almak zorunda kalırız.

Parçaları toplayın ve birleştirin!

Harmanizm tam olarak bunu savunur. ‘’Hiçbir ideoloji iyi değildir, yeterli değildir.’’ felsefesine sahiptir. Yapboz parçaları gibi ideolojilerden parçalar seçilir ve birleştirilir. Herhangi bir olayla karşılaşıldığında ise tek bir yoldan bakılıp çözümsüz kalınmaz çünkü her ideolojiden bir parça bulunduğu için her yolu deneyip sonucunu görebilir. Kimseyi kayırmaz, kimseyi kendinden uzaklaştırmaz. Bir araya gelmeyeceğini düşündüğümüz ateş ve barutu bile öyle güzel birleştirir ki elimizde bir havai fişeğimiz olur. Fikirsel uyuşmazlıkları giderir ve karşılaştırdığımız fikirlerin daha iyi işleyen kısımlarını ayırıp birbirine harmanlar. İşte budur Harmanizm.

Gelin birlikte Harmanist olalım! Sağa sola bölünmeyelim, her daim ileriye yürüyelim. Kimsenin mükemmel olamayacağı gibi hiçbir fikir de mükemmel olamaz. Onları mükemmel yapmak bizim elimizde. Gelin hepsini harmanlayalım! Harmanımızı da her daim insanlığa kullanalım!

--

--