Hava Tahmini Nasıl Yapılıyor?

Turhan Can Kargın
Türkçe Yayın
Published in
2 min readNov 24, 2020

Herkese merhabalar!! Hava durumu tahmini oluşturmak, sürekli güncellenen karmaşık bir süreçtir. Bu yazıda ertesi güne hazırlıklı olmamızı sağlayan hava tahmin yöntemi nasıl işliyor? sorusuna cevap bulacağız. Hadi başlayalım!!!!

https://gph.is/g/ajqAxWB

Hava durumu her gün hepimizi etkiliyor. Hayati kararları vermeden tutun da sohbetlerdeki tuhaf sessizlik anlarında yardımımıza koşan hava durumu konusu, hayatımızda her zaman mevcut ve hep değişiklik gösteriyor. Bu yüzden doğru bir tahmin yapmak çok önemli bir görevdir.

İngiltere’deki Met Office hava gözleme ve tahmin konusunda çalışmalar yapıyor. Bir hava tahmini tamamlanmadan önce , dünya üzerindeki birçok veri kaydedicisinden ölçümler alınıyor ve analiz ediliyor. Fakat bu kadar veri bile dünyadaki her bölge için hava durumu tahmininde yeterli veri sağlamıyor.

http://www.weather.gov.sg/forecasting-2/

Aralardaki boşlukları doldurmak için, veri analizi ve kestirmeler yapılıyor. Beklenen tahmin alınan veriler ile birleştirilerek, atmosferdeki durumların en doğru ölçümü yapılıyor. Doğru bir hava tahmini yapabilmek için, atmosferin sayısal modelini çıkaran bir süper bilgisayara veriler yükleniyor. Bu işlem birçok karmaşık denklemlere sahip ve Met Office’teki IBM süper bilgisayarı, milyonlarca satır kodlu bir atmosfer modeli çalıştırarak, saniyede 1000 trilyondan fazla hesaplama yapıyor. Tahminciler bu veri ve teknikleri ayrıca “nowcasting” adı verilen bir yöntemi (mevcut rüzgar hızını ve yönünü kullanıp tahmin modelini güncelleyen bir algoritma) kullanarak önümüzdeki birkaç saatin hava durumunu tespit etmeye çalışıyor. Uzun vadeli tahminler için, gelişmiş bilgisayar modellemelerine başvuruluyor.

Meteoroloji İstasyonu

Veri toplama ve dağıtma: Dünyanın her tarafındaki alıcılardan gelen veri, İsviçre’deki Dünya Meteoroloji Birliği gibi çeşitli merkezlere iletiliyor. Bu alıcılara radar, tekne, uydu, hava araçları, istasyonlar, yüzer ses sondajı veya şamandıra örnek verilebilir. Örneğin, küçük iklim merkezleri (Meteoroloji İstasyonu) ısı için termometre, nem için higrometre ve basınç için barometre kullanarak yerel verileri toplar. Veriler toplandıktan sonra kaydedilen bu veriler merkezde toplandıktan sonra, analiz ediliyor ve yerel tahminler için dağıtılıyor.

Hiç kuşkusuz gelecekte yeni modelleme tekniklerin gelişmesi, nem, ısı, rüzgar hızı ve bulut aktivitesinde değişimleri saptayarak tahminleri daha doğru hale getirecektir.

--

--