Hayat Kargaşasında Kaybolmamak İçin 5 Madde Belirleyin

Servet Gulnaroglu
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 24, 2019

Çalışacağım, kendimi hazırlayacağım ve bir gün şans kapımı çalacak.

Abraham Lincoln

Bugün, etkisini hayatımızın her noktasında gördüğümüz popüler kültürün zararlarından kaçmak için yollar bulmalıyız. Sahiplenmeye başladığımız bu yeni kültür hayatımızdaki en değerli, bir daha geri gelmeyecek zamanımızı alır; geriye de pek bir şey vermez.

Tüketimi amaçlayan, tüm eylemlerin kesiştiği noktada karşımıza çıkan en büyük güç olan popüler kültür çağında zamanın nasıl akıp gittiğini bilmiyoruz. Etrafımızda zamanımızı gereksiz yere öldürebileceğimiz bir sürü malzeme var. Artık zamanımızı öldürmeyi bırakmalıyız. Hayatımızda yirmi-yirmi beş tane aktiviteye odaklanmak yerine beş tanesine odaklanalım çünkü o kadar zamanımız yok ve bu faaliyetler arası geçiş çok zaman alır, yoğunlaşamamamıza neden olur. Yirmi işte düşük başarı elde etmek yerine beş işte üstün başarı yakalamak daha iyi değil midir? Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO’su ve 2008 yılının en zengini olan Warren Buffett da böyle düşünmektedir. 25/5 adı verilen bir metodu kendisine ilke edinip bu metodu seksen yıl boyunca kullanmış ve başarısını hep bu metodu kullandığını söyleyerek açıklamıştır. Metodun adımları şu şekildedir;

  1. Hayatta en çok yapmak istediğin yirmi beş faaliyetin listesini yap,
  2. Senin için daha önemli ve öncelikli olan beş tanesini işaretle,
  3. Listedeki diğer yirmi maddeyi unut ve asla enerjini onlara harcama,
  4. Tüm odağını ve planlamanı listedeki beş şeyi gerçekleştirmek için kullan. Aksi taktirde, en önemli 5'ten uzaklaşacaksın.

İmkanımız olmadığı durumlarda tüm maddeleri her gün sürekli bir şekilde yapamayabiliriz. Bu yüzden yapamadığımız maddeler hakkında bilgilerimizi taze tutmak için aklımızdan “Nerede kalmıştım? Sıradaki adım ne idi? Sonraki adım ne kadar süremi alacak?” gibi soruları geçirmeliyiz. Bu, konuya en az 2–3 kat daha vâkıf olmamızı sağlar. Daha da fazlası , aslında bunu 2–3 dakikalık kısa bir sürede yaparak listemizdeki maddeyi uygulamış oluyoruz. İşte, temel ilkemiz bu olmalı. Beş maddemiz var, çok değil. Sürekli onlar hakkında düşünmeli, onlar hakkında yeni bilgiler edinmeli, dikkatimizi hep onlara yöneltmeliyiz. Dikkat her zaman insanı koruyan ve onu doğru yola götürendir. Alman hezarfen, edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimci olan Johann Wolfgang von Goethe dikkat hakkında “Gerçek dikkatin özelliği şudur; bir anda hiçi, her şey yapar.” der.

Benim belirlediğim beş madde ise şöyle;

  1. Dil öğrenmek(Hazırlık okuduğum için öncelik)
  2. Günde 80 sayfa kitap okumak
  3. Blog yazmak
  4. Açtığım bir İngilizce öğrenme Instagram sayfası için içerik üretmek
  5. Tenis oynamayı öğrenmek

Maddeleriniz olabildiğince spesifik olmalıdır. Maddelerinizi açık bir şekilde belirtmek önemli. Beynimize bunu algılatmamız gerekiyor. Tam olarak bu maddeler bizden ne yapmamızı istiyor, beynimiz bunu iyi algılarsa daha da konsantre oluruz.

Warren Buffett listeleri beş yıllık planlamayı öneriyor ama bence bu kişiden kişiye değişir. Bana göre listelerimizi yılda ya bir kere ya da iki kere değiştirebiliriz. Ne kadar az değiştirirsek o kadar iyi.

Sonuç olarak, zamanımız akıp gidiyor; kaç yaşında olursak olalım bir yerden başlamalıyız. Başarının anahtarı tekrardır. İşlenmeyen zekâ beş para etmez.Yani; tekrar, tekrar, tekrar…

--

--