Hello World!

Ayşegül Koçak
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJan 1, 2019

Yazılımcıların (ya da yazılım geçmişi olan benim gibilerin) ilk uygulaması, genelde ‘Hello World – Merhaba Dünya’ uygulamasıdır. Bunun sebebi biraz da C dilini bulan Dennis Ritchie’nin C dilini dünyaya tanıtırken bu şekilde tanıtması. Kodlamaya bu şekilde başlama geleneği hâlâ geçerliliğini koruyor. Bir şekilde bu yazı zinciri üstünden ulaştığım dünyaya ‘Merhaba!’.

Brian Kernighan — 1978

Yeni bir yılın ilk gününü tamamladık. Genelde bu gün diyete başlayacakların, sigarayı bırakacakların, günde bilmem kaç kitap okuyacakların ilk günüdür. Benim için de 2015den beri yogaya başlayacağım yılın ilk günü. 🤦🏻‍♀️ Allahtan bu sene bir 2019 yapılacaklar listem yok. Beklentim de yok. Ne olacaksa olacak, anda olacak, ve ben olacak her şeye hazırım yaklaşımı hakim.

Listem yok ama hedefim ve bu hedefe ulaşacak yöntemim var. 2018in son çeyreğinde “gelecek zamanlı” ifadeler kurmama kararı aldım. Tavsiye ederim. En azından başlamak bitirmenin yarısıdır düsturuyla hareket ediyorsunuz. Bu yazı hedeflediğim zincirin(*) ilk halkası.

Beni tanıyanlar her sohbetimin içinde mutlaka öğrenilmiş yeni bir bilginin olduğunu bilirler, öğrendiğim konulara olan heyecanımı da. Yolun yarısına kadar bilgi tüketiminde israfa kaçmış bile olabilirim, biraz da üreteyim istiyorum. Şimdi Canım istediğinde okumak ve yeniden kendimle konuşabilmek için aklımdan geçenleri yazıya döküyorum. Ne de olsa yazı: bilgiyi depolamak ve iletmek için icat edildi.

Aslında “zincir” derken Seinfeld’in başarı tavsiyesi niteliğindeki “Don’t break the chain! – Zinciri kırma!” yöntemine atıfta bulunayım istedim. Kendisi daha başarılı bir komedyen olmak için bunu uygulamış. Onun adımları günlük 20dklık periyotlarda. Her gün 20dk aklına ne gelirse yazmış. Ve zinciri kırmamış! Yöntemi Özetlemek gerekirse; hedefinize ulaştıracak adımların süreçlerini belirliyorsunuz.(Günlük veya haftalık tekrar edecek şekilde olabilir ama önemli olan ulaşılabilir olması.)Hedef adımlarından her birine ulaştığınızda bir çarpı atıyorsunuz. Çarpılar birleşerek zincir halkasını oluşturuyor. Ve sizi hedefinize bağlıyor.

İnternetten örnek yapılmış pek çok takvime ulaşabilir, ya da kendi takviminizi oluşturabilirsiniz.

Ya da benim yaptığım gibi telefonunuza app indirirsiniz. Ben şimdilik Habitchain kullanmaya başladım. Arayüzü hoşuma gitti ve ücretsiz versiyonunda da verim alacağımı düşündüğüm için tercih ettim. İlk gün için de 6 zincirin ilk halkasını attım. Bakalım ay sonunda nasıl bir zincirim olacak. 😇

HabitChain – 30günlük Çince zincirinin ilk halkası

İlk yazının günahı olmazmış. Şimdilik maceranın ucunu kestiremiyorum. Bu blog biraz benim kendime bilgilerimi gösterme yöntemim, biraz da bilişimle ilgili kendini yetiştiren bireylere naçizane dokunma çabam. Bilgi Teknolojileri, bilişim, enformatik, bilgisayar, yazılım, start-up, dijital dünya, ürün yönetimi, iş geliştirme, proje yönetimi, pazarlama gibi konularda haftalık bir doz sohbet etmek için takipte kalalım.

Esenlikler,

Beni özleyin anacım, bay🙋🏻‍♀️

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular |

--

--

Ayşegül Koçak
Türkçe Yayın

Sürekli öğrenci, Teknoloji okur-yazarı, Eğitim Teknoloğu, Yazılım Ürün Yöneticisi