Her Şey Zıttıyla mı Var Olur?

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın
Published in
1 min readDec 29, 2022
Photo by Unplash, Guillermo Ferla

Antik Çağ doğa filozoflarından Anaximandros’a göre evrendeki “Her şey zıttıyla var olur.”. Herhangi bir maddeyi tanımlayabilmemiz için bir anti maddeye ihtiyaç duyarız.

Nasıl mı?

Mesela bir bardak su olsun elimizde. Bunu tanımlayabilmek için renksiz, soğuk, az ve berrak gibi sıfatları kullanabiliriz. Peki bir şey soğuk yapan nedir? Yani sıcak olmasaydı ya da çok demeseydik hiçbir miktara, herhangi bir suyu soğuk olarak tanımlayabilirmiydik?

.

Duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımıza da uyarlayabiliriz bunu. Herhangi bir yaşam deneyimini sizin için zorlayıcı olarak tanımlatan şey önceki öğrenmeleriniz. Ya da “Mutsuz hissediyorum.” un arkasında “Mutluluğun ne olduğunu biliyorum.” var. “Çaresizim.” inanışının ardında “Kendime yetebildiğim, yeterli hissettiğim anlar da oldu.” kalıbı var.
Bütün bu felsefi konuşmayı neden yaptığımı birçoğunuz anladı bence ama yine de açıklamakta fayda var.

.
Görece zor, aşılması güç deneyimler yaşamanız aslında bir dönem onları yaşamadığınızı ya da aşabildiğinizi gösteriyor. Yani geçip gidiyor bazı şeyler. Üstü kapatılmıyor, yok sayılmıyor. Sadece görüp, fark edilmek, anlaşılmak istiyor.

.
İşte bu kadar basit…
(Laf aramızda kolay olduğunu elbette düşünmüyorum.)

--

--

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın

Klinik Psikolog |Çokça okur, sıklıkla konuşur, yer yer yazarım. #clinicalpscyhology