Kişisel Gelişim

Herhangi Bir Şeyi 20 Saatte Nasıl Öğreniriz?

10 bin saat kuralını duyduysanız 20 saatte nasıl olacağı konusunda sizinde kafanız karışmış olabilir.

Hatice Avcı
Türkçe Yayın
Published in
6 min readAug 3, 2023

--

Bugün sizlere hem “Beslenme Danışmanlığı” yaptığım için ilgimi çeken ama kendi hayatımda da sürekli öğrenmek istediğim ve çocukluğumda öğrenemediğim becerilerle ilgili yakınan biri olarak “ İlk Yirmi Saat: Herhangi Bir Şeyi Nasıl Öğreniriz?” kitabını ve yeni bir beceri edinme yolculuğumu sizlerle paylaşacağım.

İki yıldır “ Visual Thinking” ile ilgili bir kursa kayıt olup başlamak istiyordum. Ama bir türlü zaman ve motivasyon bulup başlayamadım.

Geçen sene izlediğim Josh Kaufman’ın “ The First 20 Hours- How To Learn Anything” videosu aklıma geldi. İzlediğimde çok etkilenmiş ancak yapacak gücü kendimde bulamamıştım. Çünkü o zamanlar mükemmeliyetçilik çukurunda geziyordum.

Ama bu yaz bu beceriyi edinmek için güzel bir zamanlama olduğunu düşünüyorum. Hadi gelin size kitabı özetleyeyim.

The First 20 Hours- Josh Kaufman\ Kitabın Türkçesi olmadığı için özetini paylaşmaya karar verdim. Umarım sizin içinde yardımcı olacaktır. Eğer daha detaylı kitaba bakmak isterseniz mail atarsanız sizlerle paylaşabilirim.

Josh Kaufman kitabın başında kendini “ Öğrenme Bağımlısı” olarak tanımlamış. Benim içinde güzel bir tanımlama olacağını çünkü her şeyi deneyimlemek ve öğrenmek isterim diye düşündüm. Ama öğrenmek istediğiniz şeylerin listesi uzadıkça hiçbirini yapamamaya başlıyorsunuz.

İsteklerimizi sınırlamak ve bilinçli bir şekilde yaklaşmak bir beceriyi daha hızlı öğrenmenizi sağlayacak en birincil aşama.

Josh Kaufman’da bunun için bir adım atmaya karar vermiş ve bununla ilgili çalışmaya başlamış. Yeni becerileri öğrenirken hayal kırıklığı bariyerini aşmanın yirmi saat aldığını bulmuş.

Eğer amacınız usta olmak değilse 20 saat pratik yaparak bir beceriyi edinebileceğinizi iddia ediyor. Ancak aşağıda anlatacağım prensipleri uygulamanız gerekiyor.

Hızlı bir beceri edinmek için 4 temel aşama var;

  • Deconstructing*(yapısöküm): beceriyi mümkün olan en küçük alt becerilere ayırmak
  • Learning(öğrenme): akıllıca pratik yapabilmek ve uygulama sırasında kendi kendini düzeltmek için yeterli her alt beceriyi öğrenmek
  • Removing(ortadan kaldırmak): pratiğin önüne geçen fiziksel, zihinsel ve duygusal bariyerleri ortadan kaldırmak
  • Practicing(pratik yapmak):en az yirmi saat boyunca önemli alt becerileri pratik yapmak

*Jacques Derrida yapısöküm kavramını ilk tanımlayan kişi: “bir şey inşa edildiyse yapısökümü de yapılabilir” der. Yapısöküm yaparak ele alınan konunun ne şekilde inşa edildiğini araştırmaktır.

Yukarıdaki aşamaları bir örnekle daha kolay anlatmam gerekirse çizim becerisini ele alabiliriz.

“Konuşabilen herkes çizebilir.” Ralph Ammer

Çizmeyi yapısöküme uğrattığımızda bakmayı öğrenme, baktığını anlama, gölge görme, perspektif, kalem tutmak, basit şekilleri çizmek bizim için bu beceriyi edinirken ihtiyaç duyduğumuz alt becerilerdir. Eğer bu alt beceriler üzerine çalışmaya başlarsak becerinin tamamını daha iyi kavrarız.

Zihinsel bariyerleri kaldırıp artık pratik aşamasına geçeceğimiz zaman burada yaşayacağımız sorunları çözmeye çalışırız. Benim dil becerisinde takıldığım kısım burası olduğu için bir türlü speaking becerimi geliştirmek için pratik etme kısmına geçemiyordum. Bu da terapiste gitme nedenlerimden bir tanesiydi.

Bu bariyerleri de ortadan kaldırdıktan sonra pratik yapma kısmına geçip yeni bir beceri edinebiliriz.

Aslında burada anlatılmak istenen benim şu yüzden hoşuma gidiyor. Beceri edinme tek yönlü bir şey değildir ve bu 4 başlık altında toplayıp takıldığımız aşamayı anlayıp onun üzerine yoğunlaşmak süreci hızlandıracaktır.

Eğer ben zihinsel bariyerlerimin olduğunu daha önce farketseydim senelerce kurslara gitmekle ve kendimi İngilizce bilmiyor diye tanımlayarak zaman kaybetmezdim.

Daha çok değil, akıllı çalış!

Buradaki amacımız hızlıca beynimize yeni beceriler yüklemeye çalışmak değil, süreci gelişigüzel veya körü körüne yapmaktan kurtulmaktır.

Hızlı beceri edinmenin 10 İlkesi

Eğer beceri öğrenme sürecinizi senelere yaymak istemiyorsanız bu süreci sizin yönetmeniz gerekir.

Kitapta bununla ilgili on tane prensipten bahseder;

1.Hoş bir proje seçin

Karl Popper: “Bir insanın başına gelebilecek en iyi şey bir problem bulmak, o probleme aşık olmak ve daha sevimli başka bir problem çıkmadıkça o problemi çözmeye çalışarak yaşamaktır.”

2.Enerjinizi her seferinde tek bir beceriye odaklayın

Her şeyi bir kerede öğrenmeye çalıştığımızda aslında hiçbir şey öğrenemiyorum. Bunu fark ettiğimde ve insanların da bu sorunu yaşadığını gördüğümde çok şaşırmıştım.

Getting Things Done(İşleri Bitirmek-2002) kitabının yazarı David Allen, tek işe odaklanmanızı sağlamak için “bir gün\belki listesi” yapmanızı ve bu listeye bir gün belki keşfetmek isteyeceğiniz ancak doğru yere odaklanılacak kadar önemli olmayan şeyleri yazın diyor.

3.Hedef performans düzeyini tanımlayın

Hedef performans düzeyi yeterince iyinin sizin için ne anlama geldiğidir. Bu beceriyi edindiğiniz de yapacağınız şeyleri hayal ederek bir cümle ile tanımlayın.

Mükemmel olmak için değil maksimum hızda kapasite ve yeterlilik için bu beceri aşamalarını yaptığınızı unutmayın.

“ İyi ifade edilmiş bir sorun, yarı yarıya çözülmüş bir sorundur.” Elektirikli Otomobil Ateşleme Sisteminin Mucidi Charless Kettering

4.Beceriyi alt becerilere ayırın

Bir beceriyi yeniden tanımlamak sizi bunalmaktan da kurtarır. Bir becerinin alt becerilerine aynı anda bakmak zorunda değilsiniz. Sadece en önemli gördüklerinizle başlamanız yeterli olacaktır.

Joseph Kosuth- One and Three Chairs (1965) by Chair Furniture

5.Kritik araçlar edinin

Kritik araçları edinmek hızınızı arttırır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta araçların en iyisini seçmekle çok fazla zaman kaybetmemektir. Önemli işleri siz yapacağınız için çoğu zaman defter kalem yeterli olacaktır.

Ya da bir fotoğrafçının dediği gibi 500 dolarlık bir makine ile 5000 dolarlık bir makine arasında sandığın kadar yüksek bir fark yoktur. 500 dolarlık bir makine ile de çok iyi fotoğraflar çekebilirsin.

6.Pratik önündeki engelleri ortadan kaldırın

Pratik yapmaya başlamadan önce size engel oluşturabilecek şeyleri ortadan kaldırmak o beceriyi daha hızlı öğrenmenizi ve odaklanmanızı sağlar.

  • Belirli pratik öncesi efor: doğru aletleri almak, aletlerin tam olduğundan emin olmak gibi.
  • Aralıklı kaynak kullanılabilirliği: Ödünç alınmış ekipman kullanmak veya bir kaynağa güvenmek gibi sınırlı çalışma saatlerine sahiptir.
  • Çevresel dikkat dağıtıcı şeyler: Televizyon, çalan telefonlar ve gelen e-postalar gibi.
  • Duygusal bloklar: Korku, şüphe, kırılganlık, mükemmeliyetçilik ve utanç gibi.

7.Pratik için zaman ayırın

Zaman yönetimi konusunda gelişmek hem kendinize hem de işinize yatırım yapmak için oldukça önemli. Zamanımızı yaratmadan istediğimiz şeyleri yapmak için zaman bulamıyoruz.

Eğer vaktinizin nereye gittiğini merak ediyorsanız bir deftere birkaç gün boyunca günlük tutun. Aslında bol bol vaktiniz olduğunu siz de göreceksiniz.

Escapement (2009) — Raqs Media Collective by Dandelion Chandelier Yeni Delhi saatine göre çalışan saat, sayılar yerine sözcükleri gösterir. Duyguları ve duyumları uyandırmak için — ruh hali değişimlerini, duygusal ritimleri ve gece yarısı aydınlanmalarını önermek için müzeye seçildi.

8.Hızlı geri bildirim döngüleri oluşturun

En iyi geri bildirimler neredeyse anlık olarak verilenlerdir. Proglamada olduğu gibi yaptığınız şeyin karşılığını görmek çabuk öğrenmenin önemli bir kısmıdır.

Ancak geri bildirim sistemini kullanırken kendinizi bitişe göre kıyaslamaktan kaçınmanız gerekir.

Bu geri bildirimlerden sonra kendinize ara ara ödül vererek bağlılığınızı da arttırabilirsiniz. Örneğin çalışırken mola vermek zihniniz için güzel bir ödüldür.

9.Kısa aralıklarla saate göre pratik yapın

Zihnimiz, kalıpları fark etmeyi öğrenmek, olası eylem planlarını simüle etmek ve muhtemelen bundan sonra ne olacağını anlamak için inşa edilmiştir. Zamanı doğru şekilde tahmin etmek için inşa edilmediler. Bol bol zamanı olan homosapiensin şu an sürekli zaman yönetimini doğru yapmasını beklemek bir yanılgıdır.

Bir beceriyi öğrenirken ilk zamanlar çok uzun süreler zaman harcayabiliriz. Ancak burada kendimizi sınırlandırıp düzenli olarak o vakti vermeye çalışmalıyız.

Saatten kendimizi takip edip kısa aralıklarla bunu yapmak odağınızı arttırır ve edinmek istediğiniz beceriyi daha etkili öğrenmenize yardımcı olur.

Bunun için önerebileceğim birkaç uygulama var ancak sizinde bildiğiniz bu tarz uygulamalar varsa yorumlara yazabilirsiniz.

  • AnkiMobile FlashCards App (Bu da polygot olan bir adamın yöntemlerinde en çok kullandığı uygulamaymış. Ben de İngilizce öğrenirken kulllanmıştım.)
  • Write or Die 2 ( Bu uygulamayı ünlü bir yazarlık eğitimi veren kadının kursundan öğrenmiştim.Üçüncü verisyonuda çıkıyor ama şuan bir sorun varmış. Her yerde bulamazsınız hehe😅️)

10.Miktarı ve hızı vurgulayın(Kaliteye takılmayın)

Beceri kasıtlı, tutarlı uygulamanın ve erken aşamadaki ki miktar ve hızın sonucudur.

Burada önemli olan ilk zamanlar kaliteye takılmadan ancak kendinize kurduğunuz feedback sistemiyle de kendinizi sürekli beslemeniz gerekir.

Dipnot: Bir beceri öğrenirken her gün bir saat çalışarak toplamda yirmi saati tamamladığınızda yani bir aydan sonra bir hafta on günlük bir demlenme molası verin.

Eğer uzun süre aynı şeye kendinizi zorlarsanız zihniniz sıkılır. Ve yeni heyecanlar aramaya başlar. Ustalaşmak istediğiniz konuda aradaki molalar daha hızlı ilerlemenizi sağlar.

Acele etmeden demlenmeye ve molaya izin vererek beceri edinme yolculuğunuzu planlayın.

Herkesin beceri edinme yolculuğu farklı. Ancak benim kendimde de gözlemlediğim ve herkesin yaşadığı ortak patternler var. O yüzden siz yine bilgi edinin ama bazı farklı konularda sorun yaşayabileceğinizi ve bu aşamaların tamamına ihtiyaç duymadığınızı unutmayın.

“Birisi öyle dediği için Tanrı’ya veya yön göstericiye inanmak, aptallığın doruğudur. Bilgi toplamak için bize duyular verilmiş. Gözlerimizle görüyor, tenimizle hisssediyoruz. Zekamız anlamamız için tasarlanmış. Ama çözümü herkes kendisi bulmalı.” Sophy Burnham

Arkadaşlar son olarak bu yazı çok uzun olduğu için bir sonraki yazıda kendi beceri edinme yolculuğumu paylaşacağım. Başladığım kurs: Visual Thinking Organize and Present Powerful Ideas

Siz de kendi deneyiminizi yazıp paylaşmak isterseniz çok sevinirim.

Hem ne kadar biricik olduğumuzu hem de sıradanlığımızı kabul ettiğimiz günler dilerim❤️

Daha fazla yazıya ulaşmak için👇👇

--

--

Hatice Avcı
Türkçe Yayın

Meraklı, Okur, Yazar, Fotoğraf çeker www.dythaticeavci.com https://dythatice.substack.com / Her hafta perşembe günü buluşmak üzere.