Hıdırellez

Meltem Mengene
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMay 7, 2024

Hıdrellez, Türk toplumlarında bereket ve bolluğun simgesi olarak kutlanır.

Rivayete göre, bu özel gün Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu gündür. İnsanlar, bu günün getireceği umut ve şifa için doğaya çıkar, dilekler dilerler.

Efsanelere göre, bir köyde yaşlı bir kadın her Hıdırellez’de bir ağacın altına dilek bırakırmış. Yıllarca süren bu ritüel, köyün gençleri arasında merak konusu olmuş.
Bir Hıdrellez günü, köyün gençlerinden biri yaşlı kadının yanına gidip sırrını öğrenmek istemiş. Kadın gülümseyerek, “Her dileğin bir tohum olduğunu ve doğru zamanda ekildiğinde mutlaka filizleneceğini” söylemiş. Genç, bu sözlerden ilham alarak kendi dileğini bir tohumla birlikte toprağa ekmiş.

Ertesi yıl, genç adamın ektiği tohumdan güzel bir çiçek açmış.

Bu, ona ve köy halkına, umudun ve inancın her zaman yeşereceğinin bir işareti olmuş.

O günden sonra, her Hıdırellez’de köy halkı, dileklerini tohumlarla birlikte toprağa bırakır olmuş. Ve her yıl, bu tohumlar umutların çiçekleri olarak köyü süslermiş.

Hıdırellez’de dilek dileme geleneğinde, insanlar dileklerinin gerçekleşmesi için doğanın gücünden faydalanır; bu nedenle, genellikle bir gül ya da dilek ağacına dileklerini temsil eden renkli kurdeleler bağlar veya dileklerini yazdıkları kağıtları bağlarlar. Sabah olunca bu kağıtları akarsu ya da denize bırakarak, suyun akışıyla birlikte umutlarının da gerçekleşmesini dilerler.

Hıdrellez, sadece bir bahar bayramı değil, aynı zamanda toplumun bir araya gelerek doğanın ve yaşamın döngüsünü kutladığı bir zaman. Her yıl yeniden doğuşun ve umudun kutlandığı bir gündür.

Hıdırellez’de mutlu dilekler dileyin. Her şey gönlünüzce gerçekleşsin.

--

--

Meltem Mengene
Türkçe Yayın

Yazar/ /Tekstilci/ Anne / Uluslararası İlişkiler