İçerik Üretmenin Bir Büyüsü Vardır

Ferhat Yalcın
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMay 26, 2020

“Evet ruhum daralıyor, bazen hayatım çekilmez oluyor ama her şeye rağmen yazmak iyi geliyor bana.” Franz Kafka

İçerik üretmek benim için kendimi ifade etmenin en saf ve en pürüzsüz hali olmakla beraber kendimi özgür hissettiğim zamanların başında gelmekteydi. Buna rağmen içerik üretmek asla kolay olmamıştı. İçerik üretmek adanmışlık gerektirir. Başka insanlarla beraber düşünmeyi ve farklı dünyaları keşfetmeyi beraberinde getirir. Bu yüzden içerik üretmenin bir büyüsü olduğuna ve içerik üretmenin, yepyeni içeriklere doğru bir köprü görevi gördüğüne inanırım.

Hep buna inandım ama Covid-19 benim için içerik üretmek anlamında en verimsiz zamanın oldu diyebilirim. Zoom ile yapılan görüşmelerin insandan insana yapılan kalitede olmaması, insandan insana bilgi akışının azalması, nüansların ortadan kalkması ve gözlem yapabilmenin mümkün olmaması ile birlikte kelimelerin yan yana gelmesi oldukça zorlaştı. Eskiden kolaylıkla yazıya dökülen kelimeler artık yan yana gelmek istemiyor gibilerdi ve en önemlisi de bir bütünlük oluşturmadan sadece bir arada yer alıyorlardı.

Salgın ile öğrendiklerimin başında insanın kendi kendisine kaldığında üretici olmasının ne kadar zor olduğu geliyordu. Zaman içinde sürekli değişen ve farklılaşan insan bir anda herşeyin sıfırlanması ile birlikte aslında bilmediği bir dünya içinde kalıyordu. Aldığı kararları çok düşünmediğini, yaptıklarının bir çoğunu bilinçsiz ve oto pilot ile yaptığını farkediyordu. Kendi kendine kalınca düşünecek bilgilerin hemen hepsi geçmiş ile ilgiliydi. Yeni bir anı eklenmedikçe zihin sürekli geçmişe doğru gitme isteği ile birlikte insanı da geçmişe doğru sürüklemeye çalışıyor. Benim özellikle son iki ayda yaşadığım en büyük zorluk bu oldu diyebilirim ve bu içerik üretimimi oldukça etkiledi.

Artık içinde bulunduğumuz sürece daha iyi uyum sağlamak gerektiğini ve yeni dönemi son 2 aydan bağımsız yönetmek gerektiğini düşünüyorum. Yine evde kalırken, zihinsel ve bedensel olarak gereklilikleri de yerine getirmenin ve eskisi gibi olmasa bile yeni hayatı tekrar baştan kurmanın şart olduğuna inanıyorum. Eski günlere ne zaman döneriz bilmek mümkün değil ama bugün ancak bizim gayretlerimizle daha güzel, daha üretken ve daha verimli olabilir.

“Herkes kendi talihinin işçisidir.” Cervantes

Teşekkürler,
Ferhat Yalçın
Founder at Tomorrow

--

--

Ferhat Yalcın
Türkçe Yayın

Dijital Stratejist, Danışman, Girişimcilik Uzmanı, İçerik Üreticisi, Dijital Dönüşüm Profesyoneli. ferhatyalcin@tomorrow.com.tr