İçerik Geliştirme Araçları

Yesim Ceylan
Türkçe Yayın
Published in
4 min readApr 29, 2020

“Dijital platformları nasıl daha iyi kullanabiliriz? Ürettiğimiz içerikleri nasıl daha verimli hale getirebiliriz? Ya da ömür boyu öğrenen olarak hangi platform ve dijital kaynaklardan faydalanabiliriz?” sorularına açıklık getirmek adına “Güçlü Dijital Araçlar Serisi” adını verdiğimiz bir seri yazmaya başladık. Bu yazıda, bu serinin içerik oluşturma — geliştirme başlığına değineceğim.

İçerik oluşturmak, oluşturduğumuz içerikleri en iyi hale getirmek için bir çok uygulama ya da platformdan yararlanıyoruz. Bazen ise en iyisinin arayışına giriyoruz. Yaşadığımız son 2 aylık süreçte yalnızca ülkemizde değil, dünyada da üretilen veriler ve kaynaklarda olağanüstü bir artış var. Tabi ki üretilen tüm içerikler faydalı değil ancak biz nasıl daha iyi ve verimli içerik üretebiliriz bunun arayışındayız.

https://www.elucidat.com/

Elucidat (https://www.elucidat.com/) ile ekibiniz ya da öğrencileriniz için e-öğrenim içeriği oluşturabilirsiniz. Kullanıcılara farklı düzeylerde erişim ve izin vererek ekip çalışmalarınızda görev paylaşımı yapmanızda mümkün. İnsan merkezli düşünmeniz için, platform pratik ipuçları vererek sizi harekete geçiriyor. Öğrencileriniz ya da ekibinize özelleştirilmiş öğrenme içeriklerini sunmadan önce, onların stillerini belirlemek üzere onlara bir öğrenim deneyimi sunar. Bu deneyim, sosyal anketlere dayalı bir senaryo içerir, yeni teknikleri uygulamaya koyma fırsatı sunar ve deneyimlerini kişiselleştirir.

https://prezi.com/

Prezi (https://prezi.com/) ile sunumunuzu bir uygulamadan bağımsız olarak online hazırlayıp sunabiliyorsunuz. Sıkıcı bir sunumu, interaktif özellikler ekleyerek hareketlendirebileceğiniz yaratıcı bir site. Sizi de yaratıcı olmaya itiyor. Prezi video seçeneği ile sunumunuzu yaparken sunumunuzun yanında görünebilirsiniz. Prezi Design seçeneği ise, güçlü görsel hikayeler yaratmanıza yardımcı oluyor.

https://www.genial.ly/

Genial.ly (https://www.genial.ly/) her türlü etkileşimli içerik sağlayıcılarını tek bir platform üzerinde toplamaktadır. Fikirlerinizi gösterip onları unutulmaz hikayeler haline getirebilir ve iletişim deneyimleri oluşturabilirsiniz. Farklı kullanıcı tiplerine açık olan bu platformu biraz yakından incelersek:

  • Etkileşimli içerik hazırlamanızı sağlıyor. Kitlenizin aktif kalmasını sağlayarak, görüntüleyenlerin sizinle kalma süresini arttırabilirsiniz.
  • Daha çok dikkat çekebilirsiniz. Uzmanlar tarafından da etkileşimli içerikler, bir kitlenin dikkatini çekmenin en iyi yoludur.
  • Daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Etkileşimli ögeler, statik içeriklerden daha uzun süre akılda kalır.
  • Ve tabi ki oyunlaştırma. Oyunlaştırma, öğrenme motivasyonunu arttırır. Problem çözme çalışmalarına katkıda bulunur.
https://www.thinglink.com/

ThingLink (https://www.thinglink.com/) görselleri, müzikleri, yer bildirimlerini çeşitli linkler ekleyip oldukça kullanışlı hale getirebildiğimiz bir platform. İçeriklere link ekleyebilir ve bu linklere açıklama yazabilirsiniz. Böylece okuyucu linke tıklamadan, içerik hakkında bilgi sahibi olabilir. Kolayca görsel öğrenme materyalleri ve sanal turlar oluşturabilir, öğrencileri metin, ses, fotoğraf ve video kullanarak projeler ve ödevler üzerinde çalışmaya teşvik edebilirsiniz.

https://explaineverything.com/

Explain Everything (https://explaineverything.com/) etkileşimli bir içerik üretmenizi sağlayan sınırsız bir beyaz tahta simülasyonu hayal edin. Üstelik uzaktan, meslektaşlarınızla aynı proje üzerinde çalışabiliyorsunuz. Yaratıcılığı harekete geçiren bir sketchboard’ı var. Ders videoları çekebilir, interaktif sunumlar hazırlayabilir ya da kendi hikayelerinizi çizerek hareketlendirebilirsiniz.

https://edpuzzle.com/

Edpuzzle (https://edpuzzle.com/) ile herhangi bir videoyu dersinize dönüştürebilirsiniz. Tek bir tıklama ile, biçimlendirici değerlendirme de dahil olmak üzere diğer öğretmenler tarafından oluşturulan video derslerini bulabilirsiniz! Başka bir tıklama ve kendi sorularınızı veya sesinizi gömerek bu videoyu uyarlayabilirsiniz. Ardından, öğrencilerin hangi videoyu ne kadar izlediğini, kimin dersi anladığını, kimin iyi bir iş yaptığını görebilirsiniz. Öğrenciler, videoları istedikleri kadar kendi hızlarında izleyebilirler.

İçerik oluşturma ve geliştirme platformlarından bir kaçına bu yazıda değindik. Siz de kullanışlı olduğunu düşündüğünüz, önerdiğiniz içerikleri mail (ysmcylnn@gmail.com) aracılığıyla ya da yorum yaparak ulaştırabilirsiniz.

Diğer yazılarıma ulaşmak isterseniz:

--

--