İş Dünyasının Yazılımcılardan Öğrenebileceği 4 Alışkanlık

Selçuk Can Güven
Türkçe Yayın
Published in
4 min readApr 7, 2019

Meslek hayatım boyunca çeşitli yazılım ekipleriyle tanışma ve çalışma fırsatı buldum. Göreceli olarak genç bir bilim dalı kabul edebileceğimiz bilgisayar bilimleri, modern metotlara çok daha hızlı adaptasyon sağladığı için çok daha hızlı gelişiyor.

İş dünyasındaki satış, pazarlama, insan kaynakları, müşteri ilişkileri gibi pek çok departmanın hantal yapılarından kurtulabilmeleri için yazılım dünyasından ve bilgisayar bilimlerinden öğrenebilecekleri olduğuna inanıyorum. Bu yüzden kendi öğrendiklerimi aşağıda derlemek istedim:

1. Proje yönetimi ve Organizasyon (Sprint, Agile, Scrum)

Yazılımcılar Ne Yapıyor?

Yazılımcılar proje yönetimi için esnek ve çevik metodolojileri benimsiyor.

Başta aşırı çerçeveli görünse de bu metodolojilerin hayatlarını kolaylaştırdıklarını biliyorlar. Scrum, Kanban, FDD gibi farklı metotlardan birini -söz konusu projeye hangisi en iyi şekilde uyuyorsa- seçip, kontrollü ilerliyorlar. Sınırlı kaynaklarla maksimum çıktıyı sağlamak için tüm takım birlikte ve senkronize hareket ediyor.

İş Dünyası Ne Yapıyor

Bir işi, küçük ve tekrar eden süreçlerin bir araya gelerek oluşturduğunu göz ardı ediyoruz. Kayıtları fiziksel dosyalarda ya da excellerde tutuyor, bunları analiz etmiyoruz. (Lojistik sebeplerle -bilgiler kağıtta- ya da doğru araçlara erişim olmadığı için -BI araçları- analiz yok.) İşlere sistematik yaklaşmak yerine yap-bitir mantığıyla yaklaşıyoruz. Para girişi oluyor ama büyüme gerçekleşmiyor.

İş Dünyası Ne Yapmalı?

Özellikle oturup, “hangi süreci, hangi metotla sistematize edebilirim, sınırlı kaynaklarımı en iyi şekilde nasıl kullanabilirim”e kafa yormalı. Böylece masrafları kısıp, verimliliği arttırmanın yolu açılır. Örneğin:

· Depo ve envanter süreçlerinde Trello ile Kanban.

Sipariş Geldi -> Sipariş Paketlendi -> Fatura ve İrsaliye Kesildi

Sipariş Kargolandı -> Alıcıya Ulaştı -> Tahsilat Yapıldı

Bu senaryoda sizi yavaşlatan dar boğazların nerede olduğunu görüp kaynaklarınızı oraya yönlendirebilirsiniz. Örneğin siz gelen siparişi çok hızlı işleseniz bile kargo aşamasında yığılma varsa alternatif çözümler üretebilirsiniz. Ya da tüm süreçleri hızlıca aşıp tahsilatta sıkıntı çekiyorsanız muhasebe personelinizi buraya yönlendirebilirsiniz.

2. Komünite Oluşturma ve Paylaşım Kültürü (Github, Stack Overflow, Forumlar)

Yazılımcılar Ne Yapıyor?

Yazılımcılar komünite olarak birbirlerini destekliyor. Kendi içlerinde yaşadıkları mesleki rekabet sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Birbirlerinde bilgi saklayarak değil, bilgiyi paylaşarak yükseliyorlar. Zamanlarının çok büyük bir bölümünü Stack Overflow, Github gibi, tamamen komünite desteği ile ayakta duran sitelerde geçirip, hem karşılaştıkları sorunları çözüyorlar, hem de çözdükleri sorunları dokümente edip topluluğa katkıda bulunuyorlar.

İş Dünyası Ne Yapıyor?

İş Dünyasında ister şirket içi olsun, ister sektör içi, paylaşım kültüründen bahsetmek çok güç. Bir araya gelip beraber hareket etme kabiliyeti (veya alçak gönüllülük) olmadığı için rekabet hep tatsız ve zarar verici düzeyde. Yöneticilerin, pozisyonlarını tehlikeye sokmamak için altlarıyla bilgi paylaşmaması çok sık görülen bir durum.

İş Dünyası Ne Yapabilir?

Sektörlerin ileri gelenleri istişare etkinlikleri düzenleyerek hareket başlatmalı. Sosyal sorumluluk projesi gibi, paylaşım kültürünün tüm sektörü kalkındıracağı mesajı en altlara kadar ulaştırılmalı. Şirket içi paylaşım kültürünü ve komünite etkisini yaratmak için süreçleri şeffaflaştırıp çalışanların insani yönüne hitap eden bağ kurma etkinlikleriyle bu bilinç geliştirilebilir.

3. Sürekli Mesleki Gelişim

Yazılımcılar Ne Yapıyor?

Yazılımcıların devamlı sorun bulup çözdüğünü, tutorial vb. eğitim videoları izlediğini, bazen yeni alanlarda yetkinlik kazanmak, bazen de kendi alanında uzmanlığını derinleştirmek için aralıksız olarak mesleki gelişim aktiviteleri yaptıklarını görüyoruz.

İş Dünyası Ne Yapıyor?

İş hayatında mesleki gelişim denilince herkesin aklına mesai saatleri sonrası veya hafta sonu yapılan sıkıcı eğitimler geliyor. Çalışanlar, mesleki gelişimlerinin sorumluluğunu kendileri üstlenmek yerine, insan kaynakları birimine yüklüyorlar. Bunun sonucunda ezberden satın alınan sıkıcı eğitimler görüyoruz.

İş Dünyası Ne Yapabilir?

İş dünyası sosyal medyayı yakından takip ederek, bu alandaki en son gelişmeleri izleyerek, Udemy, Coursera, EdX gibi sitelerden eğitim alarak mesleki gelişimini sürdürebilir. Mesleki gelişimin bir çalışanın kendine yapabileceği en iyi yatırım olacağını unutmadan bu konuya belli bir bütçe ayırmak bile makuldur. Bu konuda Mesleğinizde Daha iyi olmanın 5 Yolu makalemi öneriyorum.

4. Detaylı Dokümantasyon (Confluence, Jira)

Yazılımcılar Ne Yapıyor?

Yazılımcılar tüm geliştirme süreçlerini detaylı şekilde dokümente ediyor. Bu dokümantasyonu herkesle paylaşarak benzer süreçlerden geçen meslektaşlarına yardımcı oluyorlar. Bir projeye neresinden dahil olursanız olun dokümantasyon ile hızlıca çalışabilir duruma geçebiliyorsunuz. Bir diğer yandan şirketin bilgi bankası oluşuyor.

İş Dünyası Ne Yapıyor?

İş dünyasında süreçlerin veya işlemlerin dokümente edildiğine pek nadir rastlarsınız. Bu yüzden insan kaynaklarının uzun oryantasyon süreçlerine, satış ekiplerinin alışma süresine ihtiyaçları vardır. Ayrıca kişiye bağımlı süreçler iş dünyasında koz ve iş güvencesi olarak kullanılır. “Ben gidersem işler durur.” mantığı her ne kadar ciddi bir yanılgı olsa da, dokümente edilmemiş süreçleri kesintiye uğratabilir.

İş Dünyası Ne Öğrenebilir?

Süreçleri dokümente ederek kişilerden bağımsız işleyen düşük riskli sistemler yaratılabilir. Dokumantasyon paylaşımı ile şirket bilgi birikiminin belirli kişiler özelinde kalmasından ziyade çalışanların tamamına yayılması hedeflenir. Bu doğru yöneticilerin elinde verimi kat kat arttırabilir.

Bu yazı size faydalı olduysa lütfen paylaşarak ve alkış butonuna basarak daha fazla kişiye erişmesine yardımcı olun, paylaşım kültürünün bir parçası olun! :)

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--