İş Dünyasının Yeni Normali Uzaktan Çalışma ile İşimden Olur muyum?

Sami Abdullah Bakırcı
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMay 29, 2020
Marcus Aurelius on Pexels

Uzaktan çalışma iyi hoş da, acaba benim evden yaptığım işi, dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanlar, çok daha ucuza yapıp işimi elimden alabilir mi?

Bu soru özellikle ABD/Avrupa gibi işçi ücretlerinin yüksek olduğu ülkelerde ciddi bir endişe yaratıyor. Tabii ki devletlerin geçmişte ülke içi istihdamı sağlama adına aldıkları bir dizi önlem mevcut. Ama değişim rüzgarı esmeye başlarsa, karşısında ne kadar durulabilir?

Özellikle IT endüstrisinin yıllardır remote iş modelleriyle, Uzak Asya ve Hindistan’ da çok ucuza yazılımcılar çalıştırdıklarını biliyoruz. Yaşadığımız pandemi süreciyle, uzaktan çalışma hemen hemen tüm sektörlerde deneyimlenmiş oldu.

Acil durumların doğası gereği, dönüşüm süreçlerini hızlandırıcı etkileri vardır.

Toplumların normalde kabullenmeyeceği bazı yenilikler bir anda sistemin içine yerleşerek, kalıcı hale gelebilir.

Acaba küreselleşmenin imalat endüstrisine vurduğu etkilerin benzerini, uzaktan çalışma modelleriyle çeşitli hizmet sektörlerinde de görebilir miyiz? (Eskiden ‘Japon Malı’ , ‘Amerikan Malı’, ‘Üstün Alman Teknolojisi’ gibi nitelemelerin bir anlamı varken, bugün küreselleşme ile birlikte bu gibi özellikler dünyada ehemmiyet verilmeyen detaylar olarak kaldı.)

Uzaktan çalışma, çalışanlar ve kurumlar ve hatta yasa koyucu olarak devletler için ne gibi değişiklikler getirecek?

ABD’ de yapılan anketlerde %40 civarında çalışan, normalleşme sonrası ofislerine dönme arzusunda.. Bu grubun ne kadarlık bir kısmı işini kaybetme korkusu yaşayanlardan müteşekkildir, incelemek gerekir.

Uzaktan çalışma modellerinin çalışma verimliliğini arttırıcı etkisini pek çok sektörde örneklerle görmek mümkün.

Görülen etkilere bakılacak olursa, uzaktan çalışma modelleri sadece iş dünyası için değil dünyamızın geleceği için bile umut vadediyor. Örnek olarak insanların iş sebebiyle şehirlerde büyük nüfus yığılmaları oluşturmasını engelleyeceği yönünde yorumlar var ki ben bu yorumlara katılıyorum. Ülkemizde de salgın dönemi, kırsal bölgelere göç eden kitleler haberlere konu olmuştu.

Uzaktan çalışmanın kısa vadedeki olumsuz etkilerinin, olumlu etkileri yanında ufak detaylar olarak kaldığını görüyoruz. Fakat ben yakın gelecekte kurumların entelektüel sermayelerinin nasıl beslenilerek geliştirileceği konusunu merak ediyorum.

Entelektüel sermayenin beslenmesi, işletme körlüklerinin engellenmesiyle ilişkili bir durum. İşletme körlüğü ise, insan yatırımı, yüksek ekip motivasyonu ile engellenebilir. Özellikle başka ülkelerden, başka coğrafya ve pazarlardan remote olarak ekiplerde çalıştırılan işçilerin ekip ruhunu yakalamaları, motivasyona dahil olmaları nasıl sağlanacak, hep birlikte yakın zamanda görecek, okuyacak ve dinleyeceğiz.

--

--

Sami Abdullah Bakırcı
Türkçe Yayın

an avid and curious learner, cultivator. Professional something / Pexels / Softtech