İş Hayatında Politik Beceri

Ahmed Barış
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJan 17, 2024

Günümüzde değişen iş hayatı koşullarında çalışanların becerilerini ve uzmanlıklarını ortaya koyarak kurum içerisinde farklılık oluşturmak için birtakım çabaları bulunmaktadır. Ortaya koydukları bu çabalar sayesinde kurum çalışanlarının performans gelişimi, kariyer planlaması, terfi ve ödül gibi kararların lehine ya da aleyhine alınmasına sebep olmaktadır. Çalışanların iş hayatında tecrübeli/tecrübesiz olmaları, sosyal zekalarının yüksek/alçak olması, iş arkadaşlarıyla iletişimlerinin güçlü/güçsüz olması, sosyal ortamlarda samimi/samimiyetsiz görünmeleri gibi etkenler kurumda çalışan kişilerin ileriye dönük iş hayatlarını etkilemektedir. Bazı kurum çalışanları bu gibi etkenleri oluştururken politik becerilere başvururlar. Bu becerilerini geliştirerek kurumda daha etkin rol oynamayı hedeflerler.

Politik beceri, çalışanın kurum içerisinde ulaşmak istediği hedefe varabilmek için kurum kültürünü ve kurum çalışanlarının tutumlarını, davranışlarını kullanarak onları etkileyip kendi hedeflerine varabilme arzusudur. Politik becerilerini etkin kullanabilen çalışan diğer çalışma arkadaşlarını motive ederek onların sosyo-duygusal ihtiyaçlarını ve takım performanslarını arttırmaya çalışırlar . Bunu yaparken samimi görünerek diğer çalışanlar tarafından ilham kaynağı olurlar. Sosyal zekaya sahip çalışan karşısındakini dikkatlice dinleyerek onu anlamaya çalışır, edindiği bilgiler sayesinde değişen durumlara karşı daima hazırlıklı olurlar ve kendi hedefleri için diğer çalışanları harekete geçirirler.

Kurum içerisinde güçlü iletişim ağına sahip çalışan, sosyal sermayeleri sayesinde kurumdaki hedeflerine ulaşması daha kolay olur. Kurum içindeki çalışanlar arasında saygın olarak görünen çalışan, iletişim ağındaki insanlara önemli fikirlerini sunarak onlarla koalisyon oluşturmaya çalışır ve müzakereci yönleriyle diğer çalışanların davranışlarını dengelerler. Bulundukları her ortam içerisinde esnek davranış sağlaması da aynı zamanda diğer çalışanlar tarafından yenilikçi, üretken ve sempatik görünmektedir. Etkili ve verimli karar almasıyla bilinen bu çalışan zor koşullarda etkin rol oynayarak lider olduğunu belli eder. Fakat aldığı etkin kararların çoğu kendi çıkarları doğrultusundadır.

Politik beceriye sahip çalışanlar kurumların hedeflerinden ziyade kendi hedefleri için kurumun bulunduğu konumu iyi kullanabilen kişilerdir. Ayrıca politik becerileri yüksek çalışanlar bulundukları durumlar için her zaman hazırlıklı olduklarından ortaya çıkan olumlu/olumsuz her durum için hemen bir taktik geliştirerek farkındalık oluşturmaya çalışırlar. Bazı durumlarda ortaya koydukları beceriler her ne kadar kurumun yararına gibi görünüyor olsa da uzun vadede kendisi için yaptığı ortaya çıkmaktadır.

Buradan her politik beceriye sahip çalışan kendi çıkarlarını gözetiyor o zaman politik beceri kötü dediğinizi duyar gibiyim. Aslında çalıştıkları kurumlarda kendilerini güvende, değerli ve yetkin olduğunu hisseden çalışan, politik becerilerini kullanırken hem kurumu hem de diğer çalışma arkadaşlarını da yükseltmeyi hedeflemektedir.

Peki, sizce çalıştığınız kurumda politik becerileri yüksek çalışanların tutum ve davranışları doğrudan kendi hedefleri için mi yoksa kurum ile birlikte hedeflere ulaşma çabası için mi kullanılmaktadır?

--

--

Ahmed Barış
Türkçe Yayın
0 Followers
Writer for

Human Resources | Career Management | Performance Management | 🧭 LinkedIn: ahmedbaris