İş&Yaşam Dengesine Çok Fazla Takılı Kalmayın

Umut Tosunlar
Türkçe Yayın
Published in
5 min readJul 27, 2021

Bu günlerde iş-yaşam dengesiyle ilgili farklı paylaşımlar görüyorum. Bunun temel olarak tükenmişliği önlemenize yardımcı olduğu için geçerli birçok nedeni var. İyi bir denge de, sonuç olarak, daha sağlıklı, daha mutlu ve daha üretken olacaksınız. İşte, iş-yaşam dengesine takıntılı olmayı nasıl durduracağımız konusunda tartışabileceğimiz maddeler:

Öncelikle, iş-yaşam dengesine takıntılı olmanın, yarardan çok zarar veren bir durum olduğunu kabul etmemiz gerek.

9'dan 5'e kadar çalışmak, yaşamak için ne güzel bir yol.

Bir organizasyon psikoloğu ve yazar Dr. Woodward Ph.D, “Gerçek şu ki, artık iş ve yaşam arasına kolayca bir çizgi çekebileceğiniz dokuzdan beşe bir dünyada yaşamıyoruz” diyor. “İş-yaşam dengesi, ofiste çok geç kalmak veya eve iş getirmekle ilgiliydi. Bugünlerde bu durum çok daha karmaşık.”

Nedeni belli. Teknoloji. Dizüstü bilgisayarlarımıza ve akıllı telefonlarımıza yapıştırılmış durumdayız. Ve bu, açıkçası iş ve ev yaşamlarınızı ayırmayı daha da zorlaştırıyor.

Örneğin, ailenizle vakit geçirdiğiniz bir Cuma gecesi evde olduğunuzu varsayalım. Online pizza siparişi vermeye karar verdiniz. Siparişi vermek için telefonunuzu elinize aldınız ve işle ilgili bir e-posta olduğunu fark ettiniz. Tabii ki, mesajı kontrol edeceksiniz. Etmediysen, onu açana kadar sadece aklına ne ile ilgili olduğu gelecektir.

Ayrıca, nöbette olmanız bekleniyor. Bu 24/7/365 anlamına gelmez. Ancak, işte son bir örnek. Uzun bir hafta sonunda ailemle tatile gittim. Ofis yine de Cuma ve Pazartesi günleri açıktı. Hala eğlenmek için zamanın olmasına rağmen, birkaç iş görüşmesi yapmak zorunda kalanları da görebiliyorum.

Siyah beyaz bir durum yok. Hepsi hayatın bir parçası.

Mükemmel bir dünyada tutarlı çalışma saatleri oluşturabilirsiniz. İster geleneksel 9–5, ister programınıza veya tercihlerinize daha uygun bir şey olsun, aynı çalışma saatlerini sürdürebilirsiniz.

Ne yazık ki, bu her zaman mümkün değildir. Bazen yeni bir ürün piyasaya sürdüğünüz veya yeni bir yere taşındığınız için aşırı uzun Elon Musk tipi bir hafta geçirmeniz gerekir. Diğer zamanlarda, bir doktor randevunuz olduğu veya hasta bir aile üyesine katıldığınız için işten erken ayrılmanız da gerekebilir.

Bu her zaman iş-yaşam dengesi ile uyuşmaz, değil mi?

Bazen iş-yaşam dengesini mümkün kılmak oldukça zordur. Şimdi, bu kronik bir durum olmamalı. Ancak, önceliklerinizin ne olduğuna bağlı olarak işte daha fazla zaman harcamanız gerekebileceğini anlamalısınız. Yine de, odaklanmanız gereken yerin kişisel yaşamınız olduğu durumlar da olacaktır.

İş-yaşam dengesi, büyük düşünmenize izin vermez.

Tracy Brower, “Denge sınırlayıcı bir kavramdır ve çıtayı çok düşürürsek kendimizden, liderlerimizden ve şirketlerimizden yeterince talepkâr olamayız” diye belirtiyor. “Şu anda çok fazla şirket hala benzer zihniyette faaliyet gösteriyor.”

“Hepsine sahip olabilirsiniz, sadece hepsine aynı anda sahip olamazsınız” düşüncesini her zaman sevmişimdir, diye ekliyor Brower. “Hayatta kendinize daha az zaman ayıracağınız, okula, ailenize veya işinize daha çok ayıracağınız mevsimler vardır.” Ancak, büyük düşünerek ve “işin ve hayatın sunduğu her şeyle ilgili olumlu bir deneyim yaşayabileceğinizi” umarak, bunu gerçekleştirme olasılığınız daha yüksek olacaktır.

Brower, “Kendimizle nasıl konuştuğumuz önemlidir ve sorunlar hakkında nasıl konuştuğumuz fark yaratır” diyor. “Bu dilsel bir determinizmdir. “İş-yaşam dengesini” gömelim ve biraz daha az dengeleme ve çok daha fazla yaşam için iş-yaşamın yerine getirilmesi hakkında daha büyük ve daha iyi düşünelim.”

İş-yaşam dengesini sağlamak için kendinize baskı yapmayı bırakın.

Dürüst olmak gerekirse, basıncı azaltmak ve yeniden şarj etmek için işten uzak zamanlara ihtiyacımız var. Hayatta çalışmaktan daha fazlası var. Aynı zamanda, iş-yaşam dengesi üzerinde stres yapmak yarar sağlamıyor.

Asla yakalayamayacağınız bir şeyin peşinden koşmanın aksine, işte üretken olmanın bazı gerçekçi yolları:

Kendi kurallarını yap.

İş-yaşam dengesine aşinaysanız, sınırlarınız olduğu size söylendi. Örneğin, işteyken kişisel aramaları yanıtlamayın. Evdeyken iş mesajlarına cevap vermeyin gibi.

Bazen bu işe yarar. Ancak, bu ek strese neden olabilir. Diyelim ki çocuklarınız var. Acil bir durum olursa gerçekten okullarından gelen o çağrıya cevap vermeyecek misin? Onlar uyurken, burada gerçekten metinleri veya e-postaları izlemeyecek misiniz?

Sınırları belirlemek bir başlangıçtır. Ancak katı olmaları gerekmez. 30 dakika boyunca bir toplantıdaysanız, hiçbir kişisel arama kabul edilmemelidir. Çocuklarınızla oyun oynarken, işle ilgili her şey işiniz bitene kadar bekleyebilir.

Mesele şu ki, kendiniz ve hayatınız için en iyi olan kuralları yapın.

Denge için değil uyum için çabalayın.

Yazar ve yönetmen Stewart Friedman şöyle diyor; “Denge, yanlış yönlendirilmiş bir metafordur, çünkü hayatımızın bir bölümünde başarı umudunu başka bir bölümde elde etmek için ondan ya da diğerinden vazgeçmemiz gerektiği fikrini bize aktarır.”

“Bu şekilde düşündüğümüzde, muhtemelen gereğinden fazla fedakarlık yapıyoruz” diye açıklıyor. Bunun yerine, “bir caz dörtlüsündeki enstürmanların iyi müzik yapmaya çalışması gibi, hayatın farklı bölümleri arasında uyum olasılığının peşinden gitmeliyiz, o zaman refah ve yüksek performans olanakları çok daha büyük olur.”

Freidman’ın araştırmasına göre, “Dört yönlü kazançlar” dediği şeyi bilinçli ve kasıtlı olarak hedeflemek — işte, evde, toplumda ve özel benlik (zihin, beden ve ruh) için geliştirilmiş performans — daha akıllı olmaya yol açar. Zaman kullanımı, en önemli insanlarla daha güçlü ilişkiler, daha az dikkat dağınıklığı ve daha fazla odaklanmış çaba, daha iyi sonuçlar getirir.” Aslında, “hepsini bir anda dengede tutmak” imkansızdır.

Önceliklerinizi planlayın.

Hayattaki önceliklerinizin neler olduğunu size söyleyecek durumda değilim. Ancak, sizi hedeflerinize yaklaştıran ve sizi kendinizin en iyi versiyonu yapan şeyler olmalıdır. Tipik olarak, bu sizin zihniniz, bedeniniz, ruhunuz, ilişkileriniz, amacınız, sürekli öğrenmeniz, mutluluğunuz ve güvenliğiniz olacaktır.

Bunlar zaman içinde değişebilir. Ancak, anahtar şu anda neyin en önemli olduğunu belirlemektir. Bunu caydırdıktan sonra, onları takip etmeye kararlı olmanız için takviminize ekleyin.

Peki ya öncelikli olmayan şeyler? Ya onları bir başkasına devredin ya da dışarıdan temin edin ya da hayatınız için kaldırın. Bunu yaptığınızda, programınızdaki zamanı boşa harcayacak ve hayatta istediğiniz her şeyi başaracaksınız.

Her hafta iş hayatı, üretkenlik ve başarı üzerine yazdığım yazılarımın düzenli olarak mail adresinize gelmesi için bir “e-bülten” oluşturdum. Bundan sonra yayına alacağım her yazı ve bildirinin mail yoluyla size ulaşması için aşağıdaki linke mail adresinizi bırakmanız, böylelikle bültenime ücretsiz üye olmanız yeterli olacaktır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Bana Sosyal Medya Hesaplarımdan Ulaşmak İsterseniz; 👇

►Instagram: umuttosunlar

►Twitter: umuttosunlar

LinkedIn: umuttosunlar

--

--

Umut Tosunlar
Türkçe Yayın

Financial & Life Empowerment / Real Estate Sales Professional / Investor