Inbound Pazarlama Nedir?

Sercan Yılmaz
Türkçe Yayın

--

Inbound Pazarlama (Inbound Marketing), en basit haliyle zaman, emek ve sabır gerektiren, uzun vadeli bir yatırım olarak kabul edebileceğimiz pazarlama türüdür. Aynı zamanda dijital pazarlama operasyonlarının %50’sidir diyebiliriz. “Gelen Pazarlama” olarak tercüme edebileceğimiz bu çalışmalar bütünü, Outbound Pazarlama, yani “Giden Pazarlama” çalışmalarının tam tersidir desek yanlış olmaz.

Teknik olarak incelersek inbound pazarlama, bir ürünü, hizmeti ya da markayı potansiyel müşterilere ulaştırmak yerine, tam tersine belli kanallardan potansiyel müşterileri kendi içerisine çekmek için tasarlanan pazarlama prensibidir.

Inbound Pazarlama Hangi Çalışmaları İçerir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, inbound pazarlama çalışmaları reklam bütçesinin kullanılmasından ziyade, zaman ve emek isteyen, uzun vadede etkisi artacak olan çalışmalardır. Temel olarak sosyal medya pazarlama iletişimi, içerik pazarlaması, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) süreçlerinin koordineli biçimde bir arada kullanılmasıdır. Sahip olunan ve edinilmiş medya ve mecraların etkileşim ve dönüşüm odaklı kurgulanması esasına dayanır.

  • Sosyal medya pazarlama iletişimi, bir marka, ürün ya da hizmet etrafında bir topluluk oluşturmayı ve bu topluluğu geliştirmeyi, büyütmeyi hedefleyen iletişim çalışmalarıdır.
  • İçerik pazarlaması, belli özelliklere göre segmente edilmiş hedef kitlelerin ilgisini çekmek amacıyla üretilen ve servis edilen içerikler üretmek ve/veya ürettirmektir.
  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), potansiyel müşterilerin bir markayı, ürünü ya da hizmeti arama motorları aracılığı ile organik yollardan keşfetmesini sağlayan süreçtir.

Inbound Pazarlama Ve Outbound Pazarlama Arasındaki Temel Farklar

Aslında aradaki farkı, isimlerine bakarak da anlamak mümkün. Gelen pazarlama kısaca, kullanıcıların dikkatini çekerek bizi keşfetmesini sağladığımız, giden pazarlama iste bütçe harcayarak markayı, ürünü ya da hizmeti iterek potansiyel kullanıcılara ulaştırdığımız çalışmalar bütünü.

  • Inbound pazarlamada daha çok zaman, emek ve sabır gerekirken, outbound pazarlamada bütçe harcanır.
  • Inbound pazarlama uzun vadeli bir yatırım aracı iken, outbound pazarlama nazaran anlık sonuçlar alınan çalışmalardır.
  • Inbound pazarlama, potansiyel müşterilerin biriktirildiği, topluluk haline getirildiği bir süreçken, outbound pazarlamada para harcayarak belli bir yerdeki topluluğa ulaştığımız süreçtir.

Inbound Pazarlamada Sosyal Medya İletişimi İçin Önemli Not:

Sosyal medya çalışmaları, inbound pazarlama sürecine dahil bir çalışma olması ve zamana yayılması gerektiği için, sosyal medya kanalları doğrudan satış değil, birer iletişim kanalıdır. Bu nedenle, tüm satış stratejisini sadece sosyal medya üzerine kurgulamak, e-ticaret siteleri için hatalı bir hareket olacaktır.

Genel olarak inbound pazarlamayı iki alt başlık altında inceleyebiliriz:

  • Sahip olunan medya, markanın kontrolünde bulunan web site, blog, sosyal medya kanalları, YouTube kanalı, varış sayfası (landing page) gibi mecralardır. Hangi tür içeriği, nasıl, ne zaman servis edileceğinin kontrolü tamamen marka tarafındadır.
  • Kazanılmış medya, disiplinli bir çalışma süreci sonrasında markanın gazete, radyo, dijital içerik mecraları gibi noktalarda elde ettiği medyadır. Burada içeriğin kontrolü markanın elinde olmasa da, inbound pazarlamanın lehine bir bonus olarak kabul edilmelidir. Ayrıca, kaliteli sitelerden edinilmiş linklerin SEO sürecine de olumlu etkisi olacaktır.

Inbound Pazarlamanın Avantajları Nedir?

Bütçe Optimizasyonu

Zaman ve emek isteyen bu çalışmaların en büyük avantajı, uzun vadede kalıcı etkilerinin olmasıdır ve nazaran reklam çalışmalarından çok daha az masraflıdır genellikle.

Bir diğer avantajı, inbound pazarlama stratejinizi doğru kurguladıysanız, reklam aracılığı ile elde edilen ama dönüşüm sağlama ihtimali düşük olan potansiyel müşteriler yerine çok daha isabetli kullanıcılara ulaşabilirsiniz.

Güven İnşası

Üretilen içerikler sayesinde, sizi yeni keşfeden kullanıcılara doğru ve faydalı bilgiler sunduğunuzda, ya da bir sorunlarına çözüm olduğunuzda, bu ziyaretçilerin gözündeki öneminiz ve otoriteniz artacaktır. Böylece sizi güvenilir olarak kabul edecekler, hatta kendi çevrelerine tavsiye etmeye başlayacaklardır. İşte size ağızdan ağıza pazarlama (Word of Mouth). Bazen her şey satıştan ibaret değildir; dolaylı yoldan satışı ve markaya olan güveni destekleyecek çalışmaları göz ardı etmemeliyiz.

--

--

Sercan Yılmaz
Türkçe Yayın

Dijital Pazarlama Uzmanı | Growth Marketer | Eğitmen