“A closeup shot of chess board game pieces at a restaurant in Rotterdam” by Maarten van den Heuvel on Unsplash

İnsan Zekası ile Yapay Zeka Arasındaki Farklar

İnsan zekası ve insanlar tarafından yaratılan yapay zekalar temelde birbirinden çok farklı kavramlarmış gibi gözükseler de aslında oldukça benzerler.

Cerebro
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 4, 2018

--

Bu aralar belki de en sık duyduğumuz kavramlardan biri yapay zeka. Kimse tam olarak ne olup bittiğini anlayamasa da hayatımıza getireceği yenilikler hakkında herkesin az çok bir fikri var. Kimilerine göre akla hayale gelemeyecek şekillerde hayatımızı kolaylaştıracak olan yapay zeka kimilerine göreyse de işlerimizi elimizden almak için ortaya atılmış bir projeden başka bir şey değil. Birileri bu konuda ortalığı kızıştıradursun, gelin biz yapay zeka nasıl yenilikler getirecek onları tartışalım.

Zeka Nedir ve Nasıl Tanımlanır?

Türk Dil Kurumu’na göre zeka, insanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamına verilen bir isim. Tanımdan da anlaşılacağı üzere TDK zeka kavramını sadece insanlara ait bir özellikmiş gibi anlatıyor. Oysa ki zeka sadece insanlarda bulunan bir şey değil. Hayvanların da zeka sahibi olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla zeka kavramına herhangi bir türün tekelindeymiş gibi yaklaşmamakta fayda var.

Zeka, çok kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse bir işi gerçekleştirebilme becerisi olarak ifade edilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise zekanın yapılması beklenen iş ile olan ilişkisi aslında. Yapay zeka kavramı da işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Belirli bir işi yapabilme becerisi, bu işi gerçekleştiren varlık bir insan olmadığında, yapay zeka olarak adlandırılmaya başlanıyor.

Dünya Üstünde Sayısız Miktarda Zeka Sahibi Varlık Var

Amerikalı yazar Kevin Kelly, The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Futureisimli kitabında farklı farklı zekalardan bahsediyor. Duyguları anlamlandırmak konusunda en zeki varlıkların insanlar olduğunu ifade eden Kelly matematik hesaplamaları söz konusu olduğunda meydanı bilgisayarlara bırakmamız gerektiğini düşünüyor. Buradan yola çıkarak dünya üzerinde sayısız miktarda zeka sahibi varlık olduğunu öngörebiliriz.

Kelly kitabında, bazı işlerin sadece ve sadece yapay zekalar tarafından gerçekleştirileceğine de değiniyor. Kimi matematiksel teoremler sadece ve sadece bir bilgisayar ekranında ortaya koyulabiliyor. Bilgisayarlar hayatımızda olmasaydı, en zekimizin bile bırakın çözmeyi anlamaya dahi zekasının yetemeyeceği problemler yapay zekalar için birer çocuk oyuncağı adeta. Hatta bu durum matematikçileri şimdiden bile ikiye ayırmış durumda.

Bir insan tarafından doğrulanamayan teorilerin gerçekten bir teori olarak kabul edilip edilemeyeceğini tartışan bilim insanları yapay zekalar ile beraber kendi varlıklarını dahi sorgulamaya başlıyorlar. Bunun belki de en güçlü örneği yapay zeka kullanarak otomobillerimizi bizim yerimize süren yazılımlar.

Yapay Zekanın En Yaygın Örneği Sürücüsüz Otomobil

Amerikalı otomobil üreticisi Tesla’nın geliştirdiği auto-pilot teknolojisi daha bütün özellikleriyle beraber piyasaya sürülmemiş olsa da insanlardan çok daha güvenli bir sürüş deneyimi sağladığını kanıtladı. Beta versiyonuyla bile çarpışmaları %40 oranında azaltmayı başaran teknoloji, belki de 15–20 yıl sonra insanlar olarak otomobil kullanmamızın yasaklanmasına da sebep olabilir.

Yapay zekalar gelişmeye ve yaygınlaşmaya başladıkça insanların buna nasıl tepki vereceği şimdilik tam bir muamma. Uzun yıllardır zeka sahibi olmanın kendi tekelinde olduğunu düşünen insanoğlunun egosu ciddi bir sınavdan geçeceğe benziyor.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi ile ilgileniyorsanız hemen aşağıdaki formdan Haftalık Bültenimize abone olabilirsiniz.

Yazıyı beğendiyseniz de bizi Medium üzerinden takip edip desteğinizi gösterebilirsiniz.

Podcast| Youtube | Slack | Facebook | Twitter | Instagram | Kodcular

--

--

Cerebro
Türkçe Yayın

Industry Leading Artificial Intelligence and Machine Learning Blog