İnternette Trafik 9 Kat Arttı… E-Ticarette 2018 Kasım Ayının Ardından
Bir ateş yaktığınızda, kuru ve oldukça yanıcı malzemeleri kullanarak performans almaya çalışırsınız. Ancak ateşi yakma girişiminizdeki sistemi çalıştıracak, harlamaya yarayan malzemeler bir süre sonra yanar gider, tükenir. Ateşin yanma sürecini içinde bulunduğumuz ekonomik sisteme benzetmek bence hiç yanlış değil. Ateşi sürekli harlamak gerekiyor.
Tüketimi çıraya veya oduna, ateşin kendisini ise içinde bulunduğumuz; sürdürülebilir tüketimle yürüyen sisteme benzettim. Ateşi yanar halde tutmak için yani sistemi devam ettirmek ve kaosu önlemek için ateşe sürekli odun atmamız yani tüketimi canlandırmak gerekiyor. Sistemin kendi içinde bulduğu tüketim çözümlerinin, E-Ticaret gibi tüketimin dijitalleştiği ekosistemlerde daha renkli ve dinamik versiyonlarını görüyoruz.
Konvansiyonel olarak sevgililer günü, doğum günleri, yılbaşı zamanı ve benzeri birçok gün bulunurken, bunlar artık yetmemeye başladı tabii. Ticaretteki oyuncular arttıkça, globalleşmenin etkileri daha da fazlalaştıkça şirketlerin pastadaki payı azalıyor. Çare: pastayı büyütmek.
Pasta ise son tüketicinin daha önce hiç duymadığı fakat -sözde- indirimler vasıtasıyla bir şekilde dahil olduğu, bireysel ve toplumsal kültüre otomatik olarak kattığı Bekarlar Günü, Black Friday, Cyber Monday gibi ateş harlayıcı unsurlarla büyüyor.
Kasım Ayının Önemi
Hem Çinlilerin Bekarlar Günü yani 11.11, hem de Batı’nın Şükran Günü sonrası Kara Cuması. Hepsi Kasım ayına denk geliyor. Bu tarihler; birbiri ardına gelmeleri neticesinde hem hoş bir rekabet hem de panayır havası yaratıyor. Birçok ayrı kampanya görüyoruz. Sadece alışveriş sektörünü değil yan olarak reklamcılık, ambalaj sektörleri gibi onlarca sektörü de canlandırıyor. Ayrıca, E-Ticaret gibi ülkemizde insanların çoğunun hala mesafeli durduğu bir ticaret ve alışveriş yöntemi için ilgi çekici bir alan yaratıyor. Ciro rakamlarını fırlatıyor.
Neden Herkes Farklı Bir Şey Diyor?
Topraklarımızda düşüncenin gücü pek öne çıkamadığından dolayı kendimizi alından bir toplum olarak nitelendirebiliriz. Alından toplumlarda herkes -klişe olarak- din, dil, ırk vb. Özelliklerine göre kendisini bir gruba ait hissetme ihtiyacı duyar ve olay böyle başlar. Siyaset başta olmak üzere iletişimsel unsurların ön plana çıktığı zamanlarda çok titiz olmak gerekir.
Hem ayranım dökülmesin… mantığıyla markalar bu pastadan payını alma hevesindeyken ahalinin gönlü hoş olsun diye de herkes kendine ayrı bir slogan bulmuş durumda. Yani birbirimize bakarak birbirimizi kandırmanın daniskası yaşanıyor. Tekno Cuma bence gayet yaratıcı! bir söylem olurken, muhafazakar kitle için; Cuma Aşkına!!!! diye bağıran bile var. Burada bir hissiyat paylaşmak gerekirse; aslında tüketim konusunda en az belirleyici olan, alım gücü en düşük kitlenin, alım gücü en yüksek ve tüketim konusunda belirleyici olan kitleye meydan okumasını yaşıyoruz. Her Black Friday’de bu durum böyle.
Soru: 1900'lü yılların başında bir füturist olduğunuzu hayal edelim. Tekno Cuma’yı hayal edip resimleyin deselerdi nasıl bir resim ortaya çıkardı?
Peki Veriler Ne Diyor?
Biraz da verilerle konuşalım. Yukarıdaki işin storytelling kısmında rakam vererek sıkıcı olmaktansa veri görselleştirmenin nimetlerinden yararlanmak ve hazıra konmak daha mantıklı…
Kasım ayında özel alışveriş günleriyle ciroların ve trafiklerin olağanüstü arttığı aşikar. Kimileri sadece, geçen yıla göre rekor kırdık derken kimileri rakamlarla konuşuyor.
Digital Age dergisinin iki farklı grafiğinde Black Friday için farklı veriler derlenmiş. Alibabanın satın aldığı Trendyol, yatırım gücüyle olsa gerek hem reklam gösteriminde hem de erişimde büyük babaları geçerek zirveye oturmuş.
İyzico, gerçekten ilgi çeken ve başarılı girişimlerimiz arasında. Black Friday’den sonra bir infografik ile veri görselleştirmesi yaparak fintech tarafındaki olayları daha iyi anlamamızı sağlamışlar.
Bir Trabzonlu olarak memleketimin ve kadın hemşerilerimin tüketim yatkınlığı göz dolduruyor.
Bloomberg HT’nin muhtemelen global Bloomberg infografiğini Türkçeleştirmesiyle ortaya çıkan görsellerde ise Normal bir Cumaya göre! Black Friday’in dünya pazarındaki etkisini göre etkisini görelim.
6 aydır E-Ticaret için entegrasyon hizmeti sağlayan bir şirketin Dijital Pazarlama sorumlusuyum. Biz de yazılımımızı kullanarak pazaryerlerinde E-Ticaret yapan kullanıcılarımızdan (KOBİ’lerden) aldığımız verilerle küçük bir infografik hazırladık.
Sonuç
1- Kasım ayında piyasayı canlandıran kampanyalar E-Ticaretin gelişmesini sağlıyor bu bir gerçek. Ancak burada E-Ticaret şirketleri fırsatçılık yapmamalı. İlk olarak bindirim sonra indirim yapılmasının foyası ortaya çıktı. Bu durum E-Ticarete katkıdan çok zarar veriyor. Gelecek yıllarda da bu durumun gerçekleşmesi demek tüketicinin piyasayı hareketlendirici bu indirimlere duyarsız kalmasına yol açabilir.
2- E-Ticaret altyapılarımız ÖSYM sonuç sitesinden hallice yani çok kötü. Kampanyalar insan yığmaya odaklı ancak o kadar çok insana hizmet verecek kalitede değil.
3- Mobilin yükselişi :)
Bir daha “mobilin yükselişi” dendiğini duyarsam kendimi keseceğim insanları, elinizi ardınıza koymayın. Ancak mobilin artık belirleyici olduğu bir gerçek.
Hepsiburada Efsane Cuma günü 30 milyon ziyarete ev sahipliği yaptı. Ağırlığı Hepsiburada uygulamasından olmak üzere yapılan ziyaretlerin %85’i mobilden gerçekleşti.
Gelecek yıl görüşmek üzere!
Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor