İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Berkin AKTAŞ
Türkçe Yayın
Published in
2 min readOct 3, 2022

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği girişimcilerin yeni gözdelerinden biri istiridye mantarı yetiştiriciliği olduğunu duymuşsunuzdur. Fazla para harcamadan, uygun yer ve bilgi birikimine sahip olanların tercihi olan bu seçeneğin hayata geçirilmesi sanıldığı kadar zor değildir. Merak edenlere yardımcı olması için istiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda bilgiler vermeye çalışacağız.

İstiridye Mantarı Nedir?

Oldukça faydalı bir besin olan istiridye mantarı, doğal ortamda daha çok kavak ağaçlarında yetişen bir besindir. İstiridye kabuğu benzeri şapka şeklinde olmasından dolayı bu ad verilmiştir. Günümüzde istiridye mantarı, üretimindeki artış ile ülkemizde kırmızı et için ciddi bir rakip haline gelmiştir. Besin değerinin fazla olması, değerinin birçok kişi tarafından öğrenilmesi, ekonomik olması bunda önemli bir etkendir. Ayrıca istiridye mantarı üretimine yönelen yeni yatırımcılar da her geçen gün artmaktadır.

İstiridye Mantarı Üretim Yeri

İstiridye mantarı yetiştiriciliği amacıyla, üretim yerinde çadır kurulması zorunlu değildir. İstiridye mantarının yetişmesi için elverişli olan binaların kullanılmayan depo, sığınak, kümes, ahır ve buna benzer yerlerde üretim yapılabilir. Kullanımda olmayan ve değerlendirebileceğiniz böyle bir alana sahipseniz, uygun ortam oluşturularak çok verimli biçimde istiridye mantarı üretimi yapılabilir. Uygun sistemleri istiridye mantarı yetiştiriciliği gerçekleştirdiğiniz alanda kullanılırsa, her mevsim istiridye üretimi yapılabilir. Bunun için gerekli teknoloji ile yeterli ısı ve olanaklar oluşturmak belli bir yatırım gerektirir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Yer Seçimi

Üretimi yapılacak olan istiridye mantarı için yer seçiminde, mantarın doğal ortamını oluşturulması amaçlanmaktadır. Bunun için de; serin, gölgelik, bol oksijenli alanlar seçilebilir. İstiridye mantarı üretimi gerçekleştirilecek yerin seçiminde bunlara dikkat edilmelidir:

  • Mantar üretimi yapılacak yer için iskan alanları dışında bulunması gerekliliği vardır.
  • Üretim gerçekleşecek tesis için ulaşım, elektrik, su gibi alt yapı olanaklarının bulunması gerekir.
  • Ortam ısısı için izolasyon gerekebilir. Yeterli ısı olmadığında klima yada farklı ısınma sistemi çözümü yapılabilir.
  • Ürünlerin saklanması ve depolanması için düzenleme yapılmalıdır.
  • Bu yerin günde en az bir kez kontrol edilmesine özen göstermelisiniz.
  • Mantar üretim yerinizde; gerektiğinde klima, havalandırma, nemlendirme, aydınlatma gibi üretim ekipmanları kullanmanız gerekebileceğini unutmamalısınız.
  • Daha düşük boyutlarda üretim yerleri olsa da üretim tesisi için seçilecek alan için ideal olan, en az 300 metrekarelik alandır.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İçin Kompost

Kompost, istiridye mantarı yetiştiriciliği için en değerli ham maddedir. Bu nedenle de alımı esnasında, güvenilir kaliteli kompost üreten bir firmalar tercih edilmelidir. Kompost; saman, mısır koçanı, pamuk çekirdeği gövdeleri, çay atığı, pirinç kavuzu ve diğer doğal organik maddelerden gelen saman gibi tarımsal malzemelerin bir karışımdır.

--

--

Berkin AKTAŞ
Türkçe Yayın

Yazının bulunduğu bütün sitelerde zaman geçirmeyi seven, yemek yapmayı meslek haline getirmiş kendi çapında eğlenceli ve motosiklet aşığı bir insan.